Aranyfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forsythia
Virágzó aranyfa cserjék
Virágzó aranyfa cserjék
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Olajfafélék (Oleaceae)
Nemzetség: Forsythia
(Vahl, 1804)
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Forsythia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Forsythia témájú médiaállományokat és Forsythia témájú kategóriát.

Az aranyfa vagy aranycserje (Forsythia), az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó nemzetség. Felálló vagy lehajló ágú cserjék. Leveleik keresztben átellenesek, a négycimpájú virágaik magányosan vagy csoportosan a nóduszokból lombfakadás előtt vagy azzal egy időben nyílnak a vesszők hosszában. Az aranyfák közepes igényű sokhasznú cserjék, csaknem minden, nem túl száraz talajon szépen díszlenek, napos vagy félárnyékban.

Fás-, esetleg zölddugványozással szaporíthatók. Nagy előnye, hogy fagytűrő, télálló.

Latin nevét William Forsythról, a kensingtoni botanikus kert egykori igazgatójáról kapta. Kínai neve csin-csung, azaz aranycsengő.[1]

Bókoló aranyfa (Forsythia suspensa)[szerkesztés]

A nemzetségből nálunk eleinte ezt az ívesen hajló ágrendszerű cserjét ültették. Kínából származik, levelei hosszú hajtásokon többnyire hármasak. Elterjedt változata a var.sieboldii, amelynek vékony, hosszú vesszői legyökeresednek, majd ívesen kúsznak tovább. Ez a változat sűrű ágú fák alá ültetve 4-5 méter magasra a koronába is felkapaszkodik, támfal koronájából hosszan lecsüng.

Kerti aranyfa (Forsythia x intermedia)[szerkesztés]

Hibrid származású faj (Forsythia suspensa x Forsythia viridissima), amely fajtáit ültetik a legelterjedtebben. A fajták a vad szülőfajoktól gazdagabb virágzásukkal különböznek.

Fajták: Világossárga színűek a Spectabilis, Densiflora, kissé zöldes-aranysárga a Primulina, sötét-okkersárgák a Lynwood, valamint a valószínűtlenül sokatnyíló Karl Sax. A Beatrix Farrand tetrapolid fajta, viszonylag kevés, de igen hatalmas okkersárga virágokkal és vaskos levelekkel. Az alacsony termetűek közül a Minigold terjedt el nálunk, 1-1,2 méter magas gömbölyded bokorrá nő.

Képek[szerkesztés]

Koreai aranyfa (Forsythia ovata)[szerkesztés]

Kelet-ázsiai származású faj, amely fajtái újabban terjednek. Alacsonyabb termetűek, 1,5 méter körüli magasságú és kb 1 héttel korábban virágoznak, mint a többi aranyfa. A Tetragold gazdagon nyílik, sötét-okkersárga színű.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rácz János: Növénynevek enciklopédiája. Az elnevezés eredete, a növények kultúrtörténete és élettani hatása. Budapest, Tinta Könyvkiadó, 2013, 96. oldal. ISBN 978-963-9902-40-4

Források[szerkesztés]

  • Kertészeti Dendrológia (Szerk: Dr. Schmidt Gábor) KEÉ Házinyomdája, 1991.