August Ferdinand Möbius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
August Ferdinand Möbius
August Ferdinand Möbius.png
Életrajzi adatok
Született1790. november 17.
Schulpforta
Elhunyt1868. szeptember 26. (77 évesen)
Lipcse
Ismeretes mint csillagász, matematikus
Nemzetiség német
Gyermekek
  • Theodor Möbius
  • Paul Möbius
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Lipcsei egyetem
Pályafutása
Szakterület matematika, csillagászat
Tudományos fokozat PhD (1814)
Munkahelyek
lipcsei egyetem csillagászat rendkívüli professzora
jénai egyetem elméleti mechanika és csillagászat professzora
A Wikimédia Commons tartalmaz August Ferdinand Möbius témájú médiaállományokat.
Möbius-szalag papírból kivágva

August Ferdinand Möbius (Németország, Szászország, Schulpforta, 1790. november 17.Lipcse, 1868. szeptember 26.) német matematikus és csillagász.

Pályafutása[szerkesztés]

Kezdetben otthon tanult, és házitanítója, Friedrich Wilhelm Thiersch a kiegyensúlyozott oktatás érdekében igyekezett meggátolni tanítványa egyoldalú matematikai érdeklődésének kifejlődését. Később azonban az iskolában Johann Gottlieb Schmidt izgalmas matematikaoktatásban részesítette. 1809-től a Lipcsei Egyetemen tanult, először egy fél évig jogot, azután azonban matematikát, fizikát és csillagászatot. A csillagászat professzora, Carl Brandan Mollweide segédjeként foglalkoztatta. 1813–14-ben ösztöndíjasként egy fél évig Göttingenben tanult Carl Friedrich Gaussnál.

Mivel megélhetéséről magának kellett gondoskodnia, Halléban vállalt matematika–fizika tanári állást. Ezzel párhuzamosan matematikai ismereteit Johann Friedrich Pfaffnál bővítette. 1815-ben Lipcsében habilitált a trigonometriai egyenletek analitikus tárgyalásáról szóló munkájával. 1816-ban pleissenburgi csillagvizsgálóban kapott állást, ugyanakkor a lipcsei egyetemen a csillagászat rendkívüli tanárává nevezték ki. Elutasította a Greifswaldban (1816) illetve Dorpatban (1819) felajánlott állást, megelégedett azzal, hogy 1820-ban a csillagvizsgáló igazgatója lett. 1825-ben a lipcsei egyetemen a matematika professzorává nevezték ki. 1844-ben a jénai egyetemen az elméleti mechanika és csillagászat tanára lett.

Noha hivatásszerűen inkább csillagászattal foglalkozott, ismertségét egyik felfedezése révén, a róla elnevezett Möbius-szalaggal szerezte. A Möbius-szalag egy nem irányítható, kétdimenziós felület (aminek mindössze egyetlen oldala van) az euklideszi térbe ágyazva. Hasonló felfedezést tett Johann Benedict Listing is körülbelül Möbiusszal egyidőben.

Möbius vezette be a homogén koordinátákat a projektív geometria eszköztárába. A projektív geometriában fontos szerepet betöltő Möbius-transzformációk nem tévesztendők össze a számelméletben használatos, szintén Möbius-transzformációnak nevezett művelettel. A számelméletben elért eredményeinek szép bizonyítéka a róla elnevezett Möbius-függvény μ(n) és a Möbius inverziós formula.

Források[szerkesztés]

  • Moritz Cantor: Möbius, August Ferdinand. in: Allgemeine Deutsche Biographie 9. Leipzig: Duncker & Humblot. 1879. 38–43. Online elérés
  • Rudolf Fritsch: Möbius, August Ferdinand, in: Neue Deutsche Biographie 17. 1994. 600-603. Online elérés

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]