Andy Muschietti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Andrés Muschietti szócikkből átirányítva)
Andy Muschietti
Született1973. augusztus 26. (50 éves)
Buenos Aires
Állampolgárságaargentin
Foglalkozása

Magassága190 cm

SablonWikidataSegítség

Andrés Muschietti (spanyolul: [musˈkjeti]; Buenos Aires, 1973. augusztus 26. –) argentin filmrendező, aki a 2013-as Mama című filmmel vált széles körben ismertté, amelyet Neil Crossszal és nővérével, Barbara Muschietti producerrel és forgatókönyvíróval készített az azonos című háromperces film alapján. Ez a film, amelyet 39 évesen készített, felkeltette Guillermo del Toro figyelmét, aki akkoriban vezető producerként tevékenykedett.

További elismerést szerzett az Az-filmsorozat mindkét filmjének rendezésével, az első a Stephen King Az című regényének 2017-es filmadaptációja volt, amely minden idők legnagyobb bevételt hozó horrorfilmje lett, a második pedig a 2019-es második rész, az Az – Második fejezet. Mindkettőt a Warner Bros. Pictures forgalmazta és a New Line Cinema gyártotta.

Ifjúkora[szerkesztés]

Muschietti a Buenos Aires-i Vicente Lópezben született és nőtt fel, és egy nővére van, Barbara Muschietti. Ő és nővére a Fundación Universidad del Cinén tanultak.

Pályája[szerkesztés]

Széles körű elismerést ért el a 2013-as Mama című filmmel, amelyet Neil Cross-szal, illetve nővérével, a producer és forgatókönyvíró Barbara Muschiettivel együtt készített, a háromperces, azonos című film alapján. Ez a film, amelyet 39 évesen készített, felkeltette Guillermo del Toro figyelmét, aki akkor ügyvezető producer volt.

További elismerést kapott az Az filmsorozat mindkét filmjének rendezéséért, az első Stephen King Az című regényének 2017-es adaptációja volt, amely minden idők legtöbbet hozó horrorfilmjévé vált, a második pedig a 2019-es Az – Második fejezet. Mindkettőt a Warner Bros. Pictures forgalmazza, és a New Line Cinema gyártja.

Muschietti két soron következő film rendezésére készül szintén a Warner Bros számára: a Flash Ezra Miller főszereplésével a DC Extended Universe-ben játszódik, illetve az Attack on Titan élőszereplős adaptációjára. Ugyanakkor a The Howling remake-jét rendezi a Netflix számára.

2019 augusztusában bejelentették, hogy Muschietti lesz a producere Stephen King Roadwork című filmjének filmadaptációjának, Pablo Trapero rendezésében.[1]

2020 januárjában bejelentették, hogy Muschietti rendezi az Üvöltés (The Howling) remakejét a Netflix számára.[2]

Magánélete[szerkesztés]

Muschietti nővére, Barbara Muschietti szintén filmes író és producer.[3] Olasz-argentin felmenőkkel rendelkezik.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Cím Rendező Író Megjegyzés
2008 Mamá Igen Igen rövidfilm
2013 Mama Igen Igen rendezői debütálás
rövidfilmje alapján
2017 Az Igen Nem Stephen King regénye alapján
2019 Az – Második fejezet Igen Nem
2022 The Flash Igen Nem forgatás alatt

Egyéb munkák[szerkesztés]

Év Cím Szerep
1996 Moebius PR-menedzser
Evita díszletgyártó asszisztens
2000 Una noche con Sabrina Love Második rendezőasszisztens
Szereplő: TV közvetítő
2020 Locke & Key – Kulcs a zárját Vezető producer

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj / Szervezet Kategória Cím Eredmény Hiv.
2013 Fantasporto Legjobb rendező Mama Elnyerte [4]
Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál Figyelemre méltó rendezők Mama Elnyerte [5]
2020 Imagen díj Legjobb rendező – Játékfilm Az – Második fejezet Jelölve [6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Andy Muschietti című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Evangelista, Chris: Stephen King’s ‘Roadwork’ Movie Now Under Construction, with ‘It’ Team Producing. Slashfilm, 2019. augusztus 12.
  2. Goodman, J. J.: EXCLUSIVE: 'IT' Director Andrés Muschietti WILL helm 'The Howling' for Netflix (amerikai angol nyelven). That Hashtag Show , 2020. január 8. (Hozzáférés: 2020. június 12.)
  3. Mama: Interview With Director Andrés Muschietti. whatculture.com. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 19.)
  4. "Mamã" de Andrés Muschietti é o grande vencedor do Fantasporto 2013 (európai portugál nyelven). Rádio e Televisão de Portugal, 2013. március 8. (Hozzáférés: 2021. június 29.)
  5. Variety to Honor David O. Russell and "10 Directors to Watch". Palm Springs International Film Society, 2012. december 31. [2013. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 29.)
  6. Lee, Janet W.: 2020 Imagen Awards Nominations: ‘Dora and the Lost City of Gold,’ ‘I Carry You With Me’ and More. [[Variety (magazin)|]] , 2020. augusztus 7. (Hozzáférés: 2021. június 29.)

További információk[szerkesztés]