Az óriásölő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az óriásölő
(Jack the Giant Slayer)
2013-as amerikai 3D-s film
RendezőBryan Singer
ProducerNeal H. Moritz
David Dobkin
Bryan Singer
Patrick McCormick
Ori Marmur
Műfaj
  • fantasyfilm
  • szörnyfilm
ForgatókönyvíróDarren Lemke
Christopher McQuarrie
Dan Studney
FőszerepbenNicholas Hoult
Eleanor Tomlinson
Stanley Tucci
Ian McShane
Bill Nighy
Ewan McGregor
ZeneJohn Ottman
OperatőrNewton Thomas Sigel
VágóJohn Ottman
Bob Ducsay
JelmeztervezőJoanna Johnston
DíszlettervezőGavin Bocquet
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Legendary Pictures
Original Film
Big Kid Pictures
Bad Hat Harry Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő115 perc
Költségvetés195 000 000 $[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros. Pictures
Magyarország InterCom Zrt.
Bemutató2013. február 26. (Hollywood)
USA 2013. március 1.
Magyarország 2013. március 28.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
BevételGlobális 197 687 603 $[1]
USA 65 187 603 $[1]
HUN 453 285 $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az óriásölő (eredeti cím: Jack the Giant Slayer) 2013-ban bemutatott amerikai fantasy-kalandfilm, melyet Darren Lemke és David Dobkin történetéből Bryan Singer rendezett. A forgatókönyvíró Lemke, Christopher McQuarrie és Dan Studney, producerei Neal H. Moritz, Dobkin, Singer, Patrick McCormick és Ori Marmur. A főszerepet Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Stanley Tucci, Ian McShane, Bill Nighy és Ewan McGregor alakítja.

A film premierje 2013. február 26-án volt Hollywoodban. Az Amerikai Egyesült Államokban 2013. március 1-én jelent meg, Magyarországon március 28-án mutatták be szinkronizálva az InterCom Zrt. jóvoltából. Általánosságban vegyes kritikákat kapott az értékelőktől, bevételi szempontból nem teljesített jól.

A történet a „Jack, az óriásölő” és a „Jack és a paszuly” című brit meséken alapszik. A történetben Jack, egy fiatal parasztfiú véletlenül megnyit egy kaput az óriások égi földjére, ami után meg kell mentenie egy hercegnőt az óriásfajtól.

Cselekmény[szerkesztés]

Cloister Királyságában Jacket, a fiatal parasztfiút lenyűgözi Erik legendája, egy ősi királyé, aki egy mágikus koronával irányítva legyőzte az égboltról betörő óriások seregét. Ezzel egy időben Isabelle hercegnőt is lenyűgözi ugyanez a legenda.

Tíz évvel később Jack bemegy a városba, hogy eladja a lovát, hogy ezzel támogassa nagybátyja farmját. Ott Jack észreveszi Isabelle-t, és beleszeret, miután megvédi a becsületét egy csapat kötekedőtől. Eközben Lord Roderick visszatér a dolgozószobájába, amit egy szerzetes kirabolt. A szerzetes felajánl Jacknek néhány varázsbabot, amit Rodericktől lopott, cserében Jack lováért.

Visszatérve a kastélyba, Isabelle összeveszik apjával, Brahmwell királlyal, mivel ő fel akarja fedezni a királyságot, de a király nem engedi, és azt akarja, hogy maradjon és menjen hozzá Roderickhez.

Hasonlóképpen Jack nagybátyja megszidja őt, amiért ostobán viselkedett és rossz üzletet kötött a vásárban, a földre dobja a babot, és elhagyja a házat.

A szabadságra elszánt Isabelle kioson a kastélyból, és Jack házában keres menedéket az eső elől. Ahogy esik az eső, az egyik bab gyökeret ereszt, és hatalmas babszárrá nő, amely az égbe viszi a házat és benne Isabelle-t, miközben Jack a földre esik.

Jack, Roderick és Roderick kísérője, Wicke önként jelentkeznek, hogy csatlakozzanak a király lovagjaihoz, akiket Elmont és második embere, Crawe vezet, és Isabelle keresésére felmásznak a babszárra. Mászás közben Roderick és Wicke elvágják a biztosítókötelet, és ezzel szándékosan megölnek néhány lovagot. A csúcson felfedezik az óriások birodalmát, és úgy döntenek, hogy két csoportra oszlanak: az egyikbe Jack, Elmont és Crawe, a másikba pedig Roderick és Wicke kerül, de csak azután, hogy Roderick erőszakkal elveszi Jacktől a maradék babot (bár Jacknek sikerül egyet megmentenie magának).

Jack csoportját csapdába ejti egy óriás, aki foglyul ejti Elmontot és Crawe-t, míg Jack megszökik. Eközben Roderick csoportja két másik óriással találkozik; az egyik megeszi Wicke-et, de mielőtt a másik ugyanezt megtehetné Roderickkel, Roderick felveszi a mágikus koronát.

Jack követi az óriást az erődjükhöz, ahol az óriások kétfejű vezetője, Fallon, megölte Crawe-t. Jack ott találja fogva Isabelle-t és Elmontot. Miközben az óriások arra készülnek, hogy megölik megmaradt foglyaikat, Roderick besétál, és a koronát viselve rabszolgasorba taszítja az óriásokat. Azt mondja az óriásoknak, hogy hajnalban megtámadják Cloistert, és engedélyt ad nekik, hogy megegyék Isabelle-t és Elmontot. Jack megmenti Isabelle-t és Elmontot, miközben az egyik óriás éppen Elmontot készül megsütni.

A trió a babszár felé veszi az irányt, ahol Jack a babszárat őrző óriás lezuhanását okozza a birodalom széléről. Az óriás testét látva Brahmwell elrendeli, hogy vágják le a babszárat, hogy elkerüljék az óriások invázióját.

Jack és Isabelle elindulnak lefelé a paszulyszáron, míg Elmont marad, hogy szembeszálljon Roderickkal. Elmont megöli Rodericket, de Fallon elveszi a koronát, mielőtt Elmont igényt tarthatna rá, és Elmont kénytelen leszökni a babszáron. Jack, Isabelle és Elmont mind túlélik a zuhanást, miután a babszárat levágták. Amikor mindenki hazatér, Jack figyelmezteti a királyt, hogy az óriások Roderick babjaiból paszulyokat készítenek, hogy leereszkedjenek a Földre, és megtámadják Cloistert.

Az óriások Jacket, Isabelle-t és Brahmwellt a kastélyig üldözik, ahol Elmont olajjal tölti meg a várárkot, és felgyújtja. Fallon beleesik a várárokba, amikor alulról akar betörni a várba. Miközben az ostrom folytatódik, Fallon elfogja Jacket és Isabelle-t, de Jack az utolsó babszemet Fallon torkába dobja, mielőtt az óriás megehetné a hercegnőt, amitől egy babszem széttépi Fallon testét. Jack felveszi a koronát, és azt viselve visszaparancsolja az óriásokat a birodalmukba.

Jack és Isabelle összeházasodnak, és gyermekeiknek mesélik az óriások történetét. Az idő múlásával a varázskoronából Szent Edward koronája készül, és azóta a Londoni Towerben őrzik.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
Jack Nicholas Hoult Szatory Dávid
Isabelle Eleanor Tomlinson Gáspár Kata
Lord Roderick Stanley Tucci Csankó Zoltán
Brahmwell király Ian McShane Mihályi Győző
Fallon tábornok Bill Nighy Rosta Sándor
Elmont Ewan McGregor Anger Zsolt
Crawe Eddie Marsan Józsa Imre
Wicke Ewen Bremner Szabó Máté
Monk Simon Lowe Csuha Lajos
Nagybácsi Christopher Fairbank Benkő Péter
A tábornok fejese John Kassir Pálfai Péter
Jack apja Tim Foley Zöld Csaba
Elisabeth királynő Tandi Wright Czirják Csilla

A film készítése[szerkesztés]

Az óriásölő fejlesztése 2005-ben kezdődött, amikor Lemke először felvetette az ötletet. D. J. Carusót 2009 januárjában vették fel a film rendezőjének, de ugyanezen év szeptemberében Carusót Singer helyettesítette, aki McQuarrie-t és Studney-t bízta meg a forgatókönyv átdolgozásával. A főszereplőket 2011 február és március között gyűjtötték össze, a forgatás pedig 2011 áprilisában kezdődött az angliai Somersetben, Gloucestershire-ben és Norfolkban. A film tervezett kiadásának dátumát visszavonták az utómunkálatok miatt, hogy több idő maradjon a speciális effektusokra és a marketingre.

Bemutató[szerkesztés]

Az óriásölő bemutatója 2013. február 26-án volt a kaliforniai Hollywoodban, a TCL Chinese moziban.

Médiakiadás[szerkesztés]

2013 áprilisában a Warner Bros. Home Entertainment kaidta az Óriásölőt 3D-n, Blu-ray Disc-en és DVD-n. A lemezeket 2013. június 18-án adták ki két kiadásban; háromlemezes 3D / Blu-ray / DVD pakk és kétlemezes Blu-ray / DVD pakk. Mindkét változat tartalmazza a „Become a Giant Slayer” rövidfilmet, törölt jeleneteket, bakiparádét és a film digitális példányát.

Számlista[szerkesztés]

Jack The Giant Slayer: Original Motion Picture Soundtrack
# Cím Hossz
1. Jack and Isabelle (Theme from Jack the Giant Slayer) 3:56
2. Logo Mania 1:00
3. To Cloister 1:28
4. The Climb 2:41
5. Fee Appears 3:16
6. How Do You Do 2:23
7. Why Do People Scream? 3:17
8. Story of the Giants 3:22
9. Welcome to Gantua 4:12
10. Power of the Crown 1:21
11. Not Wildly Keen on Heights 2:19
12. Top of the World 2:30
13. The Legends Are True / First Kiss 3:43
14. Roderick's Demise / The Beanstalk Falls 5:36
15. Kitchen Nightmare 3:24
16. Onward and Downward! 3:19
17. Waking a Sleeping Giant 2:21
18. Chase to Cloister 5:19
19. Goodbyes 2:29
20. The Battle 5:31
21. Sniffing Out Fear / All is Lost 5:07
22. The New King / Stories 4:17
1:12:51

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Díjak
Év Díj Kategória Átvevő Eredmény Hivatkozás
2013 Phoenix Filmkritikusok Társasága Az év figyelmen kívül hagyott filmje Az óriásölő Jelölve [3]
Legjobb vizuális effekt Az óriásölő Jelölve
BMI Film & TV díj Filmzene-díj John Ottman Elnyerte
2014 Szaturnusz-díj Legjobb fantasyfilm Az óriásölő Jelölve

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jack the Giant Slayer című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Jack the Giant Slayer (angol nyelven). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2023. november 24.)
  2. ISzDb - Az óriásölő (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 1.)
  3. Phoenix Film Critics Society 2013 Award Nominations. Phoenix Film Critics Society. [2013. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 1.)

További információk[szerkesztés]