Azbej Tristan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Azbej Tristan
Született 1979 (45 éves)
Párizs
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
Tisztsége államtitkár (2018. szeptember 11. – , Miniszterelnökség)
Iskolái

A Wikimédia Commons tartalmaz Azbej Tristan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Azbej Tristan (1979) örményfrancia származású[1] magyar politikus (KDNP), a negyedik Orbán-kormány államtitkára,[2] a KDNP alelnöke, geológus. 2016 óta az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője, 2018 őszétől pedig a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője.[2]

Élete[szerkesztés]

Az erdélyi örmény Azbej család (Azbej jelentése: lovag; asped, 'ասպեդ') leszármazottja.[3]

Tanulmányai[szerkesztés]

 • Virginia Egyetem – PhD, földtudományok szak (2002-2006)
 • Eötvös Loránd Egyetem – MSc, geológia szak (1997-2002)
 • Egyéb képesítések:
 • Külügyi szakvizsga, Külgazdasági és Külügyminisztérium, 2013
 • Konzuli szakvizsga, Külgazdasági és Külügyminisztérium, 2013

Közéleti és politikai tevékenysége[szerkesztés]

Az egyesült államokbeli Virginia Tech Egyetemen a doktori fokozat megszerzése után hazatért Magyarországra, 2010-ben megalapította a Gyere Haza Alapítványt, amelynek célja a hazatérni vágyó, külföldön élő magyarok visszatelepülésének támogatása.[4] Azbej Tristan mindemellett 2010 és 2013 között a KDNP ifjúsági szervezetének, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség országos alelnöke, valamint budapesti szervezetének elnöke is volt.

2010-től kezdve a Fidesz-KDNP parlamenti frakciók és a Miniszterelnökség politikai tanácsadójaként dolgozott, majd diplomáciai feladatokat látott el Magyarország Izraeli Nagykövetségén tudományos-technológiai attaséként. Ezt követően az EMMI főosztályvezetője lett, majd helyettes államtitkári kinevezést kapott az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságán,[5] ahol Török Tamás egyéves megbízatásának lejártával átvette az addigi helyettes államtitkár helyét.[6] 2018 szeptemberétől az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság a Miniszterelnökséghez tartozóan önálló egységként működik vezetésével.[7] 2020. január 18-án a KDNP tisztújító ülésén a párt alelnökévé választották.

Munkássága[szerkesztés]

Azbej Tristannak több írása jelent meg az üldözött keresztények megsegítésének témájában. Az általa vezetett államtitkárság feladatai közé tartozik a magyar humanitárius támogatási programok sikeres lebonyolítása, valamint a folyamatos kapcsolattartás az üldözött keresztény közösségek képviselőivel.[6] Azbej Tristan rendszeresen tart ország-[8][9][10] és világszerte[11] előadásokat az üldözött keresztények helyzetéről, valamint az államtitkárság humanitárius segítségnyújtó programjairól.

Hungary Helps Program[szerkesztés]

Azbej Tristan a Hungary Helps Programról

A vezetése alatt működő Hungary Helps Program egybefoglalja Magyarország összes nemzetközi humanitárius és fejlesztési tevékenységét. A Donald Trump vezette amerikai kormány is kifejezte érdeklődését és elismerését iránta.[12] A hármas vonatkozású programot (humanitárius, migrációs, vallásszabadsággal kapcsolatos politika) 2018 decemberében fogadta el törvényként a Magyar Országgyűlés, a törvény expozéját és előadói válaszát Azbej Tristan mondta el a Parlamentben.[13][14] A program meghatározott céljaként szerepel az üldözött keresztény közösségek megmentése, és az, hogy olyan helyzetbe hozza őket, hogy segíthessék a velük együtt élő más vallási csoportokat, és ezáltal javuljon társadalmi megítélésük.[9]

A magyar modell mintájára hozott létre a Szlovák Nemzeti Tanács Emberi Jogi és Kisebbségi Bizottsága is egy szakértőkből álló tanácsadó szervet a vallásuk miatt üldözöttek, köztük az üldözött keresztények védelmére. Ez alkalomból Azbej Tristan a Miniszterelnökség államtitkáraként hivatalos pozsonyi látogatásán személyesen is gratulált Anna Verešovának a kiemelt jelentőségű lépéshez és elnöki megválasztásához.[15]

A projekt keretében számos külföldi diplomáciai utazásra és találkozóra került sor, amelyek alapul szolgáltak a program munkájának bemutatásához, a szükséget szenvedők helyzetéről való tájékozódáshoz, valamint a különféle támogatási megállapodások létrejöttéhez is.

Nemzetközi figyelemfelhívás, találkozók és elismerések[szerkesztés]

Konferencia New Yorkban[szerkesztés]

New Yorkban a The Anglosphere Society tekintélyes konzervatív szervezet nemzetközi vallásszabadságról szóló amerikai törvény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett konferenciáján tartott előadást 2018. október 23-án. A rangos konferencián arról számolt be, hogy Magyarországot nem csupán a keresztények védelmében folytatott munkásságáért tartják nagy becsben.

Kereszt Népe kitüntetés[szerkesztés]

A Ronald Reagan elnök ösztönzésére 1988-ban megalakult Biztonságpolitikai Központ (CSP) nevű amerikai elemzőintézet Kereszt Népe díjjal tüntette ki Magyarországot az üldözött keresztények megsegítéséért végzett munkájáért.[16]

Ferenc pápa audienciáján[szerkesztés]

A Hungary Helps Program keretében, magyar állami ösztöndíjjal Magyarországon tanuló üldözött keresztény fiatalok 20 fős csoportjával együtt részt vett Ferenc pápa 2018. október 10-i általános kihallgatásán a Szent Péter téren, ahol személyesen mutatta be a fiatalokat a Szentatyának.[17][18]

Együttműködési megállapodás az USAID-dal[szerkesztés]

2018. december 18-án köttetett meg az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) és a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága közötti együttműködési megállapodás, amelynek célja az iraki keresztény közösségek megsegítése, és amelyre fontos diplomáciai sikerként tekint a kormány.[19]

Adományok átadása Egyiptomban[szerkesztés]

2018 decemberében három napos látogatásra utazott Egyiptomba, hogy személyesen fejezze ki Magyarország támogatását az észak-afrikai ország terrorizmus elleni harcát, valamint a migráció megfékezéséért tett erőfeszítéseit illetően, továbbá hogy átadja azt a magyar állami és magánadományt, amellyel a novemberi El Minya-i merénylet áldozatainak családtagjait kívánják segíteni. Emellett ellátogatott a Béke Nobel-díjra jelölt Maggie Gobran kopt ortodox szerzetes nővérhez is, aki az egyiptomi főváros szegény gyermekei körében végez missziós munkát.

Diplomáciai látogatás Etiópiában[szerkesztés]

2018 decemberében látogatást tett Etiópiában, ahol megtekintette a Mai-Aini menekülttábort és megbeszélést tartott az Etióp Ortodox Tewahido Egyház pátriárkájával. Addisz-Abebában beszélgetést folytatott Őszentsége Abune Mathiasszal, az Etióp Ortodox Tewahido Egyház pátriárkájával, az ortodox egyház a szükséget szenvedő emberek között folytatott tevékenységéről, a különböző helyi muszlim és keresztény egyházak egymás mellett élésének helyzetéről, konfliktusairól, és a találkozó után megtekintette az egyház által fenntartott klinikát.[20]

Szíriai humanitárius segítségnyújtó-okirat[szerkesztés]

Közreműködőként és a program kidolgozójaként részt vett azon a 2019. január 22-i megbeszélésen, ahol Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nunciusnak átadta a magyar kormány szíriai humanitárius segítségnyújtásáról szóló okiratot, amely alapján a kormány az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia Kórház és a szintén a szír fővárosban lévő Olasz Kórház egyéves működésének biztosítására vállalt kötelezettséget.

Rangos elismerés Libanonban[szerkesztés]

A közel-keleti üldözött keresztények érdekében tett magyar erőfeszítésekért rangos elismerést vehetett át a libanoni fővárosban, Bejrútban 2019. október 14-én a Levantine Gathering által szervezett első nemzeti imareggelin, ahol a helyi politikai és vallási vezetők egyaránt képviseltették magukat.[21]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. [1]
 2. a b Kormányzat – Miniszterelnökség – Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár – Azbej Tristan. www.kormany.hu. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 3. Azbej család
 4. Boldogság, gyere haza! (magyar nyelven). Válasz. [2019. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 5. Sándor, Joób: Pacifista keresztes lesz a keresztényüldözés új helyettes államtitkára (magyar nyelven). index.hu, 2017. szeptember 14. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 6. a b Új vezetőt neveznek ki az Emmiben (magyar nyelven). Magyar Idők. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 7. Kormányzat – Miniszterelnökség – Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár. www.kormany.hu. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 8. Azbej Tristan helyettes államtitkár előadása – Hírek (angol nyelven). www.zebegeny.hu. [2019. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 9. a b Azbej Tristan: Az üldözött keresztényeket segítő program jellemzője a közvetlenség | Híradó (hu-HU nyelven). hirado.hu. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 10. Azbej Tristan: Életeket szeretnénk menteni, jövőképet akarunk adni (magyar nyelven). Kereszténydemokrata Néppárt – kdnp.hu. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 11. Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséről beszélt egy New York-i konferencián (magyar nyelven). Magyar Kurír. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 12. Együtt a keresztényekért (magyar nyelven). Magyar Idők. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 13. Lejátszás 20181128/084807, 34058.57/35141.38. sgis.parlament.hu. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 14. Lejátszás 20181128/084807, 36710.23/37366.153. sgis.parlament.hu. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 15. A magyar példa sikere: Szlovákia is felkarolja az üldözött keresztények ügyét (magyar nyelven). Orientalista.hu, 2018. december 1. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 16. Origo: Kitüntették Magyarországot az üldözött keresztények segítéséért (magyar nyelven). http://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 17. Magyarországon tanuló, hazájukból elüldözött keresztény fiatalokkal találkozott Ferenc pápa (magyar nyelven). Magyar Kurír. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 18. Ferenc pápa általános kihallgatáson fogadta Magyarországon tanuló üldözött keresztény fiatalok csoportját. Kormányzat. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 19. Amerikai-magyar kormányzati együttműködési megállapodást kötöttek az üldözött keresztények védelmében. Kormányzat. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
 20. http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/az-uldozott-keresztenyek-megsegiteseert-es-a-hungary-helps- program-megvalositasaert-felelos-allamtitkar/hirek/etiopiaban-targyalt-a-segitsegnyujtas-lehetosegerol-a- hungary-helps-program-vezetoje” 
 21. Az üldözött keresztények érdekében tett magyar erőfeszítésekért vehetett át elismerést Azbej Tristan Libanonban. Kormányzat. (Hozzáférés: 2020. május 25.)[halott link]