Amerikai tányércsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Amerikai tányércsiga
Planorbella duryi shell.png
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Altörzs: Héjasok (Conchifera)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Alosztály: Valódi csigák (Orthogastropoda)
Öregrend: Heterobranchia
Rend: Euthyneura
Alrend: Panpulmonata
Alrendág: Hygrophila
Öregcsalád: Planorboidea
Család: Planorbidae
Nem: Planorbella
Tudományos név
Planorbella duryi
Wetherby, 1879
Szinonimák

Planorbis duryi Wetherby, 1879
Helisoma duryi (Wetherby, 1879)

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amerikai tányércsiga témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai tányércsiga témájú médiaállományokat és Amerikai tányércsiga témájú kategóriát.

Az amerikai tányércsiga[1] vagy brazil tányércsiga (Planorbella duryi) eredetileg Floridában honos, tüdővel lélegző vízicsigafaj. Behurcolták Dél-Amerikába és Afrikába is és akváriumi csigaként Európában is több melegvizű tóba vagy patakba kivadult. Magyarországon a Hévízi-tóból ismert.

Megjelenése[szerkesztés]

A csigaház maximum 10 mm magas, 25 mm széles, 4-4,5 kanyarulatból áll, vastag korong alakú. A héj színe barna, sárgás vagy halvány narancsszínű, hasonlít a nagy tányércsigára, de kisebb nála. Köpenyfoltjai áttetszenek a vékony héjon. Köldöke széles és bemélyedő. Az állat sárgásbarna, nagyszámú apró, fekete pigmentfolttal tarkított; szemei a tapogatók tövében ülnek. Léteznek halványkék vagy pigment nélküli változatai is, ezek vérük hemoglobintartalma miatt rózsaszínűek és gyakran tartják őket akváriumban.

Elterjedése[szerkesztés]

Eredetileg Floridában élt, de a növényszállítmányokkal és mint kivadult akváriumi faj elterjedt Brazíliában, Dél- és Kelet-Afrikában és Hawaiin. Európában az üvegházak és botanikus kertek melegvizű tavain kívül termálvizekben is előfordul: Magyarországon a Hévízi-tóban, Ausztriában Baden bei Wien-ben vagy Villachban. Szicíliában és Máltán kisebb természetes tavakban is megél. 2010-ben Szibériából is leírták.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Mindenféle szerves anyaggal, korhadó növényekkel, üledékkel, kisebb elpusztult állatokkal, algával vagy haleledellel táplálkozik. Vadon élő példányai a házba visszahúzódva élőhelyük rövidebb ideig tartó kiszáradását is képesek átvészelni. Igénytelen, gyorsan szaporodó faj, a vízinövényekkel az akváriumba véletlenül behurcolt példányok kellemetlenek is lehetnek. Hermafroditák, szükség esetén önmegtermékenyítéssel is szaporodhatnak, de az életképes peték száma ilyenkor alacsony.

Források[szerkesztés]

  1. Domokos Tamás, Pelbárt Jenő:A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései Archiválva 2013. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39, 2011.
  2. T. Sitnikova et al. The finding of North American freshwater gastropods of the genus Planorbella Haldeman, 1842 (Pulmonata: Planorbidae) in East Siberia Aquatic Invasions (2010) Volume 5, Issue 2: 201-205

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]