Vadászantilop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vadászantilop
Hirola2.jpg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tehénantilop-formák (Alcelaphinae)
Nem: Beatragus
Heller, 1912
Faj: B. hunteri
Tudományos név
Beatragus hunteri
(Sclater, 1889)
Szinonimák
  • Cobus hunteri Sclater, 1889
  • Damaliscus hunteri P.L.Sclater, 1889
  • Damaliscus lunatus hunteri
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vadászantilop témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vadászantilop témájú médiaállományokat és Vadászantilop témájú kategóriát.

A vadászantilop vagy hirola (Beatragus hunteri) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tehénantilop-formák (Alcelaphinae) alcsaládjába tartozó faj. Nemének az egyetlen élő és egyben típusfaja is.

Tudományos nevét Philip Lutley Sclater angol ornitológus adta, aki Henry Charles Vicars Hunter (1861-1934), angol vadász emlékére nevezte el.

Rendszertani helyzete[szerkesztés]

A faj rendszertani helyzetét illetően nincs egyetértés a taxonómusok között. Felfedezésekor a közönséges lantszarvúantilop (Damaliscus lunatus) egyik alfajaként írták le Damaliscus lunatus hunteri néven. Később kiderült, hogy eléggé különbözik attól ahhoz, hogy önálló fajként ismerjék el. Ekkortól Damaliscus hunteri néven ismerte el a tudomány, még mindig a lantszarvúantilopok nemébe a Damaliscus nembe sorolva.

Későbbiekben felmerült, hogy eléggé különbözik a lantszarvúantilopoktól, így egy különálló, monotipikus (egyfajos) nembe sorolták át, így kapta a ma legszélesebb körben elfogadott tudományos nevét, a Beatragus hunteri-t. Néhány rendszertannal foglalkozó kutató azonban nem támogatja a fajnak különálló nembe való sorolását, így ők továbbra is a Damaliscus nembe sorolják a fajt. Mióta felfedezték a fosszilis rokonát, a Beatragus antiquus-t, a Beatragus emlősnem megszűnt monotipikusnak lenni.[1][2][3][4]

Előfordulása[szerkesztés]

Kenya és Szomália száraz, füves területein él.

Megjelenése[szerkesztés]

Fej-testhossza 120–200 centiméter, marmagassága 100–125 centiméter, testtömege mintegy 73–118 kilogramm. Szőrzete homokszínű, s ez az élőhelyén megfelelő rejtőszínt biztosít számára. A hímek háti színezete ugyanakkor szürkébe hajló barna. A 44-72 centiméteres lant alakú szarvai, melyek inkább hasonlítanak az impaláéhoz, mint más nemén belüli fajokéhoz; jellegzetessé teszik e fajt. További ismertetőjegye a hosszant megnyúlt fej, valamint a szeme körüli halovány fehér „gyűrű”.

Életmódja[szerkesztés]

Territoriális faj; a hímek védelmezik területüket, s rendszeresen a nőstényekért folyik a harc. Párbajnál az egymás méregetése után a szarvak összeütközésekor a két vetélytárs mellső lábaival „letérdel”. A heves harc végén pedig az lesz a győztes, aki négylábon marad. A vadászantilop kisebb, 5–40 fős csoportokban él, amelyet egy-egy territóriummal rendelkező hím vezet.

Szaporodása[szerkesztés]

A vemhességi időszak 7,5–8 hónapig tart, s egy borjat hoz világra. A párzási időszak márciusban - áprilisban van, hogy az utódot a rövid esős időszakban hozhassa világra, megfelelő táplálékot biztosítva neki.

Védettsége[szerkesztés]

Az IUCN besorolása szerint kritikusan veszélyeztetett faj, mivel állományai egyrészt a vadászat, másrészt a túllegeltetés miatt nagyon megfogyatkoztak. Az 1970-es években állományát még 14 000 egyedre becsülték. Ez az 1980-as évek végén felére, nagyjából 7000 egyed körüli nagyságúra apadt. A jelenlegi összegyedszám 500 és 1200 egyed közötti nagyságú lehet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kingdon, J. (1982) East African Mammals. An Atlas of Evolution in Africa. Vol. IIID. Bovids. Academic Press: New York. 395- 746.
  2. Gentry, A. W. (1990) Evolution and dispersal of African Bovidae. In: Bubenik, G. A. and Bubenik, A. B. (eds.). Horns, Pronghorns and Antlers. Springer-Verlag: New York. 195–227.
  3. Gentry, A. W. and Gentry, A. (1978) Fossil Bovidae (Mammalia) of Olduvai Gorge, Tanzania: Part 1. Bulletin British Museum Natural History (Geology) 29: 289–446.
  4. Thomas, H., Coppens, Y., Thibault. C. and Weidmann, M. (1984) Decouverte de vertebres fossiles dans le Pleistocene inferieur de la Republique de Djibouti. C. R. Académie des Sciences Paris 299: 43–48

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hirola című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]