Béta-laktám antibiotikum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Név Alapváz Példák
monobaktámok(en)
Propiolaktám
aztreonám(en)
karumonám
penicillinek
Penám
amoxicillin
azlocillin
azidocillin
benzilpenicillin
karbenicillin
kloxacillin
meticillin
oxacillin
temocillin
penémek(en)
Peném
faropeném
kefalosporinok(en)
kefamicinek(en)
kefabacinok
kitinovorinok
Kefém
ceftezol
cefaklór
ceftriaxon
ceftibutén
oxapenámok
Klavám
klavulánsav
karbapenémek(en)
Karbapeném
biapeném
doripeném(en)
ertapeném(en)
meropeném(en)
panipeném(en)

A β-laktám antibiotikumok a mikroorganizmusok[1] által okozott betegségek legfontosabb ellenszerei közé tartoznak.

Első képviselőjük az 1928-ban felfedezett penicillin. Azóta nagyon sok természetes β-laktám antibiotikumot fedeztek fel vagy állítottak elő mikroorganizmusok segítségével (adalékanyagokkal irányított bioszintézissel), vagy teljes egészében mesterséges úton.

Hatásmód[szerkesztés]

A β-laktám antibiotikumok az osztódó baktériumokra hatnak, a sejtfaluk alakját torzítják el azáltal, hogy ún. szferoplasztok(en) képződését idézik elő. Ennek következtében az osztódni próbáló baktérium elpusztul.

Az antibakteriális hatásért a β-laktám gyűrű a felelős. A β-laktám három szén- és egy nitrogénatomból álló gyűrű, a nitrogénatommal szomszédos egyik szénatomhoz oxocsoport kapcsolódik. A legegyszerűbb β-laktám a propiolaktám[2] (lásd a jobb oldali táblázatot).

A baktériumok védekező mechanizmusának egyik módja a β-laktamáz enzim előállítása, mely hidrolizálja (elbontja) a β-laktám gyűrűt, és ezzel hatástalanítja a gyógyszert. E rezisztencia függ az antibiotikumtól és a baktériumtól is. Vannak olyan baktériumok, melyek eleve rezisztensek egyes antibiotikumokra, mások bizonyos idő elteltével képesek ezt kifejleszteni, gyakran csak ugyanannak a szernek a megismételt szedése során. Éppen ezért a rezisztencia kialakulásának elkerülésére antibotikumot csak indokolt esetben szabad szedni. Léteznek β-laktamáz gátló(en) gyógyszerek is (pl. a klavulánsav), melyek gátolják, hogy a baktérium β-laktamázt állítson elő, de ezek sem hatnak minden baktériumra, és ezek ellen is kifejlődött már rezisztencia.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az antibiotikumok gyakran nemcsak baktériumok, hanem más mikroorganizmusok (pl. gombák) ellen is hatásosak. Nem hatnak viszont vírusok ellen.
  2. Azetidinone (ChemSpider)

Források[szerkesztés]

Szerkezeti képletek:

Kapcsolódó lapok[szerkesztés]