Az orvosi táska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az orvosi táska
SzerzőCyril M. Kornbluth
Nyelvangol
Kiadás
Kiadás dátuma1950. július
SablonWikidataSegítség

Az orvosi táska (The Little Black Bag) Cyril M. Kornbluth science fiction novellája, amely elnyerte az 1951-es Retro Hugo-díjat, 1971-ben pedig az Analog Science Fact & Fiction szavazásán minden idők 13. legjobb sci-fi novellájának választották. A mű magyarul először a Galaktika 8. számában jelent meg 1974-ben, később kiadták az Alagút a világ alatt című antológiában 1975-ben, majd a Galaktika 146. számában is, 1992 novemberében.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A 25. században, a mai trendeknek megfelelően, az emberiség túlnyomó többségét a szellemileg visszamaradottak alkotják. A zsenik mégis fenntartják a látszatot, és a háttérből próbálják normális mederben tartani az eseményeket. Ennek a fonák helyzetnek az eredményeképp adódik egy kisebb baleset: egy akaratlanul megépített időgép visszaröppent egy hipermodern orvosi műszerekkel teli táskát a 20. századba.

A táska Full doktor, a lezüllött alkoholista orvos birtokába kerül. A varázslatos műszerek és gyógyszerek szinte maguktól működnek és gyógyítanak. Full doktor ezt látván jó útra tér, és jól menő rendelőt nyit, ahol betegeket gyógyít. A vállalkozása sikeres, kénytelen azonban bevenni az üzletbe Angie-t, a 18 éves utcalányt, aki véletlenül rájött a táska titkára.

Full doktor lemondana a táskáról az emberiség javára, Angie azonban hallani sem akar erről. Összevesznek, Angie megöli a férfit, és egyedül viszi tovább a vállalkozást. Ám a 25. században értesülnek a bűntettről, és deaktiválják a táska műszereit, ami Angie-re nézve végzetes következményekkel jár.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]

  • Galaktika 8, 1974.

További információk[szerkesztés]