Andrijan Grigorjevics Nyikolajev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrijan Grigorjevics Nyikolajev
Andrian Nikolaev atwedding.jpg
Született
1929. szeptember 5.[1]
Elhunyt
2004. július 3. (74 évesen)[1]
Csebokszári
Házastársa Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova
Foglalkozása pilóta
űrhajós
író
Iskolái Zhukovsky Air Force Engineering Academy
Kitüntetései Sztálin-díj
Lenin-rend
Szovjetunió Hőse
Halál oka szívinfarktus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrijan Grigorjevics Nyikolajev témájú médiaállományokat.


Andrijan Grigorjevics Nyikolajev (csuvas: Андриян Григорьевич Николаев) (Sorseli, 1929. szeptember 5.Csebokszári, 2004. július 3.) szovjet űrhajós.

1955-ben a repülőtiszti főiskola elvégzését követően a hadsereg szolgálatában tevékenykedett. 1960-tól részesült űrhajóskiképzésben. Két űrrepülést végzett, először a Vosztok–3 űrhajón repült 1962-ben, majd a Szojuz–9-en 1970-ben. Az utóbbin időtartamrekordot döntött. Tartalék volt a Vosztok–2 és a Szojuz–8 repüléseken. 1963-ban Valentyina Tyereskovával, az első űrhajósnővel házasodott össze. Egy közös lányuk született, Jelena. 1982-ben elváltak.

1992-ben vonult nyugállományba. Ezt követően a Moszkva melletti Csillagvárosban élt. 2004. július 3-án hunyt el szívrohamban a csuvasföldi Csebokszáriban, ahol egy sportversenyen vett részt. A Csuvas Köztársaság elnökének rendelete alapján szülőfalujában temették el, ahol 1972-ben Űrhajózási Múzeumot is nyitottak. Az eset nagy botrányt kavart Oroszországban. Végül Nyikolajevet a Csillagvárosban újratemették.

Űrrepüléseiért mindkét alkalommal megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést, majd később a Lenin-rendet és a Magyar Népköztársaság Zászlórendjét is. Emlékére a Hold túlsó oldalán krátert neveztek el róla.

Repülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(zárójelben a repülés ideje)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 27.