Ugrás a tartalomhoz

Banco de España

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Banco de España
Banco de España (Madrid)
Banco de España (Madrid)

Alapítva1782. június 2.
JogelődBank of San Fernando
JogutódKözponti Bankok Európai Rendszere
SzékhelyBank of Spain headquarters
VezetőPablo Hernández de Cos
Elhelyezkedése
Banco de España (Spanyolország)
Banco de España
Banco de España
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 40° 25′ 06″, ny. h. 3° 41′ 41″40.418333°N 3.694722°WKoordináták: é. sz. 40° 25′ 06″, ny. h. 3° 41′ 41″40.418333°N 3.694722°W
A Banco de España weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Banco de España témájú médiaállományokat.

A Banco de España a Spanyol Királyság központi bankja, tagja a Központi Bankok Európai Rendszerének. III Károly alapította 1782-ben, székhelye Madridban található, és 22 városban tart fenn kirendeltséget.

Története

[szerkesztés]

Eredeti neve a Szent Károly Nemzeti Bank (Banco Nacional de San Carlos), első igazgatója François Cabarrus francia bankár volt, akit Spanyolországban Francisco Cabarrús néven ismertek.

Az 1793 és 1814 közötti folyamatos háborúzás után a banknak több mint 300 millió tartozása volt, így súlyos gondokkal küzdött.

Luís López Ballesteros kincstári miniszter 1829-ben egy 40 millió reál összegű alapot hozott létre, melynek értékében a bank saját bankjegyeket bocsáthatott ki, immár Banco Español de San Fernando, azaz Szent Ferdinánd Spanyol Bank néven.

1844-ben létrehozták a bank két versenytársát, a Banco de Isabel II-t és a Banco de Barcelonát, melyet 1846-ban a Banco de Cádiz megalapítása követett. 1847-ben a Banco de Isabel II egyesült a Banco de San Fernandóval a madridi ingatlanpiac elégtelen forgalma miatt – mely területen túlsúlyban voltak az érdekeltségei. A bank a továbbiakban Banco de San Fernando néven működött.

A neves közgazdász, Ramón Santillán pénzügyminisztersége idején az 1850-es években a bank kiterjesztette működését Alicante és Valencia városokra is, és felvette jelenlegi nevét, a Banco de España-t. Mivel a spanyol államnak nagy szüksége volt a bankra az egyre súlyosbodó gyarmati- és polgárháborús költségek finanszírozása miatt, José Echegaray pénzügyminiszter 1874-ben bankjegykibocsátási monopóliumot adományozott a Banco de España-nak.

A bank Franco tábornok uralma alatt szoros ellenőrzés alá került. 1962-ben államosították. A demokrácia visszaállítása után a bank átalakulási és modernizálási folyamatba kezdett, amely még ma is tart.

Spanyolország Európai Monetáris Unióba történő 1994. évi belépését követően a bank a Központi Bankok Európai Rendszerének részévé vált. Amióta Spanyolország az eurózóna része, a Bank szerepköre igencsak lecsökkent.

További információk

[szerkesztés]