Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk
(Bad Boys for Life)
2020-as amerikai–mexikói film

RendezőAdil El Arbi és Bilall Fallah
ProducerJerry Bruckheimer
Will Smith
Doug Belgrad
Vezető producer
 • Mike Stenson
 • Barry H. Waldman
Műfaj
ForgatókönyvíróChris Bremner
Peter Craig
Joe Carnahan
FőszerepbenWill Smith
Martin Lawrence
Vanessa Hudgens
Alexander Ludwig
Charles Melton
Paola Núñez
Kate del Castillo
Nicky Jam
Joe Pantoliano
ZeneLorne Balfe[1]
OperatőrRobrecht Heyvaert
VágóTodd E. Miller
Brian Berdan
William Hoy
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
OrszágUSA, Mexikó
Nyelvangol + magyar
(szinkron)
Játékidő124 perc[2]
Költségvetés90 millió dollár(becsült)[3]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • 2020. január 16. (Németország, Magyarország)[5][6]
 • 2020. január 17. (Amerikai Egyesült Államok)
 • 2020. január 17. (Egyesült Királyság)
 • 2020. január 24. (Törökország)
 • 2020. január 31. (Japán)
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel426,5 millió dollár[4]
Kronológia
ElőzőBad Boys 2. – Már megint a rosszfiúk (2003)
KövetkezőBad Boys – Mindent vagy többet (2024)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk (eredeti cím: Bad Boys for Life) 2020-ban bemutatott amerikai akció-filmvígjáték Adil El Arbi és Bilall Fallah rendezésében. A forgatókönyvet Chris Bremner, Peter Craig és Joe Carnahan írta. A főszerepben Will Smith és Martin Lawrence látható. A film a Bad Boys-filmsorozatBad Boys – Mire jók a rosszfiúk? (1995) és a Bad Boys 2. – Már megint a rosszfiúk (2003) – harmadik része.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. január 17-én mutatta be a Columbia Pictures, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, január 16-án jelent meg a InterCom Zrt. forgalmazásában.

A harmadik Bad Boys film elkészítését a második rész sikere után megvitatták. Az eredeti rendező, Michael Bay kijelentette, hogy érdekli a film és visszatérne, de a költségvetési korlátok ezt megnehezítik. A film a következő évtized során több fejlesztési kísérleten ment keresztül, különféle írókkal és rendezőkkel együtt. Végül, 2018 októberében, a projektet hivatalosan bejelentették, majd a forgatásra 2019. január és június között került sor Atlantában és Miamiban.

A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 59% a 100-ból, ami 42 véleményen alapul.[7] A Rotten Tomatoeson a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk 76%-os minősítést kapott, 181 értékelés alapján.[8] Bevételi szempontból 419,1 millió dollárt gyűjtött összesen világszerte, így a 90 milliós költségvetését jóval meghaladta.

A film végigköveti Lowrey és Burnett nyomozó újraegyesülését, amikor egy mexikói maffiafőnök özvegye bosszút tervez Mike ellen. Ezen utolsó küldetés után a duó megfogadja, hogy hivatalosan is nyugdíjba vonul.

Együtt hajtunk, együtt halunk. Rosszfiúk egy életre.
– Mottó

Cselekmény[szerkesztés]

2020-at írunk; a miami nyomozó, Marcus Burnett (Martin Lawrence) éppen tanúja az unokája születésének, ám elmondja társának, Mike Lowrey nyomozónak (Will Smith) a szándékait, hogy hamarosan nyugdíjba fog vonulni. Egy ünnepi parti után, Mike-ot ötszörösen meglövi egy Armando nevű bérgyilkos. Armando nemrégiben segített édesanyja, Isabel Aretas megszöktetésében, akit a Mexikói-fegyházban tartottak fogva. Isabel azzal bízta meg fiát, hogy ölje meg az összes férfit, beleértve Mike-t is, akik felelősek az Aretas-kartell bukásáért, ami miatt a férje is börtönbe került, majd később meghalt. Annak ellenére, hogy utoljára kellett volna hagynia Mike-ot, Armando először őt vette célpontul, mivel őt látta a legnagyobb veszélynek a terveiknél. Armando az elkövetkező hat hónapban minden más felelős meggyilkolására törekszik, míg Mike majdnem teljesen felépül. Mike Marcus segítségét kéri a bérgyilkos elkapásában, de Marcus a könyörgés ellenére úgy dönt, hogy nyugdíjba vonul, mivel Mike halálának közeli tapasztalata után imádkozott Istenhez, hogy ha Mike túléli, soha többé nem követ el erőszakot. Ez a döntés némi kiesést okoz a két barát között.

Howard kapitány parancsai ellenére Mike megtudja annak a fegyverkereskedőnek a nevét, aki eladta a gyilkossági kísérletében használt lőszereket; Booker Grassie. Howard vonakodva, de csak tanácsadóként küldi Mike-ot az Advanced Miami Metro Operations (AMMO) nevű szervezethez, amelyet Mike ex-barátnője, Rita vezet. A csapat üzleti megállapodásra jut Grassie-vel kapcsolatosan, hogy bizonyítékokat szerezzenek róla, ám amikor Mike látja, hogy a vásárlók Grassie-t megölni szándékozzák, Mike megpróbálja megmenteni őt, de nem sikerül. Nem sokkal később Marcus hívást kap egy régi besúgótól, aki fél, mert mindenkit, aki megvédte őt, meggyilkolták és most Marcus segítségét kéri. Marcus felveszi Mike-ot, majd a férfi által megadott helyhez sietnek, de a gyilkos kihajítja az emeletről, a férfi meghal, ahogy Marcus feleségének kocsijára esik. Mike közelharcba keveredik Armandóval, és úgy tűnik, felismeri a szemét, majd Armando elmenekül.

Valamikor később Howard kapitány azt mondja Mike-nak, hogy ideje lenne neki is visszavonulni, mielőtt megölik. Ezt követően Armando orvlövészpuskával öli meg Howard-ot. A kapitány temetése után Marcus úgy dönt, hogy utoljára segít Mike-nak. Marcus az AMMO segítségét kéri Grassie könyvelőjének kihallgatására, hogy megtalálják, kinek adták el a lőszert. Marcus egy kulcsfontosságú gyanúsítottat Zway-Lo-ként (Nicky Jam) azonosít, akinek korábban Marcus volt a kosárlabda edzője. Mike, Marcus és az AMMO üldözőbe veszik, de Armando megállítja őket egy híd felett lebegő helikopterről lőve. Armando megöli Zway-Lo-t a létrán, hogy aztán eltalálhassa Mike-ot. Mielőtt lelőné, Armando azt mondja: "Hasta el fuego". Azonban Marcus idejében a helikopterre lő, így Mike a folyóba ugrik és megmenekül.

Mivel az AMMO csapatát a közelmúltbeli kudarcuk miatt felfüggesztik, Mike négyszemközt elmagyarázza Marcusnak, hogy Armando a biológiai fia; mielőtt ő és Marcus partnerek lettek volna, Howard kapitány az akadémiából toborozta, hogy beszivárogjon a mexikói Aretas-kartellbe. Mélyreható titkos kapcsolatban állt Isabell-lel, ami Armando születéséhez vezetett, mivel a férje steril volt, és ők mondták mindig egymásnak a "Hasta el fuego" mondatot. Annak ellenére, hogy megígérte, elmenekül vele, Mike végül letartóztatta, és börtönbe juttatta (ahonnan a nő később megszökött).

Mike úgy dönt, hogy Mexikóvárosba megy egyedül szembeszállni vele, de Marcus és az AMMO a tiltakozása ellenére kíséri. Az elhagyatott Hidalgo palotában Mike leszidja Isabelt, amiért nem mondta el neki az igazságot Armandóról és hogy bérgyilkossá tette. Lövöldözés következik az AMMO tagjai és Isabel emberei között, amely akkor ér véget, amikor Marcus lelövi Isabel helikopter pilótáját, ami aztán az épületbe zuhan és lángokba teríti a földszintet.

Miközben Marcus rövid ideig feltartja Isabelt, Mike megpróbálja meggyőzni Armandót, hogy ő az apja. Armando addig nem hajlandó elhinni, míg Mike nem követeli Isabeltől, hogy erősítse meg. Isabel Mike-ra lő, ám Armando a golyó elé áll, majd Rita lelövi Isabelt, aki a lángokba zuhan. Mindannyian elmenekülnek az égő épületből, majd Mike elmondja Armandónak, hogy meg kell fizetnie a bűncselekményeiért, viszont mindig ott lesz neki.

Később Ritát nevezik ki új rendőrkapitánynak, miközben Mike és Marcus a nyugdíjba vonulásukat tervezik, helyükre pedig az AMMO kerülne. Később Mike meglátogatja a bűnbánatban lévő Armandót a börtönben és a segítségét kéri egy új ügyben, a börtönbüntetése csökkentésének érdekében.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[9]
Mike Lowrey nyomozó Will Smith Kálid Artúr
Marcus Burnett nyomozó Martin Lawrence Kálloy Molnár Péter
Rita Secada, az AMMO vezetője, Mike volt barátnője Paola Núñez Laurinyecz Réka
Kelly[10] Vanessa Hudgens Bogdányi Titanilla
Dorn Alexander Ludwig Novkov Máté
Rafe Charles Melton Jéger Zsombor
Isabel Aretas Kate del Castillo Szabó Gabi
Armando Aretas Jacob Scipio Fehér Tibor
Lorenzo "Zway-Lo" Rodríguez Nicky Jam[11] Szabó Simon
Conrad Howard kapitány Joe Pantoliano Kassai Károly
Theresa Burnett, Marcus felesége[12] Theresa Randle Orosz Helga
Megan, Marcus lánya Bianca Bethune Lamboni Anna
Reggie, Megan vőlegénye Dennis Greene Gyurin Zsolt
Lee Taglin Massi Furlan Haagen Imre
MC vendég Michael Bay Bartók László
Manny, a hentes[13] DJ Khaled[14] Vajda Milán

A film készítése[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

Michael Bay (az első két Bad Boys-film rendezője) 2008 júniusában kijelentette, hogy ő rendezheti a Bad Boys 3. részét, de a lehetséges folytatás legnagyobb akadálya a költségvetés, mivel ő és Will Smith a legmagasabb fizetést igénylik a filmiparban.[15] 2009 augusztusában a Columbia Pictures felkérte Peter Craig-et a Bad Boys 3. forgatókönyvének megírására.[16] 2011 februárjában Martin Lawrence bejelentette, hogy a film előkészületben van.[17] 2014 júniusában a Bruckheimer bejelentette, hogy a forgatókönyvíró, David Guggenheim dolgozik a legújabb folytatás sztoriján.[18] Két hónappal később Lawrence elárulta, hogy a forgatókönyv elkészült és kiosztották a szerepeket is.[19] 2015 júniusában Joe Carnahan rendező már előzetes tárgyalásokat folytatott a film megírásáról és esetleges megrendezéséről.[20] 2015 augusztusában a Sony Pictures Entertainment bejelentette, hogy a Bad Boys 3. a tervek szerint 2017. február 17-én jelenik meg, a Bad Boys 4., a további folytatás pedig 2019. július 3-ára várható.[21] 2016. március 5-én a film bemutatóját 2017. június 2-ára tolták el.[22] A film producerei a tervek szerint 2017 elejére ütemezték a projekt indulását.[23] 2016. augusztus 11-én a film bemutatását ismételten elhalasztották, 2018. január 12-ig, hogy elkerüljék a box office versenyt a Wonder Woman DC Comics-filmmel.[24] Lawrence a Jimmy Kimmel Live! interjújában azt nyilatkozta, a forgatás 2017 márciusban kezdődhet meg.[25] 2017. február 6-án bejelentették, hogy a film megjelenésének dátumát ezúttal harmadik alkalommal halasztják el, 2018. november 9-re.[26] Carnahan 2017. március 7-én ütemezési konfliktusok miatt távozott a filmből.[27] 2017 augusztusában a Sony eltávolította a harmadik filmet a kiadási ütemtervükből, majd a hónap későbbi szakaszában Lawrence azt mondta, a film nem fog megvalósulni.[28]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2018 februárjában arról számoltak be, hogy mégis folytatódni fog a tervezett film elkészítése, amelyet a belga Adil El Arbi és Bilall Fallah rendez, így Will Smith és Martin Lawrence visszatérhetnek szerepükben.[29] 2018 októberében a Variety közzétette, hogy a film végre zöld utat kapott az elkészítésre és a Sony fogja forgalmazni.[30] 2018 decemberében arról számoltak be, hogy Joe Pantoliano, aki az előző filmekben Howard kapitányt játszotta, visszatér a karakteréhez.[31] 2019 februárjában Kate del Castillo csatlakozott a film szereplőihez.[32] 2019 márciusában arról számoltak be, hogy Theresa Randle, aki az előző filmekben Marcus feleségét, Theresát játszotta, szintén visszatér hasonló szerepben.[33]

Forgatás[szerkesztés]

A Geek Worldwide szerint a Bad Boys franchise harmadik részét 2018. novemberétől 2019. márciusáig forgatják, Miamiban és Atlantában, a megjelenés időpontja 2020. január 17.[34][35]

Folytatás[szerkesztés]

Miután a film a nyitóhétvégén sikeresen végzett (az előző két részt is meghaladva), a Sony bejelentette a negyedik rész elkészítését, amelyre Chris Bremner forgatókönyvíró visszatér. A filmet 2024-re tervezik kiadni.[36][37]

Filmzene[szerkesztés]

Számcím-(előadó)

 • 1, Uptown II (feat. Farruko) (Meek Mill)
 • 2, Money Fight (City Girls)
 • 3, RITMO (Bad Boys For Life) (The Black Eyed Peas & J Balvin)
 • 4, Future Bright (feat. Bryson Tiller) (Rick Ross)
 • 5, Bad Moves (feat. Quavo & Rich The Kid) (DJ Durel)
 • 6, Muévelo (Nicky Jam & Daddy Yankee)
 • 7, Damn I Love Miami (Pitbull & Lil Jon)
 • 8, The Hottest (Jaden)
 • 9, Murda She Wrote (Buju Banton)
 • 10, RITMO (Bad Boys For Life) (Remix) (The Black Eyed Peas, J Balvin & Jaden)[38]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Lorne Balfe to Score ‘Bad Boys for Life’. Film Music Reporter . [2019. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 23.)
 2. https://bbfc.co.uk/releases/bad-boys-life-2020
 3. Anthony D'Alessandro: ‘Bad Boys For Life’ To Seize $40M+ Over MLK Holiday – Box Office Forecast. Deadline Hollywood , 2019. december 26. (Hozzáférés: 2019. december 26.)
 4. Bad Boys 3. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. január 20.)
 5. https://www.cineplex.de/film/bad-boys-3/267153/
 6. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
 7. Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk. Metacritic. (Hozzáférés: 2020. január 20.)
 8. Bad Boys for life. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2020. január 20.)
 9. ISzDb – Bad Boys 3. (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. január 22.)
 10. Knight, Lewis: Bad Boys for Life trailer reveals action-packed scenes for Will Smith sequel. mirror , 2019. november 5. [2019. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 13.)
 11. Kroll, Justin: Reggaeton Star Nicky Jam Joins ‘Bad Boys’ Sequel (EXCLUSIVE) (angol nyelven). Variety , 2019. január 18. [2019. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 12. Evry, Max: Theresa Randle Will Return as Marcus’ Wife in Bad Boys for Life. Comingsoon.net , 2019. március 30. [2019. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 26.)
 13. Kroll, Justin: DJ Khaled Joins ‘Bad Boys’ Sequel (EXCLUSIVE) (angol nyelven). Variety , 2019. január 15. [2019. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 14. BAD BOYS HAS BEGUN (angol nyelven). YouTube , 2019. március 21. [2019. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 25.)
 15. Hilton, Beth: Smith wants to make 'Bad Boys 3' (brit angol nyelven). Digital Spy , 2008. június 3. [2019. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 16. ‘Bad Boys 3′ In Development. Thefilmstage.com, 2009. augusztus 31. [2011. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 17. [1] Archiválva 2011. április 5-i dátummal a Wayback Machine-ben.
 18. Reynolds, Simon: Jerry Bruckheimer trying to get Michael Bay back for Bad Boys 3. Digital Spy , 2014. június 18. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 19. Martin Lawrence: Martin Lawrence Announces "Bad Boys 3" @. Teamcoco.com, 2014. augusztus 14. [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 20. Fleming, Mike Jr.: Joe Carnahan Circles ‘Bad Boys 3’ for Sony. Deadline Hollywood . [2019. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 21. Sony Pictures Dates 16 Films Through 2019!”, ComingSoon.net, 2015. augusztus 5.. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. október 2.) 
 22. Fleming, Mike Jr.: Sony Flush With 2017 Franchises With ‘The Dark Tower’, ‘Bad Boys 3’, Barbie & Maybe ‘MIB23’ Slotted. Deadline Hollywood , 2016. március 4. [2019. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 23. Kroll, Justin: ‘Bad Boys 3’ Director Joe Carnahan to Write ‘Uncharted’ Adaptation for Sony (EXCLUSIVE) (angol nyelven). Variety , 2016. július 29. [2017. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 24. Robinson, Will: Bad Boys 3 titled Bad Boys For Life, set for January 2018. Entertainment Weekly, 2016. augusztus 11. [2018. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 25. Comicbook, Joe: Martin Lawrence Says Bad Boys 3 May Start Filming In March. Comicbook.com, 2016. október 7. [2017. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 26. Sony Pictures 2018 Schedule Shifts Hotel Transylvania, Bad Boys, Goosebumps and More, 2017. február 6. [2017. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 27. Director Joe Carnahan Exits 'Bad Boys 3' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2017. március 7. [2018. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 28. Sony Dates ‘Silver And Black’, ‘Sicario 2’; Moves ‘Holmes And Watson’, ‘Bad Boys 3’ Unset & More. Deadline Hollywood, 2017. augusztus 11. [2017. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 29. ‘Bad Boys For Life’ Gets New Directors, Still Dreams Of Being Made”, theplaylist.net, 2018. február 1.. [2018. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. október 2.) 
 30. 'Bad Boys 3' Coming Together as the Revival Plot Thickens at Sony (EXCLUSIVE)”, Variety, 2018. október 1.. [2018. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. október 2.) 
 31. Joe Pantoliano To Return For Sony's 'Bad Boys For Life' Sequel”, Deadline, 2018. december 5.. [2018. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. december 6.) (angol nyelvű) 
 32. N'Duka, Amanda: Kate del Castillo Cast In 'Bad Boys for Life' At Sony. Deadline Hollywood , 2019. február 20. [2019. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
 33. Exclusive: Theresa Randle to Reprise Role in Bad Boys for Life, 2019. március 29. [2019. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 26.)
 34. Will Smith To Film Bad Boys 3 & Bright 2 Before Suicide Squad 2 (amerikai angol nyelven). ScreenRant , 2018. augusztus 18. [2018. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 35. UPDATE: Will Smith Sets Production Schedules For ‘Bad Boys For Life’ and ‘Bright 2’ As ‘Suicide Squad 2’ Is Delayed (amerikai angol nyelven). GWW , 2018. augusztus 18. [2018. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 36. 'Bad Boys 4' in the Works (Exclusive). The Hollywood Reporter . (Hozzáférés: 2020. január 17.)
 37. Obenson, Tambay. „‘Bad Boys’: Fourth Movie Starring Will Smith and Martin Lawrence Is Already Being Planned”, IndieWire, 2020. január 18. (Hozzáférés ideje: 2020. január 19.) 
 38. Soundtrack.net

További információk[szerkesztés]