Ausztrál bikacápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Ausztrál bikacápa
Akváriumi példány
Akváriumi példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Bikafejűcápa-alakúak (Heterodontiformes)
Család: Bikafejűcápa-félék (Heterodontidae)
Nem: Heterodontus
Blainville, 1816
Faj: H. portusjacksoni
Tudományos név
Heterodontus portusjacksoni
(Meyer, 1793)
Szinonimák
 • Cestracion heterodontus Sherrard, 1896
 • Heterodontus bonaespei Ogilby, 1908
 • Heterodontus philippi (Bloch & Schneider, 1801)
 • Squalus jacksoni Suckow, 1799
 • Squalus jacksonii Suckow, 1799
 • Squalus philippi Bloch & Schneider, 1801
 • Squalus philippinus Shaw, 1804
 • Squalus portusjacksoni Meyer, 1793
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ausztrál bikacápa témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ausztrál bikacápa témájú médiaállományokat és Ausztrál bikacápa témájú kategóriát.

Az ausztrál bikacápa (Heterodontus portusjacksoni) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának bikafejűcápa-alakúak (Heterodontiformes) rendjébe, ezen belül a bikafejűcápa-félék (Heterodontidae) családjába tartozó faj.

Nemének a típusfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Az ausztrál bikacápa előfordulási területe az Indiai-óceán déli fele, valamint a Csendes-óceán délnyugati része Ausztrália és Új-Zéland között. A Dél-afrikai Köztársasághoz közeli állományát, korábban külön fajként kezelték, Heterodontus bona-spei név alatt.

Megjelenése[szerkesztés]

Az átlagos hossza 137 centiméter, de elérheti a 165 centimétert is. Azonban 80-95 centiméteresen már felnőttnek számít. A hátúszóján 2 darab tüske található. A sötét árnyalatú testén, több fekete, rendezetlen sáv húzódik.

Életmódja[szerkesztés]

Mérsékelt övi vagy szubtrópusi porcoshal-faj, amely akár 275 méteres mélységig is leúszik. A kontinentális self lakója. A tengerfenék közelében tölti életét. Ha rajokat alkot, azok mindig azonosneműek és korúak. Fenéklakó gerinctelenekkel, főleg tüskésbőrűekkel táplálkozik. Éjszaka vadászik, nappal sziklarepedésekbe rejtőzködik. Évente vándorutakat tesz a táplálkozási és szaporodási területek között.

Szaporodása[szerkesztés]

Mint minden cápa, az ausztrál bikacápa is belső megtermékenyítés által szaporodik. A tojástokot rakó cápák egyike. A nőstény méretétől és állapotától függően 10-16 tojástokot rakhat. A tojástokon csavarszerű kinövések vannak, melyek segítségével megkapaszkodnak a sziklarésekbe. A nőstény 1-5 méteres mélységbe tojik, a szabad természetben augusztus-szeptember között. Fogságban 8-17 naponként 2-2 tojástokot rak. A kikeléshez 9-12 hónap kell, hogy elteljen. A kis cápák beúsznak az öblökbe és folyótorkolatokba.

Felhasználása[szerkesztés]

Habár ehető faj, az ausztrál bikacápának az efféle halászata, csak kismértékű. Annál többet fognak be belőle a városi akváriumok számára. Amikor járnak vele vigyázni kell, mivel tüskéi és a harapása is fájdalmas, viszont nem életveszélyes.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Heterodontus portusjacksoni (Meyer, 1793) FishBase
 • Compagno, L.J.V., 1984. FAO Species Catalogue. Vol. 4. Sharks of the world. An annotated and illustrated catalogue of shark species known to date. Part 1 - Hexanchiformes to Lamniformes. FAO Fish. Synop. 125(4/1):1-249. Rome, FAO.
 • Byrnes, E.E. & Brown, C. 2016. Individual personality differences in Port Jackson sharks Heterodontus portusjacksoni. Journal of Fish Biology, Version of Record online: 26 MAY 2016. doi: 10.1111/jfb.12993 reference page
 • Meyer, F.A.A. 1793. Systematisch-summarische Uebersicht der neuesten zoologischen Entdeckungen in Neuholland und Afrika. Dykische Buchhandlung, Leipzig. 1-178 + 6 unnum. index. reference page
 • Írat az állat igazi magyar nevéről