Bokeh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fotográfiában használt bokeh kifejezés az a jelenség, amely során a mélységélességen kívüli fénypontok homályos, elmosott peremű körök formájában jelentkeznek. Fotósok körében kevéssé használatos, azonban annál gyakrabban előforduló jelenség, amivel nap mint nap szembesülünk.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kifejezés a Japán boke (暈け vagy ボケ) szóból származik, jelentése „homály”, „köd” vagy boke-aji (ボケ味) „elmosódottság”. Az eredeti kiejtést – legalábbis az angol fonetika szabályai szerint – pontosabban követő bokeh átírási forma 1997-ben került használatba Mike Jonhston, a Photo Techniques akkori szerkesztőjének indíttatása nyomán. Ez végül fokozatosan átvette a korábbi boke (1996) variáns helyét. A bokeh szakkifejezés 1998-tól jelentkezett a fotográfiával foglalkozó könyvekben. A szó végi H leírása és kiejtése magyar nyelven indokolatlan, de elterjedt.

Leírás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bokeh a mélységélességen kívül eső fénypontok leképzésével kapcsolatos, amelyek nem a képsíkban, hanem a kép életlen hátterében, illetve előterében szemlélhetőek meg. A különböző objektívek gyújtótávolsága, és rekesze közti különbségek nagymértékben befolyásolják a bokeh minőségét. Míg egyesek kellemes, mások kevésbé kellemes vagy egyenesen zavaró bokeh-t eredményeznek. A tökéletes lencsék ezeket a képsíkon kívüli fényeket, éles szélű körök formájában jelenítik meg. Az ideális bokeh azonban homályos, elmosott peremű, és Gauss[1] intenzitás-eloszlású körök formájában jelenik meg. A bokeh tulajdonságait a különböző szférikus aberrációk[2] befolyásolják.

Szép bokeh eléréséhez több módszert is alkalmazhatunk. Legfontosabb tényező a fókusz vagy gyújtótávolság. Ajánlott tehát alap- vagy teleobjektív használata. Ehhez társul a rekesznyílás (blende). Minél tágabb a rekesz, annál kisebb az élességtartomány és annál jobban elmosódik a háttér. További fontos tényező, hogy a háttér lehetőleg távol legyen a témától. Így az kikerül az élességtartományból, és homályossá válik. Az említett tényezőkön kívül jelentősen befolyásolja a bokeh minőségét az objektív rekeszlamelláinak kialakítása - a több, lekerekített lamellával rendelkező objektívvel készített felvétel szabályosabb köröket ad.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bokeh témájú médiaállományokat.