Berek-patak (Domoszlói-patak)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berek-patak
Tarjánka-patak
Közigazgatás
OrszágokMagyarország Magyarország
Földrajzi adatok
Hossz9 km
Forrásszint620 m
Vízgyűjtő terület16,7 km²
ForrásMarkaztól északra, Mátra, Magyarország
TorkolatDomoszlói-patak, Detktől északra
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Berek-patak, vagy másik nevén Tarjánka-patak a Mátrában ered, Markaz településtől északra, Heves vármegyében, mintegy 620 méteres tengerszint feletti magasságban. A patak forrásától kezdve délkeleti irányban halad, keresztülfolyik a Domoszlói-víztárolón, majd Domoszló délnyugati részénél éri el a Domoszlói-patakot.[1]

A Tarjánka-szurdok fokozottan védett terület, amely csak engedély birtokában látogatható. A természetvédelmi terület a Bükki Nemzeti Park hatáskörébe tartozik.[2] A téli időszakban a szurdokban csak napi két órán keresztül süt a nap. A patak a Mátra andezitből álló tömbjébe vájta meredek falú szurdokvölgyét. A hegyvonulat ezen része 12-16 millió évvel ezelőtt keletkezett. A közeli kőbányában üvegopál is fellelhető. A Tarjánka-patak szurdokvölgye 700 méter hosszú. Felső végét egy vízesés zárja, majd a fentebbi, a forrásvidék felé eső völgyrész már jóval szélesebb. A szurdok legkeskenyebb pontján alig kettő méter széles. A nemzeti park szakemberei időnként túravezetések keretében ismertetik meg a látogatókkal a völgy értékeit. A túra hossza oda-vissza négy kilométer.

Élővilága[szerkesztés]

Faunája[szerkesztés]

A patak környékén a Mátrában élnek muflonok. A patakban vöröshasú unkák és folyami rákok, míg környékén nappali pávaszemek élnek.

Flórája[szerkesztés]

A patak völgyében méregölő sisakvirág (Aconitum anthora), északi fodorka (Asplenium septentrionale), aranyos fodorka (Asplenium trichomanes), gérbics, kakukkszegfű, cickafark és epergyöngyike is él.[3][4]

Part menti települések[szerkesztés]

A Berek-patak menti két településen összesen közel 3000 fő él.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarország természetjáró földrajza. Bozó András. [2006. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 6.)
  2. Tarjánka-szurdok. domoszlo.hu. [2016. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 11.)
  3. A szépsége legendás, de csak kevesen láthatták. origo.hu. (Hozzáférés: 2017. február 19.)
  4. Új adatok a Mátra déli és keleti részének növényvilágából I.. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 26.)