Amerikai mocsárciprus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Amerikai mocsárciprus
T. distichum
T. distichum
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Osztály: Tűlevelűek (Pinopsida)
Rend: Fenyőalakúak (Pinales)
Család: Ciprusfélék (Cupressaceae)
Nemzetség: Mocsárciprus (Taxodium)
Faj: T. distichum
Tudományos név
Taxodium distichum
(L.) Rich.
Változatok
Elterjedés
Természetes elterjedése
Természetes elterjedése
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amerikai mocsárciprus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai mocsárciprus témájú médiaállományokat és Amerikai mocsárciprus témájú kategóriát.

Az amerikai mocsárciprus vagy más néven fésűs mocsárciprus, virginiai mocsárciprus (Taxodium distichum) a ciprusfélék családjába tartozó fa termetű növényfaj. Korábban a Taxodiaceae családba sorolták, melybe 10 nemzetség tartozott, de ezek majdnem mindegyikét átsorolták a ciprusfélék családjába (a kivétel a Sciadopitys nemzetség, amely a nevét viselő család (Sciadopityaceae) egyetlen nemzetsége).

Elterjedés[szerkesztés]

Őshazája Észak-Amerika délkeleti része. Magyarországon díszfának sokfelé ültetik.

Jellemzői[szerkesztés]

30-40 méteresre megnövő, fiatalon kúpos koronájú, idős korban terebélyes, vízszintes ágú fa. Gyökereiből mocsaras, nedves talajon cseppkő alakú légzőgyökér ágak emelkednek ki a talajfelszín fölé. Szép légzőgyökereket csak nedves talajon fejleszt. Tűlevelei körülbelül 2-3 centiméter hosszúak, puhák, a főhajtáson spirálvonalban állnak, a rövidhajtásokon fésűszerűen. Ősszel leveleit az 5-10 centiméteres rövidhajtásaival együtt lehullatja. Nagyrészt egylaki, de vannak kétlaki egyedek is. Porzós barkái nyár végén jelennek meg, és egész télen a fán csüngenek. Április-májusban érik a pollenje, a tobozai gömbszerűek, 2-3 centiméter hosszúak, egy év alatt érnek be.

Európa harmadkori barnaszéntelepei az akkori mocsárcipruserdők hírmondói.

Hasonló faj[szerkesztés]

A kínai mamutfenyő (Metasequoia glyptostroboides) kérge sötétebb vörös és puhább, oldalhajtásai és levelei keresztben átellenes állásúak.

Felhasználása[szerkesztés]

Díszfaként kedvelt puha, tollszerű hatást keltő lombozata, őszi lombszíne miatt. Talajban kevéssé válogat, öntözött homoktalajon és jó vízelevezetésű talajon is megél, ahol a természetes vegetációval egyébként nem venné fel a versenyt. Mérsékelttől szubtrópusi éghajlatig sikeresen tartható (bár óceáni éghajlaton, ahol a nyár nem eléggé meleg, nagyon lassan nő és nem érlel termést.)

Faanyaga[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]