Baba O’Riley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Who
Baba O'Riley
kislemez a(z) Who's Next albumról
Megjelent 1971. november
Formátum kislemez
Felvételek 1971
Stílus Hard rock
Nyelv angol
Hossz 5:05
Kiadó Polydor (UK)
Decca (US)
Szerző Pete Townshend
Producer The Who és Glyn Johns
The Who-kronológia
Pinball Wizard
(1969)
Baba O'Riley
(1971)
SablonWikidataSegítség

A Baba O'Riley (nem hivatalosan nevezik Teenage Wastelandnek is) az angol The Who együttes kislemeze 1971-ből, a Who's Next albumról. A dal kiemelkedő helyet kapott a rocktörténelemben, a klasszikusrock-rádiók egyik kedvence lett. A címe Terry Riley zeneszerző és Meher Baba filozófus nevéből ered. Az előbbi minimal art művész a dal híres szintetizátor szólamát inspirálta, utóbbi nagy hatással volt Pete Townshendre, az együttes szólógitárosára. A Rolling Stone Minden idők 500 legjobb dalának listáján a 340. helyre sorolták.

A dal később a New York-i Helyszínelők (CSI:NY) filmsorozat betétdala lett, sőt mivel a Helyszínelők sorozat producere The Who-rajongó, az egyik nyomozó neve az alapsorozatban is O'Riley.

Története[szerkesztés]

A dalt Pete Townshend írta a Lifehouse című projektjéhez, amely az 1969-es rockoperájuk, a Tommy folytatása lett volna. Miután a Lifehouse tervét elvetették, a hozzá készült dalok közül sok megjelent a Who's Next albumon. A dal kislemezként is megjelent Európa-szerte, kivéve Angliát.

Keith Moon dobosnak volt az elképzelése, hogy beillesszenek egy hegedűszólót a dal zárásánal, hogy a rockos hangzást egy klezmeres motívummal elegyítsék. Dave Arbus, az East of Eden tagja játszik a hegedűn. Roger Daltrey énekes koncerteken szájharmonikára cserélte a hegedűszólót.

Híres a dal innovatív volta a korai szintetizátoros kísérletezés miatt, amely Pete Townshend érdeme. Őt Terry Riley minimal art zeneszerző ihlette.

Minden idők 500 legjobb dalaRolling Stone magazin
Előző dal:
Diana Ross
You Keep Me Hangin' On
(339. helyezett)
Baba O'Riley
(340. helyezett)
Következő dal:
Jimmy Cliff
The Harder They Come
(341. helyezett)


További információk[szerkesztés]

Dalszöveg
Élőben. YouTube

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap