Az ellenállás melankóliája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ellenállás melankóliája
SzerzőKrasznahorkai László
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Műfajregény
Kiadás
KiadóMagvető Könyvkiadó
Kiadás dátuma1989
Média típusakönyv
Oldalak száma386
ISBNISBN 9631416550
SablonWikidataSegítség

Az ellenállás melankóliája (1989) Krasznahorkai László regénye, amiből Tarr Béla és Hranitzky Ágnes Werckmeister harmóniák (2000) címmel készített filmet, Eötvös Péter pedig Valuska címmel operát (2023).[1]

Történet[szerkesztés]

Egy alföldi kisvárosba, ahol a közbiztonság folyamatosan romlik, vándorcirkusz érkezik. Két fő attrakciója az óriásbálna és a kis termetű herceg. Az emberek csodájára járnak a bálnának, de félnek is tőle. Idegenek is jönnek, akik csak a herceget akarják hallgatni. A herceg szónoklataival felizgatja az összeverődött tömeget, amely féktelen pusztításba kezd, és a gyengék és elesettek ellen fordul. A város elöljárói tehetetlenek ebben a helyzetben, a hadsereg segítségét kérik. Szimbolikus és tényleges hatalomátvétel történik, amelyben a régi rend összeomlik és egy új, diktatórikus berendezkedés bontakozik ki. A mű sötét képet fest emberi jelenünkről/ jövőnkről, amiben már nincs helye semmiféle idealizmusnak, és ahol a gyilkosok és áldozatok közötti éles határ gyakran elmosódik.

Szerkezet[szerkesztés]

Háromosztatú regény, amely formálisan is követi a klasszikus hármas felépítést. Első része, a Rendkívüli állapotok az események bevezetését szolgálja. A második rész a tárgyalás, amely a Werckmeister-harmóniák címet viseli. Ez mind közül a leghosszabb, egyben legjelentőségteljesebb része a műnek. Ebben zajlanak a fontos történések, minden olyan fordulat, aminek már később csak következményei vannak. A Sermo super sepulchrum, a harmadik fejezet így csupán levezetése a történetnek, betetőzi a történéseket.

Megjelenések[szerkesztés]

  • 1989 Az ellenállás melankóliája (regény, Magvető Könyvkiadó) (változatlan kiadások: Széphalom Könyvműhely: 1999, 2001, Magvető Könyvkiadó: 2005, 2011, 2014)
  • 1989 Az ellenállás melankóliája (szerzői felolvasás a Magyar Televízióban a regényből, rendező: Fehér György)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eötvös Péter: Valuska - Commedia tragica tizenkét képben, egy felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal. opera.hu. Magyar Állami Operaház, 2023. szeptember 28. [2023. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]