Ugrás a tartalomhoz

Sommelier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sommelierek borkóstolás közben. az ezüstláncon lógó „tastevin(wd)” nevű eszköz elengedhetetlen a munkájukhoz

A sommelier (kiejtése ˈsɒməljeɪ, sʌməlˈjeɪ, sɔməlje), magyaros átírással szomelijé, magyar kifejezéssel kb. borszakértő, olyan személy, aki főként borok és kisebb mértékben egyéb italok kiválasztásával, ételekhez párosításával és felszolgálásával foglalkozik. Elsősorban színvonalas éttermekben dolgozik, de alkalmaznak sommelier-t a nagyobb pincészetek is.

Feladata[szerkesztés]

Feladatuk legismertebb része az éttermi tevékenység: a bor ételekhez párosítása és a felszolgálás. Ehhez azonban ismerniük szükséges a bor teljes életciklusát[1] a szőlőműveléstől kezdve a szüretelésen és a pincemunkákon át a borfogyasztás etikettjéig. Ha egy bor nem tiszta, nincs is szükség további tesztre, mert az nem iható. Ez az oka annak, hogy a világ borkereskedői kizárólag a tastewin nevű eszközt használták a villamos energia megjelenéséig. Az 1900-as évek elejéig gyakorlatilag minden borkereskedőnek volt egy ezüstből készült tesztelő eszköz a zsebében vagy a nyakában a jellegzetes láncon. Alapvetően nem is volt szükségük másra a kóstoláshoz, a saját személyes észlelésükben bíztak.[2]

A sommelier-k tudásukat tanfolyamokon és éttermi gyakorlat során szerzik meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Sommelier Szövetség - Bajnokságok. sommelierhungary.hu. [2017. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 18.)
  2. The return of the tastevinjancisrobinson.com (angolul)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sommeliers
A Wikimédia Commons tartalmaz Sommelier témájú médiaállományokat.