Vadászantilop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Beatragus hunteri szócikkből átirányítva)
Vadászantilop
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tehénantilop-formák (Alcelaphinae)
Nem: Beatragus
Heller, 1912
Faj: B. hunteri
Tudományos név
Beatragus hunteri
(Sclater, 1889)
Szinonimák
  • Cobus hunteri Sclater, 1889
  • Damaliscus hunteri P.L.Sclater, 1889
  • Damaliscus lunatus hunteri
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vadászantilop témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vadászantilop témájú médiaállományokat és Vadászantilop témájú kategóriát.

A vadászantilop vagy hirola (Beatragus hunteri) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tehénantilop-formák (Alcelaphinae) alcsaládjába tartozó faj. Nemének az egyetlen élő és egyben típusfaja is.

Tudományos nevét Philip Lutley Sclater angol ornitológus adta, aki Henry Charles Vicars Hunter (1861-1934), angol vadász emlékére nevezte el.

Rendszertani helyzete[szerkesztés]

A faj rendszertani helyzetét illetően nincs egyetértés a taxonómusok között. Felfedezésekor a közönséges lantszarvúantilop (Damaliscus lunatus) egyik alfajaként írták le Damaliscus lunatus hunteri néven. Később kiderült, hogy eléggé különbözik attól ahhoz, hogy önálló fajként ismerjék el. Ekkortól Damaliscus hunteri néven ismerte el a tudomány, még mindig a lantszarvúantilopok nemébe a Damaliscus nembe sorolva.

Későbbiekben felmerült, hogy eléggé különbözik a lantszarvúantilopoktól, így egy különálló, monotipikus (egyfajos) nembe sorolták át, így kapta a ma legszélesebb körben elfogadott tudományos nevét, a Beatragus hunteri-t. Néhány rendszertannal foglalkozó kutató azonban nem támogatja a fajnak különálló nembe való sorolását, így ők továbbra is a Damaliscus nembe sorolják a fajt. Mióta felfedezték a fosszilis rokonát, a Beatragus antiquus-t, a Beatragus emlősnem megszűnt monotipikusnak lenni.[1][2][3][4]

Előfordulása[szerkesztés]

Kenya és Szomália száraz, füves területein él.

Megjelenése[szerkesztés]

Fej-testhossza 120–200 centiméter, marmagassága 100–125 centiméter, testtömege mintegy 73–118 kilogramm. Szőrzete homokszínű, s ez az élőhelyén megfelelő rejtőszínt biztosít számára. A hímek háti színezete ugyanakkor szürkébe hajló barna. A 44-72 centiméteres lant alakú szarvai, melyek inkább hasonlítanak az impaláéhoz, mint más nemén belüli fajokéhoz; jellegzetessé teszik e fajt. További ismertetőjegye a hosszant megnyúlt fej, valamint a szeme körüli halovány fehér „gyűrű”.

Életmódja[szerkesztés]

Territoriális faj; a hímek védelmezik területüket, s rendszeresen a nőstényekért folyik a harc. Párbajnál az egymás méregetése után a szarvak összeütközésekor a két vetélytárs mellső lábaival „letérdel”. A heves harc végén pedig az lesz a győztes, aki négylábon marad. A vadászantilop kisebb, 5–40 fős csoportokban él, amelyet egy-egy territóriummal rendelkező hím vezet.

Szaporodása[szerkesztés]

A vemhességi időszak 7,5–8 hónapig tart, s egy borjat hoz világra. A párzási időszak márciusban - áprilisban van, hogy az utódot a rövid esős időszakban hozhassa világra, megfelelő táplálékot biztosítva neki.

Védettsége[szerkesztés]

Az IUCN besorolása szerint kritikusan veszélyeztetett faj, mivel állományai egyrészt a vadászat, másrészt a túllegeltetés miatt nagyon megfogyatkoztak. Az 1970-es években állományát még 14 000 egyedre becsülték. Ez az 1980-as évek végén felére, nagyjából 7000 egyed körüli nagyságúra apadt. A jelenlegi összegyedszám 500 és 1200 egyed közötti nagyságú lehet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kingdon, J. (1982) East African Mammals. An Atlas of Evolution in Africa. Vol. IIID. Bovids. Academic Press: New York. 395- 746.
  2. Gentry, A. W. (1990) Evolution and dispersal of African Bovidae. In: Bubenik, G. A. and Bubenik, A. B. (eds.). Horns, Pronghorns and Antlers. Springer-Verlag: New York. 195–227.
  3. Gentry, A. W. and Gentry, A. (1978) Fossil Bovidae (Mammalia) of Olduvai Gorge, Tanzania: Part 1. Bulletin British Museum Natural History (Geology) 29: 289–446.
  4. Thomas, H., Coppens, Y., Thibault. C. and Weidmann, M. (1984) Decouverte de vertebres fossiles dans le Pleistocene inferieur de la Republique de Djibouti. C. R. Académie des Sciences Paris 299: 43–48

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hirola című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]