Angelino Dulcert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Angelino Dulcert
Született 14. század
Palma de Mallorca
Elhunyt 14. század
Állampolgársága az Aragón Korona országai
Foglalkozása térképész
A Wikimédia Commons tartalmaz Angelino Dulcert témájú médiaállományokat.
Angelino Dulcert 1339-ből való térképe

Angelino Dulcert, Angelino de Dulceti, vagy Angelino de Dalorto (született 1320-1339 körül) - olasz, mallorcai térképész. Az ő nevéhez fűződnek a 14. századi portolán diagramok, az 1325-ből való "Dalorto" táblázat, és az 1339-es "Dulcert" táblázat. Ez utóbbi az első ismert portolán táblázat, melyet Spanyolország egyik szigetén, Palma de Majorkán állítottak elő és a mallorcai kartográfiai iskola alapító darabjának tartják.

Története[szerkesztés]

Angelino Dulcertről gyakorlatilag semmit sem tudunk. Az általános feltételezés az, hogy ő egy olasz Liguriai, aki Genovában tanult, majd kivándorolt Malorcára valamikor az 1320-as vagy 1330-as években. A feltételezések szerint Angelino "Dalorto" egykor csatlakozott a híres genovai "Dell 'Orto" családhoz, mely ismert volt, aktív Fekete-tenger-i és ázsiai kereskedelmi tevékenységéről.A feltevések szerint Angelino Dalorto Mallorcára költözött, mint kereskedelmi ügynök költözött, és vette fel a "Dulcert" nevet, mint vezetéknevének egy katalánul hangzó változatát.

Dulcert személyazonossága és az állampolgársága egy régi elmélet és vita tárgya; a tudósok gyakran állították, hogy Dulcert talán teljesen a katalán származású volt.

Dalorto térképészeti munkája során a visszafogott, part-központú olasz stílust követte: jól példázza ezt az ő genovai elődje Pietro Vesconte, de ő is elkezdett távolodni a gyér belvízi részletek bemutatásától, például a miniatűr város, hegyvidékek és a folyók tendencia a későbbi mallorcai iskolában fog majd virágozni. Sőt, Dalorto néhány részlete itt előjel a szokásos mallorcai stílushoz (pl a Vörös-tenger piros színű, az Atlasz-hegység olyan alakú, mint a pálmafa, a csirke láb Alpok, a Duna "halmok"). A földrajzi ismeretek terén Dalorto térképei pontosabb képet adnak Észak-Európáról (különösen a Balti-tengerről), mint elődeié.

Map of Angelino Dulcert cropped area.jpg

A Dalorto térképe volt az első, amely a legendás Brasil szigetet mint kör, lemez alakú szigetet ábrázolta Írország délnyugati részén, melynek felirata: "Insula de monotonis SIUE de Brazile" volt.

Franciaországban, Párizsban, a Bibliothèque Nationale-ban található Angelino "Dulcert" egy ismert 1339-es térképén olvasható: "Ano MCCCXXXVIIII Mense Augusto Angelino Dulcert a Civitate Maioricarum composuit". A térkép elődeivel ellentétben nem egyetlen pergamenből áll, hanem két pergamenlap van összekötve, mint egy térkép, amely 75 × 102 cm.

Dulcert 1350-ből való térképe

Dulcertnek ezt az 1339 térképét tartják a mallorcai kartográfiai iskola alapító darabjának. Bár néhány jellemzőjét már előrevetítette a Dalorto térképeket, ennél tovább is megy mint a belvízi illusztrációk, különösen beleértve a mini ember illusztrációkat is.

Sok szempontból a Dulcert 1339-es térképe egyrészt nagyon hasonlít az 1325-ös Dalorto térképhez. Másrészt latin nyelven íródott, és olyan szolgáltatásokat tartalmaz, melyek általában nem találhatók meg a genovai vagy velencei térképeken.

Dulcert 1339-es térképe nevezetes arról is, hogy ez az első modern ábrázolása Lanzarote szigetének, az egyik a Kanári-szigetek, Insula de Lanzarotus Marocelus, utalva a genovai navigátor Lancelotto Malocellóra, és a genovai pajzzsal jelölje meg a szigetet (a szokás később megmaradt a jövő térképészcégeinél is).

Dolarto 1325-ből való térképe

A 20. században, egy harmadik térkép is előkerült a British Library, London, Egyesült Királyság-ban, amely aláíratlan és általánosan Angelino Dulceti / Dolcet / Dalorto / Dulcert tulajdonítják (Add.MS.25691). Úgy gondolják, hogy még 1340 körülről való, bár egyes tudósok úgy vélik, talán még megelőzheti a Dalorto 1325-ből való térképét is.

Források[szerkesztés]

 • Oldham, R. D. (May 1925). "A Portolan Maps, a Rhône-delta.
 • Nansen (1906: p.228).
 • Beazley, 1906: p.522
 • Campbell (1987)
 • Blázquez, Antonio (1906) "Estudio acerca de la cartografia Española en la Edad Média, acompañado de Varios Térképek", Boletín Real de la Sociedad Geográfica, vol. 48, p. 190-237
 • Campbell, T. (1987) "Portolan grafikonok a késő tizenharmadik században.
 • Campbell, T. (2011) "teljes időrendi lista az 1501 előtti időszakról (kiváló minőségű reprodukciók és helységnévtáblák listák megjegyzéssel)" [online]
 • Caraci, G. (1959) Italiani e Catalani Nella primitiva cartografia medievale, Róma: Università degli Studi.
 • Fernández Duro, Cesáreo (1892) "Los cartógrafos Mallorquines: Angelino Dulceti, Jafudá Cresques", Boletín de la Sociedad Geográfica de Madrid, Vol.31, p. 283-94
 • Garcia Camarero, E. (1959) "La Escuela Cartografica de Mallorca", Revista General de Marina, vol. 157, p. 10-22 Online (PDF)
 • Hinks. A.R. (1929) A portolán Angellino de Dalorto ábrája, MCCCXXV, gyűjtemény Prince Corsini Firenzében, London: Royal Geographical Society.
 • Petrus Amat di S. Filippo (1888) "Recenti Ritrovimenti di Carte NAUTICHE a Parigi a London ed Firenze", Bollettino della Società geografica italiana, Vol. 25, p. 268
 • Winter, Heinrich (1958) "katalán Portolan Térképek és helyük a térképészet fejlődésében", Imago Mundi, Vol.11, p. 1-12

Hivatkozások[szerkesztés]