Az ellenállás melankóliája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az ellenállás melankóliája
Szerző Krasznahorkai László
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás dátuma 1989
Média típusa könyv
Oldalak száma 386
ISBNISBN 9631416550
SablonWikidataSegítség

Az ellenállás melankóliája (1989) Krasznahorkai László regénye, amiből Tarr Béla és Hranitzky Ágnes Werckmeister harmóniák (2000) címmel készített filmet.

Történet[szerkesztés]

Egy alföldi kisvárosba, ahol a közbiztonság folyamatosan romlik, vándorcirkusz érkezik. Két fő attrakciója az óriásbálna és a kis termetű herceg. Az emberek csodájára járnak a bálnának, de félnek is tőle. Idegenek is jönnek, akik csak a herceget akarják hallgatni. A herceg szónoklataival felizgatja az összeverődött tömeget, amely féktelen pusztításba kezd, és a gyengék és elesettek ellen fordul. A város elöljárói tehetetlenek ebben a helyzetben, a hadsereg segítségét kérik. Szimbolikus és tényleges hatalomátvétel történik, amelyben a régi rend összeomlik és egy új, diktatórikus berendezkedés bontakozik ki. A mű sötét képet fest emberi jelenünkről/ jövőnkről, amiben már nincs helye semmiféle idealizmusnak, és ahol a gyilkosok és áldozatok közötti éles határ gyakran elmosódik.

Szerkezet[szerkesztés]

Háromosztatú regény, amely formálisan is követi a klasszikus hármas felépítést. Első része, a Rendkívüli állapotok az események bevezetését szolgálja. A második rész a tárgyalás, amely a Werckmeister-harmóniák címet viseli. Ez mind közül a leghosszabb, egyben legjelentőségteljesebb része a műnek. Ebben zajlanak a fontos történések, minden olyan fordulat, aminek már később csak következményei vannak. A Sermo super sepulchrum, a harmadik fejezet így csupán levezetése a történetnek, betetőzi a történéseket.

Megjelenések[szerkesztés]

  • 1989 Az ellenállás melankóliája (regény, Magvető Könyvkiadó) (változatlan kiadások: Széphalom Könyvműhely: 1999, 2001, Magvető Könyvkiadó: 2005, 2011, 2014)
  • 1989 Az ellenállás melankóliája (szerzői felolvasás a Magyar Televízióban a regényből, rendező: Fehér György)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]