Bálványkő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bálványkő
A Bálványkő télen
A Bálványkő télen
Ország Románia
Település Barcarozsnyó
Elhelyezkedése
Tszf. magasság925 m
Bálványkő (Brassó megye)
Bálványkő
Bálványkő
Pozíció Brassó megye térképén
é. sz. 45° 34′ 28″, k. h. 25° 29′ 38″Koordináták: é. sz. 45° 34′ 28″, k. h. 25° 29′ 38″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bálványkő témájú médiaállományokat.

A Bálványkő (románul: Bisericuța Păgânilor, németül: Götzentempel) egy sziklaegyüttes a Keresztényhavas hegységéhez tartozó Pojánai-hegyekben, a Brassó megyei Barcarozsnyó közelében; turisztikai látványosság.

Leírása[szerkesztés]

A bükkerdő közepén, horpadályban elhelyezkedő négy méter magas, menhír-szerű kövek egy kőkorszaki kegyhelyre emlékeztetnek. A régebbi leírások egy oltár-szerű kőtáblát is megemlítenek,[1] melyet időközben föld és avar temetett be. A menhíreket mohával fedett, lekerekített sziklák veszik körül. A közelben levő egyik kövön (a túratérképeken is bejelölt Piatra Scrisă, vagyis Írottkő) egyesek rúnákat véltek felfedezni.[2] A kövek anyaga konglomerátum, mely a Rozsnyói-barlangot is alkotó mészkőréteg fölött alakult ki.[3]

A Bálványkőtől 50 méterre egy kilátószikla van (románul Spinarea de Brontozaur), ahonnan a Keresztényhavas egész nyugati oldala, és jó időben a Bucsecs-hegység is látszik.[3] 400 méterre nyugatra, a Szénégető-patak völgyében található a Rozsnyói-barlang egyik bejárata. A Bálványkőtől keletre ered a Valea Boaru állandó vízhozamú patak, mely a Valea Poienii-be ömlik.[4]

Megközelítése[szerkesztés]

Legkönnyebben a kék sávval jelzett Brassópojána – Barcarozsnyó turistaút követésével érhető el; ez az út többször elágazik a Bálványkő felé (sárga háromszög jelölés).[5] Ezenkívül délről, a Rozsnyói-szoros felől is megközelíthető, a Bogdán-dombon áthaladó jelöletlen ösvényen.

Távolsága Barcarozsnyótól 4 km, Brassópojánától 6,5 km, Brassótól (a Salamon-kövektől) 9 km.

Legendák[szerkesztés]

Egy legenda szerint a pogány korban a régi emberek valóban kegyhelyként használták a Bálványkőt, és áldozatokat mutattak be itt.[6] Egy másik legenda szerint a török háború alatt a Barcarozsnyónál megfutamított törökök közül néhányan a hegyekbe menekültek, ahol egy ideig a Rozsnyói-barlangban húzták meg magukat, és a Bálványkő sziklaegyüttesénél imádkoztak.[6]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wachner, Heinrich. Krostadter Heimat- und Wanderbuch. Brassó: Wilhelm Hiemesch, 109–110. o. (1934) 
  2. Petrescu, Cristina: Bisericuța Păgânilor de la Râșnov. Phototrotter, 2015. augusztus 23. (Hozzáférés: 2018. október 7.)
  3. a b La picior prin Munții Postăvarul”, Bună ziua Brașov, 2014. április 25. (Hozzáférés ideje: 2018. október 7.) 
  4. Diaconu, Constantin; Stănculescu, Sorin. Rîurile României. Bukarest: Institutul de Meteorologie și Hidrologie (1971) 
  5. Peștera Râșnoavei – Bisericuța Păgânilor. Munții Noștri. [2018. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 18.)
  6. a b Legendele Țării Bârsei au devenit atracție turistică”, Adevărul, 2015. február 23. (Hozzáférés ideje: 2018. október 7.) 

További információk[szerkesztés]

  • Sudrigian, Ralf. „Beim Götzentempel”, Allgemeine Deutsche Zeitung, 2017. augusztus 14. (Hozzáférés ideje: 2018. október 7.)