Balaenoptera musculus brevicauda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Balaenoptera musculus brevicauda
A Melbourne Museumban felállított csontváz
A Melbourne Museumban felállított csontváz
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Sziláscetek (Mysticeti)
Család: Barázdásbálna-félék (Balaenopteridae)
Nem: Balaenoptera
Faj: B. musculus
Tudományos név
Balaenoptera musculus brevicauda
Ichihara, 1966
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Balaenoptera musculus brevicauda témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Balaenoptera musculus brevicauda témájú kategóriát.

A Balaenoptera musculus brevicauda,[1] más néven törpe kék bálna az emlősök (Mammalia) osztályának cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a sziláscetek (Mysticeti) alrendjébe és a barázdásbálna-félék (Balaenopteridae) családjába tartozó kék bálna egyik alfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

A Balaenoptera musculus brevicauda fő előfordulási területei az Indiai-óceánban és a Csendes-óceán déli részén található meg.

A három biztos alfajból a B. m. brevicauda az egyetlen, amelyet rendszeresen meg lehet találni a trópusokon. Az Antarktisz környékétől kezdve az Indiai-óceán déli részéig, valamint a Csendes-óceán délnyugati részéig fordul elő. A szaporodási helyei az Indiai-óceánban és Dél-Atlanti-óceánban vannak. Táplálkozni az Antarktisz körüli tengerekbe vándorol.[2][3]

Feltételezések szerint a törpe kék bálna állománya jóval nagyobb, mint a többi alfajé. Körülbelül 10 000 példány tartozhat ide, míg a többi alfaj együttvéve, körülbelül 5000 egyedet számlál. Habár ezt a feltételezést sokan elfogadják, a B. m. brevicauda állományt egészségesnek tekintve, a kanadai The Committee on the Status of Endangered Wildlife szervezet, attól fél, hogy ez ürügy lesz arra, hogy a kék bálna vadászata újból elkezdődhessen.[3]

Megjelenése[szerkesztés]

24 méteres hosszával, a törpe kék bálna kisebb, mint a 28 méteres B. m. musculus és a 30 méteres B. m. intermedia alfajok.[2] Az 1966-ban leírt állat, a következő jellemzőivel különbözik a „valódi kék bálnától”: sziláit tartalmazó szarulemezei szélesebbek és rövidebbek; rövidebb farokúszó; a hátúszója hátrébb helyezkedik el; és feje a testéhez képest nagyobb.

Rövid farokúszója, ebihalalakot kölcsönöz a kisebb alfajnak. Ez a merülési szokásokban is eltérően mutatkozik. Miközben a „valódi kék bálnáknál”, merüléskor a hátúszó bukik alá, aztán a farokúszó, a B. m. brevicauda esetében, a kettő egyszere merül a víz alá. A törpe kék bálna színezete sötétebb, mint a többi alfajé; orrnyílásai is más alakúak.[2][4]

Balaenoptera musculus indica[szerkesztés]

A negyedik alfajt, a Balaenoptera musculus indicát Edward Blyth írta le először, 1859-ben. Az állat az Indiai-óceán északi részén él, de mivel igen nehéz megkülönböztetni a törpe kék bálnától, gyakran az utóbbinak a szinonimájaként használják. A Szovjetunió által szolgáltatott adatok szerint, a felnőtt nőstény Ba. m. indica mérete, inkább megegyezik a törpe kék bálna méretével, semmint a B. m. musculuséval; bár a két indiai-óceáni alfaj elkülönülten él egymástól és a szaporodási időszakuk között 6 hónapos távolság van.

Védelme[szerkesztés]

A Memorandum of Understanding for the Conservation of Cetaceans and Their Habitats in the Pacific Islands Region határozat szerint, a törpe kék bálnavédelem alatt áll. (Pacific Cetaceans MOU)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sablon:MSW3 Mead
  2. a b c Alex Kirby: Science seeks clues to pygmy whale. BBC News, 2003. június 19. (Hozzáférés: 2007. június 15.)
  3. a b Assessment and Update Status Report on the Blue Whale Balaenoptera musculus'. Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada, 2002 [2007. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 15.)
  4. Balaenoptera musculus — Blue Whale. Australian Government: Department of the Environment and Water Resources, 2007 (Hozzáférés: 2007. június 15.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pygmy blue whale című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]