Anyácsai-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anyácsai-tó
Az Anyácsai-tó a gátról nézve
Az Anyácsai-tó a gátról nézve
Ország(ok) Magyarország
HelyPest vármegye, Zsámbék és Tök határán
Típusmesterséges
Elsődleges forrásokBajna-Epöli-vízfolyás
Elsődleges lefolyásokBajna-Epöli-vízfolyás
Felszíni terület2 ha = 0,02 km2
Tszf. magasság240 m
TelepülésekZsámbék, Tök
Elhelyezkedése
Anyácsai-tó (Magyarország)
Anyácsai-tó
Anyácsai-tó
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 34′ 57″, k. h. 18° 41′ 42″Koordináták: é. sz. 47° 34′ 57″, k. h. 18° 41′ 42″
Anyácsai-tó (Pest vármegye)
Anyácsai-tó
Anyácsai-tó
Pozíció Pest vármegye térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Anyácsai-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Anyácsai-tó (vagy Anyácsa-tó) Pest vármegye legnyugatibb pontja közelében, attól pár száz méterre található, duzzasztott horgásztó, gyönyörű, mindentől viszonylag félreeső helyen. Közigazgatásilag nagyrészt Zsámbék területén terül el, de északkeleti partja már Tök határához tartozik, a vizét adó patak pedig a tavat északnyugat felől határoló völgyzáró gát vonalát elhagyva, alig néhány méter után már a Komárom-Esztergom vármegyei Szomor külterületén folyik tovább.

A tó maga a zsámbéki területen, a Zsámbéki-medence nyugati vízválasztójának számító Nyakas-hegy oldalában fakadó Bajna-Epöli-vízfolyás megyehatári visszaduzzasztásával jött létre, a rendelkezésre álló források alapján az 1960-as években; neve a közelben létezett, egykori Anyácsa településre utal (ma Anyácsapuszta, Tök külterületi településrésze, a tótól pár száz méterre északkeletre). Természetvédelmi-ökológiai szempontból hidrológiai, botanikai, zoológiai és ökológiai értéket is képvisel.

Fekvése[szerkesztés]

Az Anyácsai-tó a Gerecse keleti vonulatai közelében, a hegység és a Zsámbéki-medence határvidékén kialakult mesterséges tó. Vízfelülete nagyobbára Zsámbék, kisebb részben Tök területéhez tartozik, de mindkét település történelmi központjától távol esik, azok felől csak földutakon érhető el, leküzdve a Nyakas-hegy vonulatait is. A tavat nyugati irányból lezáró kis völgyzáró gáttól néhány méterre viszont már a Komárom-Esztergom vármegyei Szomor közigazgatási területe kezdődik, s a tó legkönnyebben ez utóbbi község felől közelíthető meg, a Somodorpuszta nevű külterületi településrészen keresztül, az Anyácsapusztára vezető makadámútról.

Története[szerkesztés]

A tó a zsámbéki közigazgatási területen eredő Bajna-Epöli-vízfolyás visszaduzzasztásával jött létre, 1966-ban. A tavon sem stégek kialakítása, sem a csónakból való horgászat nem engedélyezett, de a partról különösebb korlátozás nélkül lehet horgászni. A tó teljes területe részben állami, részben magántulajdon.[1]

Paraméterei[szerkesztés]

  • Vízterülete: 2 hektár
  • Típusa: duzzasztott tó
  • Jellemző halfajták: ponty, csuka, amur, balin
  • Horgászati módok: természetes part; bojlis horgászatra ideális
  • Horgászati időszak és nyitvatartás: Szezon I: minden nap napkeltétől napnyugtáig
  • Tilalmi időszak: változó az általános tilalmi időben.
  • Horgászati feltételek: megjelölt horgászati időszakban, szabadon (bejelentkezés nélkül) látogatható
  • Kezelője: Anyácsa-tavi Sportegyesület

Turizmus[szerkesztés]

A tó és környéke leginkább a horgászturizmus számára jelent vonzerőt, de errefelé halad néhány teljesítménytúra, illetve a közelben húzódik a „Kitörés emléktúrák” változó útvonalon vezetett, de jellemzően szomori végpontú útvonala is.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anyácsatavi S.H.E.. Horgászegyesületek Pest Megyei Szövetsége. [2016. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 12.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]