Baddeleyit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baddeleyit
Általános adatok
Névváltozatok cirkónia
Kémiai név cirkónium-dioxid
Képlet ZrO2
Kristályrendszermonoklin
Ásványrendszertani besorolás
OsztályOxidásványok
Alosztály1:2 típusú fém-oxidok
Azonosítás
Megjelenés sugaras, rostos tömegek
Szín zöld, barna vagy fekete
Porszín szürke vagy barna
Fény üvegfényű
Átlátszóság átlátszatlan
Keménység 6,5–8
Hasadás közepesen hasad
Törés egyenetlen
Sűrűség5,89 g/cm³
Különleges tulajdonság magas olvadáspont
A Wikimédia Commons tartalmaz Baddeleyit témájú médiaállományokat.

A baddeleyit az oxidásványok közé tartozó ásvány. Monoklin kristályrendszerben prizmákban, jelenik meg, tömeges előfordulásban szemcsés, bekérgeződések és sugaras, vesés halmazokként található. Savaknak rendkívül ellenálló a cirkon vegyületek alapanyaga. Fontos kerámiaipari nyersanyag, mert olvadáspontja magas (2715 °C). Az atomerőművekben használt fűtőelemek burkolására is használatos. Első alkalommal 1892-ben önálló ásványként Joseph Baddeley brit geológus írta le Srí Lanka területén folytatott kutatások alapján. Gyakran tartalmaz hafnium (Hf) szennyeződést 0,1% mértékben.

Keletkezése[szerkesztés]

Másodlagosan keletkezik cirkóniumban dús magmás kőzetek, elsősorban pegmatitos előfordulások újraolvadása és ismételt megszilárdulása során..

Hasonló ásványok: cirkon, zirkelit.

Előfordulásai[szerkesztés]

Srí Lanka területén, Norvégiai ércelőfordulások pegmatitos kőzeteiben. Svédország területén Alnö közelében. Jelentős előfordulások vannak Brazília területén Sao Paolo közelében Mines Garias térségében.

Kísérő ásványok: cirkon, kvarc, kalcit és korund.

Szarvaskő közelében a felszínhez közeli diabáz és a mélységi gabbró kőzetekhez kötődnek cirkónium ásványok, ahol a baddeleyit cirkon, zirkelit és kromit társaságában jelenik meg.

Alkalmazási terület[szerkesztés]

Legismertebb alkalmazása az ékszeriparban, mint féldrágakő, a gyémánt helyettesítője.

Ennél sokkal fontosabb[forrás?] az ipari felhasználása: tűzálló anyagként alkalmazzák szigetelésre, kopásállóságra, zománcoknál. A fogászatban is egyre népszerűbb. Bár drágább, mint a hagyományos, fémbetéttel merevített porcelán, a cirkóniakerámiából készített fogászati koronák és hidak esztétikusabbak, jobban hasonlítanak a természetes fogakra. A stabilizált cirkóniát használják az oxigénérzékelőkben, és az üzemanyagcellákban, mert magas hőmérsékleten lehetővé teszi az oxigén ionok szabad mozgását a kristályrácsban. E tulajdonságának köszönhetően egyike a leghasznosabb elektromosan vezető kerámiáknak.

Források[szerkesztés]