Antoine Christophe Saliceti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Antoine Christophe Saliceti
Antoine Christophe Saliceti (1757-1809), Corsican-French revolutionary (small).jpg
Született 1757. augusztus 26.[1][2][3]
Saliceto
Elhunyt 1809. december 23. (52 évesen)[1][2][3]
Nápoly
Állampolgársága francia
Foglalkozása
Tisztség francia nemzetgyűlés tagja

Antoine Christophe Saliceti (az eredeti neve Antonio Cristoforo Saliceti, korzikai nyelven: Antoniu Cristufaru Saliceti) (Saliceto , 1757. augusztus 26. - Nápoly, 1809. december 23.) francia politikus és diplomata a forradalom és az első császárság idején.

Korai karrier[szerkesztés]

Toszkánában végzett jogi tanulmányai után lett Bastia felső tanácsában ügyvéd, és beválasztották a harmadik rend főigazgató helyettesének 1789-ben. A Nemzeti Konvent helyetteseként, Saliceti belépett a Hegypártba és 1793. január 15-én ő is a király kivégzésére szavazott. Korzikára küldték azzal a megbízatással, hogy felügyelje Pascal Paolit és mozgalmát és a diktatúra eszközeit alkalmazza, azonban kénytelen volt visszavonulni vidékre, ahol részt vett a Marseille-t és Toulont fenyegető lázadás elfojtásában. Ez idő alatt ismerte meg és támogatta honfitársát, Bonaparte Napóleont .

Direktórium, konzulátus és birodalom[szerkesztés]

Maximilien de Robespierre-rel való szoros barátsága miatt a thermidori időkben feljelentették, csak egy direktóriumi amnesztia mentette meg. 1796-ban Saliceti megbízást kapott arra, hogy megszervezze a francia forradalmi hadsereget az olasz félszigeten, valamint a két megyében , amelybe a francia uralom alá került Korzika is beletartozott. Saliceti lett Ötszázak Tanácsának helyettese, és a direktórium megbízásából a Ligur Köztársaságban teljesített szolgálatot. Bár ellenezte Napóleon brumaire 18-i államcsínyét és a konzulátust, Napóleon mégis megtartotta a Luccai Köztársaság képviselőjének (1801-1802) egészen a területek a birodalomba való annektálásáig. 1806-ban Joseph Bonapartét követte a Nápolyi Királyságba.

Joseph Napóleon bukása után halt meg rejtélyes körülmények között, valószínűleg megmérgezték.

Napóleon mondta róla: Saliceti a veszély napjaiban százezrekkel ért fel!

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. ^ a b Sycomore. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Antoine Christophe Saliceti című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.