Archaeoceratops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archaeoceratops
Evolúciós időszak: Kora kréta
Rajz az állatról
Rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Család: Archaeoceratopsidae
Nem: Archaeoceratops
Dong & Azuma, 1997
Faj: A. oshimai
Tudományos név
Archaeoceratops oshimai
Dong & Azuma (1997)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Archaeoceratops témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Archaeoceratops témájú kategóriát.

Az Archaeoceratops oshimai a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe, a Cerapoda alrendjébe és a Archaeoceratopsidae családjába tartozó faj.

Az Archaeoceratops egy ősi neoceratopsia dinoszaurusz volt, amely Kína észak-középi részén élt. Úgy tűnik, hogy két lábon járó állat volt, hossza körülbelül 1 méter lehetett, de a feje feltűnően nagy volt. Eltérően a későbbi ceratopsia fajtól, az Archaeoceratopsnak nem volt szarva, csak egy kis gallérja, amely a feje hátsó részéből nőtt ki.

Felfedezése[szerkesztés]

Két példányt találtak a Xinminbao csoportban, amely a Mazong Shanhoz tartozó Gongpoquan medencében van. A medence a Kanszu tartományban helyezkedik el. A típusfajnak, Archaeoceratops oshimai, Dong Zhiming és Azuma adtak nevet, 1997-ben. Ez az első ősi neoceratopsia, amelyet a környéken fedeztek fel.

A típusfaj, IVPPV11114, egy félig teljes csontvázból áll. Ennek a példánynak megvan a koponyája, csigolyák a farokból, a medencecsont és nagy része, egy hátsó lábának. A második példány, IVPPV11115, egy hiányos csontvázból áll, amelyben megvan a farok, egy fél hátsó comb és egy teljes lábfej. A második példány valamivel kisebb, mint az első.

Rendszerezése[szerkesztés]

Az Archaeoceratops a ceratopsziákhoz tartozott, ezek növényevő dinoszauruszok voltak, amelyeknek papagájszerű csőrük volt. Észak-Amerikában és Ázsiában sok fajuk élt a kréta korban. 1997-ben, Dong és Azuma egy új családba helyezte, az Archaeoceratopsidae családba.

Életmódja[szerkesztés]

Az Archaeoceratops, mint minden ceratopszia, növényevő volt. A kréta korban még ritkák voltak a virágos növények, úgyhogy az állat valószínűleg a korabeli bőséges növényzettel táplálkozott, mint amilyenek a páfrányok, cikászok és fenyőfélék voltak. A ceratopszia éles csőrét használta, hogy harapjon a levelekből és tüskékből.

Források[szerkesztés]

  • On a primitive Neoceratopsian from the early Cretaceous of China. Dong, Z. and Azuma, Y. Sino-Japanese Silk Road dinosaur expedition, Dong, Z. (ed). China Ocean press; 68-89 (1997).
  • Redescription of neoceratopsian dinosaur Archaeoceratops and early evolution of Neoceratopsia. You, H. and Dodson, P. Acta Palaeontologica Polonica 48 (2); 261-272 (2003).
  • Archaeoceratops in the Dino Directory