Ausztrál bikacápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ausztrál bikacápa
Akváriumi példány
Akváriumi példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Bikafejűcápa-alakúak (Heterodontiformes)
Család: Bikafejűcápa-félék (Heterodontidae)
Nem: Heterodontus
Blainville, 1816
Faj: H. portusjacksoni
Tudományos név
Heterodontus portusjacksoni
(Meyer, 1793)
Szinonimák
  • Cestracion heterodontus Sherrard, 1896
  • Heterodontus bonaespei Ogilby, 1908
  • Heterodontus philippi (Bloch & Schneider, 1801)
  • Squalus jacksoni Suckow, 1799
  • Squalus jacksonii Suckow, 1799
  • Squalus philippi Bloch & Schneider, 1801
  • Squalus philippinus Shaw, 1804
  • Squalus portusjacksoni Meyer, 1793
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ausztrál bikacápa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ausztrál bikacápa témájú médiaállományokat és Ausztrál bikacápa témájú kategóriát.

Az ausztrál bikacápa (Heterodontus portusjacksoni) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának bikafejűcápa-alakúak (Heterodontiformes) rendjébe, ezen belül a bikafejűcápa-félék (Heterodontidae) családjába tartozó faj.

Nemének a típusfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Az ausztrál bikacápa előfordulási területe az Indiai-óceán déli fele, valamint a Csendes-óceán délnyugati része Ausztrália és Új-Zéland között. A Dél-afrikai Köztársasághoz közeli állományát, korábban külön fajként kezelték, Heterodontus bona-spei név alatt.

Megjelenése[szerkesztés]

Az átlagos hossza 137 centiméter, de elérheti a 165 centimétert is. Azonban 80-95 centiméteresen már felnőttnek számít. A hátúszóján 2 darab tüske található. A sötét árnyalatú testén, több fekete, rendezetlen sáv húzódik.

Életmódja[szerkesztés]

Mérsékelt övi vagy szubtrópusi porcoshal-faj, amely akár 275 méteres mélységig is leúszik. A kontinentális self lakója. A tengerfenék közelében tölti életét. Ha rajokat alkot, azok mindig azonosneműek és korúak. Fenéklakó gerinctelenekkel, főleg tüskésbőrűekkel táplálkozik. Éjszaka vadászik, nappal sziklarepedésekbe rejtőzködik. Évente vándorutakat tesz a táplálkozási és szaporodási területek között.

Szaporodása[szerkesztés]

Mint minden cápa, az ausztrál bikacápa is belső megtermékenyítés által szaporodik. A tojástokot rakó cápák egyike. A nőstény méretétől és állapotától függően 10-16 tojástokot rakhat. A tojástokon csavarszerű kinövések vannak, melyek segítségével megkapaszkodnak a sziklarésekbe. A nőstény 1-5 méteres mélységbe tojik, a szabad természetben augusztus-szeptember között. Fogságban 8-17 naponként 2-2 tojástokot rak. A kikeléshez 9-12 hónap kell, hogy elteljen. A kis cápák beúsznak az öblökbe és folyótorkolatokba.

Felhasználása[szerkesztés]

Habár ehető faj, az ausztrál bikacápának az efféle halászata, csak kismértékű. Annál többet fognak be belőle a városi akváriumok számára. Amikor járnak vele vigyázni kell, mivel tüskéi és a harapása is fájdalmas, viszont nem életveszélyes.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Heterodontus portusjacksoni (Meyer, 1793) FishBase
  • Compagno, L.J.V., 1984. FAO Species Catalogue. Vol. 4. Sharks of the world. An annotated and illustrated catalogue of shark species known to date. Part 1 - Hexanchiformes to Lamniformes. FAO Fish. Synop. 125(4/1):1-249. Rome, FAO.
  • Byrnes, E.E. & Brown, C. 2016. Individual personality differences in Port Jackson sharks Heterodontus portusjacksoni. Journal of Fish Biology, Version of Record online: 26 MAY 2016. doi: 10.1111/jfb.12993 reference page
  • Meyer, F.A.A. 1793. Systematisch-summarische Uebersicht der neuesten zoologischen Entdeckungen in Neuholland und Afrika. Dykische Buchhandlung, Leipzig. 1-178 + 6 unnum. index. reference page
  • Írat az állat igazi magyar nevéről Archiválva 2017. március 21-i dátummal a Wayback Machine-ben