Betörés (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Betörés
(Breaking In)
2018-as amerikai film
RendezőJames McTeigue
ProducerGabrielle Union
James Lopez
Sheila Hanahan Taylor
Craig Perry
Will Packer
Műfajthrillerfilm
ForgatókönyvíróRyan Engle
FőszerepbenGabrielle Union
Billy Burke
Richard Cabral
Ajiona Alexus
Levi Meaden
Jason George
Seth Carr
ZeneJohnny Klimek
OperatőrToby Oliver
VágóJoseph Jett Sally
Gyártás
GyártóWill Packer Productions
Practical Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő88 perc[1]
Költségvetés6 millió $
Forgalmazás
ForgalmazóUniversal Pictures
BemutatóUSA 2018. május 11.
USA (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel51,4 millió $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Betörés (eredeti cím: Breaking In) egy 2018-as amerikai bűnügyi-thriller, melyet James McTeigue rendezett. Főszereplő Gabrielle Union, aki Will Packer, James Lopez, Craig Perry és Sheila Taylor mellett a film producere is.

A film fő forgatása 2017 júliusában kezdődött Dél-Kaliforniában.

2018. május 11-én jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon DVD-n és blu-rayen jelent meg szinkronizálva, 2018. szeptember 7-én a Bontonfilm forgalmazásában.[3]

A film világszerte több mint 51 millió dolláros bevételt tudott termelni, amely a 6 milliós költségvetésével szemben igen jó eredménynek számít. A film általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól; néhányan dicsérték Union filmbéli teljesítményét, ám a filmet úgy jellemezték, hogy „a karakterek ábrázolása gyenge és a cselekmény is kiszámítható”.[4]

A film végigkövet egy édesanyát, akinek meg kell védenie gyermekeit, miután a közelmúltban elhunyt apja házát betörők támadták meg.

Cselekmény[szerkesztés]

Apja, Isaac gyilkosság áldozata lett, ezért lánya, Shaun Russell két gyermekével, Jasmine-nel és Gloverrel elutazik abba a házba, ahol felnőtt és ahol apja élt. Shaun szándékában áll rendezni apja birtokát, és eladni a távoli fekvésű házat, amely több biztonsági funkcióval is rendelkezik, köztük egy kézi távirányítóval. A biztonsági rendszer offline állapotban van érkezésükkor, de Jasmine hamarosan újraaktiválja.

Azt ismeretlen családhoz négy elkövető – Peter, Sam, Duncan, és a banda főnöke, Eddie – betör és ki akarják rabolni. Jasmine-t és Glovert túszul ejtik, Shaun kívül reked a kertben, majd elmenekül Peter elől. Hamarosan Peter elkezdi üldözni Shaunt az erdőn át, ahol ő leüti Petert. Fához kötözi és a száját beragasztja, majd a kaputelefonon keresztül felhívja a házat. Eddie elmondja neki, hogy a 4 millió dollárt tartalmazó széf miatt jöttek; Isaac-ot mind az FBI, mind pedig a DA nyomon követte, ám Sam megtudta, hogy felszámolta a vagyonát. Az elkövetőknek csak 90 percük van, hogy megszakítsák a telefonvonalakat, mielőtt a biztonsági társaság kapcsolatba lépne a hatóságokkal, tehát minél előbb meg akarják kapni a pénzt és gyorsan elmenekülni.

A fák között rejtőzködve Shaun látja, hogy Maggie, egy ingatlanügynök papírdokumentumokkal érkezik a ház eladása miatt. Eddie az ajtónál köszönti, elmagyarázva, hogy Shaun nemrég elment a városba, ekkor megkísérli behívni. Maggie észreveszi Shaun pénztárcáját Eddie mögött az asztalon, és tudja, hogy valami nincs rendben, majd udvariasan elutasítja, hogy bemenjen. Amikor Maggie hátat fordít Eddie-nek és távozna, Duncan mögé lopózik és elvágja a torkát, amely Eddie-t felháborítja, mivel Shaun ezek után nem lesz olyan könnyen irányítható.

Shaun talál egy házba vezető utat, és utasításokat ad Jasmine-nek. Amikor Eddie és Duncan elkezdik fenyegetni a gyerekeket, Jasmine a széfhez vezeti őket, amelyet Shaun szerint csak Peter tudna kinyitni. Shaun visszatér Peterrel, késsel annak torkán, és a családjának a szabadon bocsátását követeli. Eddie többszörösen lelövi Petert, és Shaun visszamenekül az erdőbe. Peternek volt egy flash meghajtója, amely tartalmaz egy számítógépes kódot a nyakláncán, amire szükségük van a széf feltöréséhez. Eddie az összes zacskóban lévő pénzzel együtt fel akarja gyújtani a házat a gyerekekkel együtt, hogy elmenekülhessen, ami Samnek nem tetszik. Ezután Shaun elvonja a figyelmüket a hordozható kézi biztonsági távirányítóval, egy zenét lejátszva.

Duncan és Sam egy másik mentési kísérlet során megtalálják Shaunt a háztetőn. A nő meghallja, hogy a házból egy lövés érkezik, ekkor kihasználva az alkalmat lelöki Samet a tetőről (aki a nyakát töri), miközben megmenti magát a kötél segítségével, amelyet a tetőhöz rögzített. Ezt követően Shaun kiveszi Sam teherautójának kulcsát, amely a zsebéből esett ki. Eközben Jasmine kiszabadítja magát és Glovert, miután egy törött lámpából származó üvegszilánkkal átvágta a kötést. A gyerekek elmenekülnek a házból, de üldözni kezdi őket Eddie. Shaun Sam teherautóját használva elgázolja Duncant, de amikor megpróbálnak elmenekülni, Eddie kilövi a teherautó gumiabroncsait, és egy fának csapódik az autó.

Shaun és a gyerekek bezárják magukat a házba, azt gondolva, hogy az egésznek vége, amíg felfedezik, hogy a pénzzel teli zsák még a házban van, mert a rablók hátrahagyták. Shaun férje, Justin váratlanul megérkezik, és Eddie megtámadja, amely ráveszi Shaunt az ajtó kinyitására. Megtalálja Shaunt a pénzeszsákkal, aki benzinnel leöntötte magát és öngyújtót tart a kezében. Ha Eddie megöli, az öngyújtó meggyújtja a zsákot, és elég a pénz. Le kell raknia a fegyvert, így Shaun hagyja, hogy elvegye a táskát. Duncan azonban megjelenik és Eddie-t halálra szúrja. Shaun után megy, és azzal fenyegeti, hogy megerőszakolja őt és Jasmine-t. Jasmine megérkezik, hogy segítsen anyjának, de Duncan legyőzi őt. Shaun a dulakodás alatt elcseni Duncan kését és leszúrja.

Nem sokkal később megérkezik a rendőrség, Shaun és a gyerekek pedig kimennek Justinhoz.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[5]
Shaun Russell[6] Gabrielle Union Bánfalvi Eszter
Eddie Billy Burke Kálid Artúr
Duncan Richard Cabral Nagypál Gábor
Jasmine Russell[7] Ajiona Alexus Károlyi Lili
Glover Russell[8] Seth Carr Mayer Marcell
Sam Levi Meaden Varju Kálmán
Peter Mark Furze Kovács Lehel
Justin Russell Jason George Sarádi Zsolt
Maggie Harris[9] Christa Miller Román Judit
Isaac Paulson Damien Leake Nem beszél

Gyártás[szerkesztés]

A Betörés forgatása 2017 júliusában kezdődött Los Angelesben és Malibuban (Kalifornia).[10]

Az Universal Pictures 2018. január 11-én adta ki a film első hivatalos előzetesét.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BREAKING IN (15). British Board of Film Classification, 2018. április 5.
  2. 'Breaking In (2018). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2018. november 19.)
  3. Bontonfilm: Betörés magyarországi megjelenése. filmsomnia, 2018. január 11. (Hozzáférés: 2018. szeptember 7.)[halott link]
  4. Giles, Jeff: 'Life of the Party' Crashes. Rotten Tomatoes . Fandango Media, 2018. május 10. (Hozzáférés: 2018. május 11.)
  5. ISzDb – Betörés (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. április 20.)
  6. N'Duka, Amanda: Gabrielle Union Reunites With Will Packer To Produce & Star In ‘Breaking In’. Deadline Hollywood. Penske Business Media, 2017. május 30. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
  7. N'Duka, Amanda: ‘13 Reasons Why’ Actress Ajiona Alexus Joins Gabrielle Union-Starrer ‘Breaking In’. Deadline Hollywood. Penske Business Media, 2017. július 10. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
  8. N'Duka, Amanda: Urijah Faber Cast In ‘Rampage’; Home-Invasion Thriller ‘Breaking In’ Adds Seth Carr. Deadline Hollywood. Penske Business Media, 2017. július 14. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
  9. McNary, Dave. „Gabrielle Union’s Home-Invasion Drama ‘Breaking In’ Casts Christa Miller”, [[Variety (magazin)|]], Penske Business Media, 2017. július 10. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.) 
  10. Faughnder, Ryan. „'Girls Trip' producer Will Packer finds success by targeting an underserved audience”, Los Angeles Times, 2017. augusztus 8. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.) 
  11. Universal Pictures: Breaking In - Official Trailer [HD]. YouTube, 2018. január 11. (Hozzáférés: 2018. január 18.)

További információk[szerkesztés]