Azazel (Odaát)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Azazel
Odaát-szereplő
Azazel Supnat.jpg
Megjelenési információk
Első megjelenése Nyomtalanul
(Pilot)
Megalkotta Eric Kripke
Megszemélyesítője Fredric Lehne
Christopher B. MacCabe
Rob LaBelle
Jeffrey Dean Morgan
Mitch Pileggi
Azazel adatai
Beceneve Sárgaszemű démon
Faja fődémon
Neme férfi testbe bújt
Életkora ismeretlen
Elhunyt 2007. (Dean megöli)
Képességei démoni, különleges erő
Családja Meg Masters (démoni gyermek)
Tom (démoni gyermek, elhunyt)

Azazel a Sátán egyik neve a Bibliában és az Odaát (Supernatural) című televízióssorozat kitalált szereplője, akit Fredric Lehne alakít. Azazel a sorozat egyik mellékszereplője.

Háttér[szerkesztés]

Azazel a Pokol egyik fődémona, aki ura, Lucifer parancsára Samet és sok más 6 hónapos csecsemőt itatott meg vérével, ezzel ruházott fel különleges képességgel 1983. november 2-án, hogy aztán 23 évvel később mindannyian megmérkőzzenek egymással, a győztes pedig a Pokol seregének élére álljon, majd felszabadítsa Lucifert. Ő gyilkolta meg a Winchester fivérek anyját, John Winchester feleségét; Mary-t, illetve korábban a nő szüleit is.

Azazelnek van két démoni gyermeke is: Meg Masters és Tom, illetve különleges erő birtokában van; képes egy kézmozdulattal mozdulatlanná tenni támadóját, illetve lángot lobbantani.

1. évad[szerkesztés]

Azazel az évad elején tűnik fel, amikor 1983-ban a 6 hónapos Samet saját vérével itatja meg, a csecsemő anyját, a rájuk nyitó Mary-t brutálisan meggyilkolja, a házukat pedig felgyújtja. Ezzel azonban magára haragítja a Winchester családot, akik ezután 22 éven át próbálnak a démon nyomára akadni, ámde sikertelenül.

22 évvel a történtek után Azazel ismét feltűnik az immár felnőtt Sam életében, ezúttal annak barátnőjét, Jessicát öli meg. Sam és bátyja, Dean azonban bosszút esküdnek, és hónapok múlva apjukkal együtt rátalálnak a Sárgaszemű démonra. Csakhogy a lény gyermekeivel, Meggel és Tommal elfogatja John Winchestert, noha ezért Tom az életével fizet. A fivérek ugyan kiszabadítják apjukat, a búvóhelyükön kiderül, hogy az öreget megszállta Azazel, aki ezután elfogja a fiúkat is, majd mesélni kezd Samnek arról, hogy ő egy kiválasztott. A prédikálást végül John szakítja félbe, aki erejével egy pillanatra feltartja a testét megszállt démont, ezt kihasználva pedig Sam a legendás pisztollyal, a Colttal lábon lövi apját, minek eredményeképpen Azazel elhagyja annak testét és elmenekül.

2. évad[szerkesztés]

Azazelt az évad elején megidézi John, és alkut ajánl neki: nekiadja lelkét és az utolsó töltényével rendelkező Coltot, cserébe haldokló fia, Dean életéért. Azazel elfogadja az ajánlatot; Dean feltámad, John pedig Pokolra kerül.

Az évad végén a Sárgaszemű démon az évtizedekkel ezelőtt kiválasztott fiatalokat -köztük Samet, Andrew Gallaghert, Ava Wilsont, Jake Talley-t és Lily Witherfieldet- egy kihalt városba hurcolja, ahol arra kényszeríti őket, végezzenek egymással, a győztest pedig majd a Pokol seregének élére állítja. A megmérettetést végül Jake Talley nyeri meg, akit Azazel ezután arra kényszerít, nyissa fel a régi cowboy-temetőben található Ördög kapuját, melyet a férfi ugyan meg is tesz, a helyszínre érkező Winchester fivérek, Ellen Harvelle és Bobby Singer megölik. Mialatt Ellen és Bobby sikeresen bezárják a Pokolba vezető kriptát, Azazel szembekerül Deannel, aki végül apja lelkének segítségével visszaszerzi a Coltot, majd annak utolsó töltényével sziven lövi a démont, aki azonnal meghal.

4. évad[szerkesztés]

Mikor Deant egy angyal, Castiel visszaküldi az 1973-as Lawrence-be, ott az találkozik immár halott őseivel, és Azazel is feltűnik a környéken. A démon megöli és megszállja a fiatal Mary apját, majd végez a lány anyjával és szerelmével, Johnnal is. Mary végső elkeseredettségében végül alku köt a Sárgaszemű démonnal; 10 év múlva, 1983-ban beengedi őt házukba, cserébe az visszahozza Johnt az élők közé.

A démon múltjából kiderül, hogy 1972-ben, a marylandi Ilchester egyik zárdájában 8 apácával is brutálisan végzett, hogy egyiken keresztül beszélni tudjon a Pokolban fogva tartott urával, Luciferrel. A bukott angyal azt parancsolja Azazelnek, válasszon ki egy csecsemőt és itassa meg démoni vérével, hogy később az képes legyen legyőzni a legelső démont, Lilith-et, ezzel feltörni a 66 pecsét legutolsóját.

Azazel kiválasztottjai[szerkesztés]

Azazel már 1972-ben, Lucifer parancsára kitervelte, hogy különleges képességű gyermekeket fog teremteni, méghozzá hogy azok közül felnőttként egy majd vezesse a Pokol seregeit, és egy Lilith nevű démont megölve, feltörjék az utolsót a 66 pecsétből, ezzel kiszabadítsák a Pokol urát. A sárgaszemű 1983-ban az éppen 6 hónapos csecsemőket saját démoni vérével itatta meg, így azoknál 23 éves korukban speciális képességek kezdtek el jelentkezni.

Azazel kiválasztottjai: