Ugrás a tartalomhoz

Artúr, a király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Artúr, a király
(Arthur the King)
2024-es amerikai film

RendezőSimon Cellan Jones
Producer
AlapműArthur - The Dog Who Crossed the Jungle to Find a Home
Műfaj
ForgatókönyvíróMichael Brandt
Főszerepben
ZeneKevin Matley
OperatőrJacques Jouffret
VágóGary D. Roach
Gyártás
Gyártó
  • Entertainment One
  • Tucker Tooley Entertainment
  • Mark Canton Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínDominikai Köztársaság
Játékidő107 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel34,5 millió dollár[2][3]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Artúr, a király (eredeti cím: Arthur the King) 2024-ben bemutatott amerikai kalandfilm, amelyet Michael Brand forgatókönyvéből Simon Cellan Jones rendezett. A főbb szerepekben Mark Wahlberg, Simu Liu és Juliet Rylance látható. A film Mikael Lindnord A kutya, aki átszelte a dzsungelt, hogy otthonra leljen című könyvének igaz történetén alapul.

Amerikában 2024. március 15-én, míg Magyarországon március 21-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

2015-ben Costa Ricában Michael Light amerikai futó kalandversenyző csapatával az első napon elakad. Ennek oka Michael hibás döntése, miszerint az árral szemben kajakozzanak. Leo, a csapat egyik tagja felháborodik, amiért Michael nem figyelt oda a véleményükre.

Három év kihagyás után, 2018-ban Michael nincs megelégedve önmagával és az életével. Úgy dönt, még egyszer versenybe száll, abban a reményben, hogy végre futamot nyerhet. Két csapattársat választ magának: a hegymászó Oliviát, akinek apja ugyanebben a szakágban csinált karriert és Chiket, egy idősebb versenyzőt, akinek térdsérüléséből való felépülése még bizonytalan. Szponzora azonban ráerőltet egy negyedik csapattagot, Leót, Michael eredeti csapattagját, aki mostanra a közösségi média hírességévé vált. Light kénytelen elfogadni a döntést. Az Egyesült Államokból a Dominikai Köztársaságba repülnek egy ötnapos versenyre, amely többnyire hegyvidéki, őserdővel borított terepen vezet keresztül. A verseny második napján Michael enni ad egy kóbor kutyának az átmeneti táborban. A verseny egy jóval későbbi szakaszán, a dzsungel közepén a kutya rájuk talál, és kitartóan követi őket.

Éjszakai túrájuk során a kutya megmenti Leót és a csapatot attól, hogy lezuhanjanak egy szikláról. Hálából befogadják, és az Artúr, a király nevet adják neki. A verseny utolsó szakaszán, az első helyen álló csapatnak Artúrt a parton kell hagynia, amíg a tengeren kajakoznak. Amikor látják, hogy a kutya utánuk úszik és kis híján megfullad, visszamennek és megmentik. A csapat így lemarad, és elveszíti a versenyt, másodiknak érkezve be a célba. Artúr nemsokára összeesik, egy állatorvos megállapítja, hogy súlyos parazitafertőzésben szenved. Az állat elaltatását javasolja, megelőzve a további szenvedését, de ezt Michael visszautasítja. Sikerül visszavinnie Artúrt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a kutyát meggyógyítják.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Artúr, a király Ukai
Michael Light[5] Mark Wahlberg Miller Zoltán
Leo[6] Simu Liu Rada Bálint
Olivia[6] Nathalie Emmanuel Földes Eszter
Helen Juliet Rylance Pálfi Kata
Chik[7] Ali Suliman Debreczeny Csaba
Önmaga Bear Grylls Szabó Máté
Charlie Paul Guilfoyle Várkonyi András
Decker[7] Rob Collins Welker Gábor
broadrail vezető Michael Landes Harcsik Róbert

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

Eredetileg Baltasar Kormákur rendezte volna a filmet,[8] de ütemezési problémák miatt visszalépett.[9]

Mark Wahlberg szereplését 2019 júliusában jelentették be.[10][11][12] 2020 decemberében Simu Liu, Ali Suliman és Rob Collins csatlakozott a szereplőgárdához, Simon Cellan Jones pedig Kormákurt váltotta a rendezői székben.[9]

Eredetileg a Paramount Players volt a forgalmazó, de ismeretlen okokból kiszállt a projektből, helyét a Lions Gate Entertainment vette át 2020 júniusában. A tervek szerint a forgatás még az ősszel elkezdődött volna Puerto Ricóban.[13] Decemberben bejelentették, hogy a Lionsgate is kiszállt a filmből.[9]

A forgatás 2021 januárjában kezdődött a Dominikai Köztársaságban.[7] 2023 novemberében a Lionsgate ismét csatlakozott a forgalmazóhoz, és 2024. március 15-re tűzte ki a bemutató dátumát.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hammon, Pete: 'Arthur The King' Review: Mark Wahlberg And A Scrappy New Dog Star Make This Remarkable True Story Come To Cinematic Life. Deadline Hollywood , 2024. március 13. (Hozzáférés: 2024. március 13.)
  2. Arthur the King. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2024. május 8.)
  3. Arthur the King — Financial Information. The Numbers . (Hozzáférés: 2024. május 8.)
  4. Artúr, a király az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. a b Complex, Valerie: 'Arthur The King' Trailer: Mark Wahlberg Stars in Lionsgate's Heartwarming Story About Endurance And Friendship. Deadline Hollywood, 2023. november 15. (Hozzáférés: 2023. november 17.)
  6. a b Landwehr, Amanda: Mark Wahlberg & Simu Liu Set Image Reveals First Look At Their New Movie. Screen Rant , 2022. január 3. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  7. a b c Welk, Brian: 'Shang Chi' Star Simu Liu Joins Mark Wahlberg in Dog Adventure Film Arthur the King. TheWrap , 2020. december 16. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  8. Kroll, Justin. Baltasar Kormakur Reunites With Mark Wahlberg for 'Arthur' Adaptation (EXCLUSIVE) (2019. augusztus 26.). Hozzáférés ideje: 2022. február 11. 
  9. a b c Ramos, Dino-Ray: 'Shang Chi's Simu Liu Joins Mark Wahlberg In 'Arthur The King' With Simon Cellan Jones Set As New Director. Deadline Hollywood , 2020. december 16. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  10. White, James. Mark Wahlberg Starring In Arthur The King (2019. július 28.). Hozzáférés ideje: 2022. február 11. 
  11. Kit, Borys. Mark Wahlberg to Star in True-Life Dog Tale 'Arthur the King' for Paramount Players (Exclusive) (2019. július 26.). Hozzáférés ideje: 2022. február 11. 
  12. McNary, Dave. Mark Wahlberg to Star in Dog Adventure Movie 'Arthur the King' (2019. július 26.). Hozzáférés ideje: 2022. február 11. 
  13. Wiseman, Andreas: Mark Wahlberg-Baltasar Kormakur Canine Pic 'Arthur The King' Moves To Lionsgate From Paramount With eOne & Tucker Tooley Financing, Sierra Launches Sales — Cannes. Deadline Hollywood , 2020. június 18. (Hozzáférés: 2022. február 11.)

További információk[szerkesztés]