Ander Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ander Balázs
Ander Balázs.jpg
Született 1976. december 11. (44 éves)
Nagyatád
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő (2014. május 6. – )
Iskolái Pécsi Tudományegyetem (–2007)

A Wikimédia Commons tartalmaz Ander Balázs témájú médiaállományokat.

Ander Balázs (Nagyatád, 1976. december 11. –) magyar politikus, 2014-től országgyűlési képviselő a Jobbik színeiben. 2020-tól a Jobbik alelnöke.[1]

Családja[szerkesztés]

Apja a katasztrófavédelem nyugalmazott alezredese, anyja rokkantnyugdíjas népművelő. Mindkét szülője kisparaszti családból származik. Húga rendőr altiszt. 2005 óta nős, felesége a Nyugat-magyarországi Egyetemen tanult. 2006-ban született fia Botond és 2011-ben Nimród.

Életútja[szerkesztés]

1992 óta Barcson lakik, és itt is dolgozik mióta diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 2003-tól kezdve a barcsi Dráva Múzeum művelődésszervezőjeként dolgozott, illetve ezzel párhuzamosan a Barcsi Ipari és Kereskedelmi Szakiskola történelemtanára lett.

Jobbikosként[szerkesztés]

Elnöke a Jobbik Barcsi Alapszervezetének. 2010 őszén a Jobbik listavezetőjeként került Somogy megyei Közgyűlésébe. A megyei önkormányzat először a Kisebbségi, Egyházi és Civil bizottság elnökeként, illetve a Gazdasági Bizottság tagjaként, majd a bizottsági struktúra átalakulását követően a Területfejlesztési Bizottság tagjaként tevékenykedett.

2014-től kezdve országgyűlési képviselő és az országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának a tagja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]