August Ferdinand Möbius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
August Ferdinand Möbius
Életrajzi adatok
Született1790. november 17.
Schulpforta
Elhunyt1868. szeptember 26. (77 évesen)
Lipcse
Ismeretes mint csillagász, matematikus
Nemzetiség német
SzüleiJohanne Katherine Christiane Keil
Johann Heinrich Möbius
Gyermekek
  • Theodor Möbius
  • Paul Möbius
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Lipcsei egyetem
Pályafutása
Szakterület matematika, csillagászat
Tudományos fokozat PhD (1814)
Munkahelyek
lipcsei egyetem csillagászat rendkívüli professzora
jénai egyetem elméleti mechanika és csillagászat professzora
A Wikimédia Commons tartalmaz August Ferdinand Möbius témájú médiaállományokat.
Möbius-szalag papírból kivágva

August Ferdinand Möbius (Németország, Szászország, Schulpforta, 1790. november 17.Lipcse, 1868. szeptember 26.) német matematikus és csillagász.

Pályafutása[szerkesztés]

Kezdetben otthon tanult, és házitanítója, Friedrich Wilhelm Thiersch a kiegyensúlyozott oktatás érdekében igyekezett meggátolni tanítványa egyoldalú matematikai érdeklődésének kifejlődését. Később azonban az iskolában Johann Gottlieb Schmidt izgalmas matematikaoktatásban részesítette. 1809-től a Lipcsei Egyetemen tanult, először egy fél évig jogot, azután azonban matematikát, fizikát és csillagászatot. A csillagászat professzora, Carl Brandan Mollweide segédjeként foglalkoztatta. 1813–14-ben ösztöndíjasként egy fél évig Göttingenben tanult Carl Friedrich Gaussnál.

Mivel megélhetéséről magának kellett gondoskodnia, Halléban vállalt matematika–fizika tanári állást. Ezzel párhuzamosan matematikai ismereteit Johann Friedrich Pfaffnál bővítette. 1815-ben Lipcsében habilitált a trigonometriai egyenletek analitikus tárgyalásáról szóló munkájával. 1816-ban pleissenburgi csillagvizsgálóban kapott állást, ugyanakkor a lipcsei egyetemen a csillagászat rendkívüli tanárává nevezték ki. Elutasította a Greifswaldban (1816) illetve Dorpatban (1819) felajánlott állást, megelégedett azzal, hogy 1820-ban a csillagvizsgáló igazgatója lett. 1825-ben a lipcsei egyetemen a matematika professzorává nevezték ki. 1844-ben a jénai egyetemen az elméleti mechanika és csillagászat tanára lett.

Noha hivatásszerűen inkább csillagászattal foglalkozott, ismertségét egyik felfedezése révén, a róla elnevezett Möbius-szalaggal szerezte. A Möbius-szalag egy nem irányítható, kétdimenziós felület (aminek mindössze egyetlen oldala van) az euklideszi térbe ágyazva. Hasonló felfedezést tett Johann Benedict Listing is körülbelül Möbiusszal egyidőben.

Möbius vezette be a homogén koordinátákat a projektív geometria eszköztárába. A projektív geometriában fontos szerepet betöltő Möbius-transzformációk nem tévesztendők össze a számelméletben használatos, szintén Möbius-transzformációnak nevezett művelettel. A számelméletben elért eredményeinek szép bizonyítéka a róla elnevezett Möbius-függvény μ(n) és a Möbius inverziós formula.

Források[szerkesztés]

  • Moritz Cantor: Möbius, August Ferdinand. in: Allgemeine Deutsche Biographie 9. Leipzig: Duncker & Humblot. 1879. 38–43. Online elérés
  • Rudolf Fritsch: Möbius, August Ferdinand, in: Neue Deutsche Biographie 17. 1994. 600-603. Online elérés

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]