Az öldöklés istene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az öldöklés istene
(Carnage)
2011-es francia–német–spanyol–lengyel film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőRoman Polański
ProducerSaïd Ben Saïd
Vezető producerFrederic Blum
AlapműYasmina Reza: Le dieu du carnage
Műfajfilmdráma, fekete humorú vígjáték
ForgatókönyvíróYasmina Reza
Roman Polanski
FőszerepbenJodie Foster
John C. Reilly
Kate Winslet
Christoph Waltz
ZeneAlexandre Desplat
OperatőrPaweł Edelman
VágóHervé de Luze
HangmérnökThomas Desjonquères
JelmeztervezőMilena Canonero
DíszlettervezőFrankie Diago
Gyártás
GyártóSBS Productions
Constantin Film
SPI Film Studio
Versátil Cinema
Zanagar Films
France 2 Cinéma
Ország Franciaország

Németország
Spanyolország

Lengyelország
Nyelvangol
Forgatási helyszínPárizs
Játékidő80 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMedusa Film
BemutatóOlaszország 2011. szeptember 1.
USA 2011. szeptember 30.
Magyarország 2012. január 12.
Korhatár12 II. kategória (F/11727/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az öldöklés istene (eredeti cím: Carnage) 2011-ben bemutatott fekete humorú drámai vígjáték Roman Polański rendezésében, amely spanyol, francia, lengyel és német közreműködéssel készült. A film az azonos című Tony-díjas színmű alapján készült, melyet Yasmina Reza írt. A főszerepet Jodie Foster, John C. Reilly, Christoph Waltz és Kate Winslet alakítja. A produkció premierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, és esélyes volt az Arany Oroszlánra. A művet César- és David di Donatello-díjra is jelölték, valamint a két női főszereplőt a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjra jelölték vígjáték kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

A Brooklyn Bridge Parkban járunk: egy csapat gyerek kiközösít egy fiút, aki ezután egy másiknak az arcába csap egy faággal, és elmegy. A két gyerek szülei, a Cowan és a Longstreet házaspár a Longstreet lakáson találkoznak, hogy az ügyet tisztázzák. Penelope (Jodie Foster) a számítógépén írja meg a történteket, és kinyomtatja, hogy az incidenst egymás között megoldották. Az elkészült jelentéssel azonban már az elején probléma van, Alan (Christoph Waltz) beleköt Penelope szavaiba. A vitát csillapítandó, megkínálják a Cowan házaspárt süteménnyel. Az udvarias beszélgetés közben kiderül, hogy a Longstreet családnak két gyermeke van, a kislányuk pedig mérges az apjukra, mert az kirakta a hörcsögét az utcára.

Alan felesége, Nancy (Kate Winslet) ezen fennakad, de látva, hogy a dologba csak még jobban belebonyolódnak, kitereli a férjét és beleegyezik Penelope követelményeibe: hajlandó visszajönni a fiával a lakásra, hogy az bocsánatot kérjen a Longstreet fiútól. Alan ezalatt telefonál, és közli, hogy ő Washingtonba utazik, nem tud ezzel foglalkozni. Penelope és Alan vitáján felülkerekedve Penelope férje, Michael (John C. Reilly) visszahívja az ajtóból Cowanéket, hogy kávét adjon, amit Nancy nyomására a házaspár elfogad.

Míg a fiúk ügyét boncolgatják, Alan többször is félrevonul, hogy telefonáljon. A férfi ügyvéd, és ügyfelét egy botrány fenyegeti, mert megjelent egy újságcikk a legyártott gyógyszerükről. A cikk felsorakoztatja a káros mellékhatásokat, amelyek az egészséget fenyegetik. A telefonálgatás mindenkit frusztrál, Michael pedig beleköt Alan munkájába, mire Alan mesterkélt érdeklődéssel kifaggatja az övéről. Nancy gyomra idegesen rángatózni kezd, és elkezd veszekedni a férjével, de az idegességtől visszajön a sütemény, és Nancy összepiszkítja Penelope katalógusait.

A takarítás és a mosakodás alatt mindkét házaspár jóindulata elszáll, és Nancy eldönti, hogy nem fogja a fia egyedül elvinni a balhét. Újabb beszélgetés után kiderül, hogy a verekedés azért tört ki, mert a Longstreet fiú nem akarta befogadni a Cowan fiút a bandájába. Otthagyva a vitát, Cowanék ismét elindulnak a kijárat felé, amikor Michaelt felhívja az édesanyja. Az idős hölgy műtétre vár, és az orvosa éppen azt a gyógyszert írja fel neki, ami Alan ügyfelének a terméke. A folyosón veszekedve, hogy ki a rosszabb szülő – aki a hörcsögöt halálra ítélte, vagy akinek a fia bottal verekedik – Cowanék újra a Longstreet lakáson kötnek ki. Az acsarkodás közben Michaelnek is elfogy a türelme, és a feleségével kezd hadakozni.

Előkerül egy üveg skót whisky, és mindenki inni kezd, főleg a két feleség, akik először a saját férjeikkel veszik fel a harcot, majd egymással. Nancy beledobja a vázába Alan telefonját, Penelope pedig a földhöz vágja Nancy táskáját, aminek következtében összetörik a sminkkészlete. A drámát Nancy koronázza meg, összetépi a tulipáncsokrot, amit Michael vett a vendéglátás tiszteletére. Végül Alan telefonja megcsörren, mire mind a négyen némán a képernyőre bámulnak.

A zárójelenet a parkban vígan élő hörcsögöt mutatja, a háttérben pedig a Cowan és a Longstreet fiú beszélgetnek, akik maguktól elsimították a nézeteltérésüket.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hangja[1]
Jodie Foster Penelope Longstreet Szirtes Ági
John C. Reilly Michael Longstreet Besenczi Árpád
Kate Winslet Nancy Cowen Bertalan Ági
Christoph Waltz Alan Cowen Anger Zsolt
Elvis Polanski Zachary Cowen nem beszél
Eliot Berger Ethan Longstreet nem beszél
Joseph Rezwin Walter (hangja) Dévai Balázs
Nathan Rippy Dennis (hangja) Király Attila
Tanya Lopert Michael anyja (hangja) Kassai Ilona
Julie Adams titkárnő (hangja) Szalay Marianna

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Eredmény
César-díj legjobb adaptált forgatókönyv Elnyerte
David di Donatello-díj legjobb európai film Jelölve
Golden Globe-díj legjobb női főszereplő (Jodie Foster) Jelölve
legjobb női főszereplő (Kate Winslet) Jelölve
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán Jelölve
kicsi Arany Oroszlán Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. iszdb.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]