Baloldali Zöldek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GroenLinks
Baloldali Zöldek

Mottó: Stem voor verandering. (Szavazzon a változásra.)[1]
Adatok
ElnökJesse Klaver
FrakcióvezetőKépviselőház: Jesse Klaver
Szenátus: Tineke Strik

Alapítva1989. március 1.
SzékházPartijbureau
GroenLinks
Oudegracht 312
Utrecht, Hollandia
Tagok száma23 390

Ideológiazöldpolitika
zöld liberalizmus
európapártiság
Politikai elhelyezkedésBaloldal
Parlamenti jelenlétKépviselőház:
8 / 150
Szenátus:
4 / 75
Tartományi tanácsok képviselői:
30 / 570
Nemzetközi szövetségekGlobális Zöldek
Európai pártEurópai Zöld Párt
EP-frakcióZöldek/Európai Szabad Szövetség
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz GroenLinks
Baloldali Zöldek
témájú médiaállományokat.

Baloldali Zöldek (hollandul: GroenLinks) egy hollandiai zöld, baloldali szellemiségű párt. A párt 1989-ben alakult meg négy egykori baloldali párt összeolvadása után.

Története[szerkesztés]

A párt 1989-ben alakult meg azután, hogy az addig határozottan baloldali, szociáldemokrata Munkáspárt, középre pozicionálta magát és a párt hagyományos baloldali karaktere eljelentéktelenedett. A baloldali szárny a Holland Kommunista Párt egykori tagjai, a Holland Radikális Párt és a Holland Pacifista Szocialista Párt tagjaiból alakult meg, ehhez csatlakozott a baloldali kereszténységet képviselő Evangélikus Néppárt is.

Ideológia[szerkesztés]

A párt zöldpolitikát folytat, aminek az alapelvei a következők:[2]

  • A Föld védelme, ökoszisztéma védelme és az állatok védelme.
  • A Föld minden állampolgára és generációja között a természeti erőforrások fair elosztása.
  • Jövedelem igazságos elosztása és egyenlő esély az oktatás, munkához való jutás és ellátás tekintetében.
  • Sokszínű társadalom megteremtése, ahol mindenki részt vehet a szabadság megteremtésében.
  • A törvény nemzetközi szerepének erősítése, hogy béke teremtődjön és az emberi jogoknak több tisztelete legyen.

A párt ideológiája a keresztény baloldali értékek, kommunista és szocialista eszmék örökösei: a keresztény baloldaliság az Evangélikus Néppárt és a Radikális Párt felől származik, míg a szocialista és kommunista szellemiség a Pacifista Szocialista Párt és a Holland Kommunista Párt felől származik. A pártban a környezetvédelem támogatói és a feministák ugyanúgy megtalálhatóak. A párt ellenzi az atomerőművek létesítését és az atomfegyverek elhelyezését Hollandiában.[3]

A párt Femke Hamsela 2002-2010 közötti pártelnök ideje alatt balliberálisnak vallotta magát. Hamsela a párt fő eszméjének a szabadságot nevezte. Hamsela - Isaiah Berlin orosz-brit szociológus, politológus nyomán - negatív és pozitív szabadságról is beszélt. Negatív szabadság az, amikor az állampolgárok szabadságát a kormány befolyásolja. Ezt a koncepciót főleg a multikulturalizmus és a jogállamiság esetén alkalmazza, ahol a kormánynak védenie kell az állampolgárok jogait és nem csorbítani. Pozitív szabadság az, amikor az állampolgárok felszabadulnak a diszkrimináció és a szegénység alól. Hamsela ezt az elvet alkalmazza a jóléti állam esetében, amikor álláspontja szerint a kormánynak többet kell tenni ennek biztosítására.[4]

Választóik[szerkesztés]

A párt a nagyvárosokban népszerűek, főleg az egyetemi városokban, mint Amszterdam, Utrecht, Wageningen, Nijmegen és Leiden. Ezeken a településeken mint 10% feletti eredményeket ért el a párt. Jellemzően nők szavaznak a pártra, számos meleg és leszbikus is szavaz rájuk. A bevándorlók közül a törökök és marokkóiak szavaznak a pártra. A Baloldali Zöldek szavazói támogatják az eutanáziát, a multikulturális társadalmat, a menedékkérőknek a határ megnyitását és ellenzi az atomerőművek építését.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a GroenLinks című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. VERKIEZING VAN DE BESTE VERKIEZINGSSLOGANS. [2018. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 3.)
  2. Standpunten. [2017. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 25.)
  3. THE RISE OF THE GREEN PARTY IN THE NETHERLANDS. [2017. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 25.)
  4. Vrijzinnig links. [2007. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 25.)