Bővérű nővérek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bővérű nővérek
(The Little Hours)
2017-es kanadai–amerikai film
RendezőJeff Baena
Producer
AlapműDekameron
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróJeff Baena
Főszerepben
ZeneDan Romer
Gyártás
Ország Kanada
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő90 perc
Forgalmazás
ForgalmazóGunpowder & Sky
Bemutató
Korhatár18 V. kategória (NFT/24546/2017)
Bevétel1 647 175 amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bővérű nővérek (eredeti cím: The Little Hours) 2017-ben bemutatott amerikai történelmi vígjáték, melynek forgatókönyvírója és rendezője Jeff Baena.

Az anakronikus, vagyis középkori környezetben játszódó, de mégis napjaink viselkedési mintáit és nyelvezetét bemutató film alapjául Giovanni Boccaccio Dekameronja szolgált.[2] A főbb szerepekben Alison Brie, Dave Franco, Kate Micucci, Aubrey Plaza, John C. Reilly és Molly Shannon látható.

A film premierje 2017. január 19-én volt a Sundance Filmfesztiválon, majd a Gunpowder & Sky filmforgalmazó cég forgalmazásában jelent meg június 30-án.[3]

A Bővérű nővérek pozitív kritikákat kapott, különösen a szereplőgárda alakítását emelték ki a kritikusok.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy szökésben lévő szolga egy apácazárdában talál menedéket, ahol szabados gondolkodású fiatal apácák élnek.

Cselekmény[szerkesztés]

1347-ben az olaszországi Garfagnanában Tommasso atya egy apácazárdát vezet. A történet középpontjában három fiatal apáca áll. Alessandra, aki világi élet után vágyakozik, de mivel apja az egyház támogatója, ezért kénytelen alárendelni akaratát másoknak. A pletykafészek Ginevra, akiről később kiderül, hogy leszbikus és zsidó, valamint az érzelmileg instabil és agresszív Fernanda. Rendszeresen megtámadják a zárdában dolgozó, Lurco nevű kertészt, aki ezért nemsokára otthagyja munkáját. Eközben Massetto, a lunigianai fiatal szolga lebukik, amint urának hitvesével házasságtörést követ el. Menekülés közben a fiú találkozik Tommasso atyával. Az atyának az apácák hímzéseit kellett volna eladnia, de berúgott és egy folyóba zuhanva tönkretette az árut. Massetto segít a bajbajutott férfin, cserébe szállást, rejtekhelyet és kertészként munkát kap az atyától, azzal a feltétellel, hogy siketnémának tetteti magát a nővérek előtt.

Fernanda barátja, Marta ráveszi az apácákat, hogy lopott misebort igyanak és részegen mesél nekik a férfiak által nyújtott szexuális gyönyörökről is. Fernanda a szobájába viszi Ginevrát, ahol szeretkeznek. Massetto és Alessandra között szorosabb kötelék kezd kialakulni ás Ginevra is beleszeret Fernandába.

Később Fernanda egy tőrrel elrabolja és a közeli erdőbe viszi Massettót, itt találkoznak egy csapatnyi boszorkánnyal. Megpróbálnak termékenységi rítust végezni az elrabolt fiúval, ám Alessandra és Ginevra megzavarja őket – utóbbi Belladonna hatása alatt a hallucináló Ginevra meztelenre vetkőzve táncolni kezd, káoszt okozva ezzel. Massetto kénytelen elismerni, hogy nem siketnéma.

A zárdába visszatérve minden titkukra fény derül a látogatóba érkező Bartolomeo püspök előtt. Tommasso atyát a püspök büntetésből elküldi szerzetesnek, mert a püspök rájön, hogy az atya titkos szerelmi viszonyt folytatott a zárda főnökasszonyával. Massettót visszaküldik urához, ahol tömlöcbe kerül és lassú kínhalál elé néz. A három nővér kiszabadítja a fiút és boldogan visszafutnak a zárdába, miközben Tommasso atya és a főnökasszony is ismét egymásra talál.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Alison Brie Alessandra nővér Földes Eszter
Dave Franco Masseto Hamvas Dániel
Kate Micucci Ginevra nővér Andrusko Marcella
Aubrey Plaza Fernanda nővér Nemes Takách Kata
John C. Reilly Tommasso atya Kerekes József
Molly Shannon Marea nővér Csere Ágnes
Fred Armisen Bartolomeo püspök Hirtling István
Jemima Kirke Marta
Nick Offerman Lord Bruno Rába Roland
Lauren Weedman Francesca Peller Anna
Paul Reiser Ilario Perlaki István
Adam Pally Paolo őr
Paul Weitz Lurco Csuha Lajos
Jon Gabrus Guard Gregorio

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film összesen 1 647 175 dollárt termelt. A bemutató hétvégéjén két moziban vetítették, 61 560 dolláros bevétel mellett.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Bővérű nővérek kritikai fogadtatása kedvező volt. A Rotten Tomatoes weboldalon százhuszonnyolc kritika alapján 78%-os értékelésen áll.[5] A Metacriticen a film, huszonkilenc kritikus véleményét összegezve, 100-ból 69 pontot ért el.[6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Little Hours című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Little Hours (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. december 14.)
  2. O'Malley, Sheila: The Little Hours movie review (2017) (angol nyelven). RogerEbert.com, 2017. június 30.
  3. Calvario, Liz: Gunpowder & Sky Sets Release Date For Sundance Film ‘The Little Hours’ (angol nyelven). Deadline, 2017. március 29. (Hozzáférés: 2020. december 14.)
  4. Bővérű nővérek - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. december 14.)
  5. The Little Hours (2017) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2020. december 14.)
  6. The Little Hours (angol nyelven). Metacritic. (Hozzáférés: 2020. december 14.)

További információk[szerkesztés]