Ambrus Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ambrus Ferenc
Született1959. június 16. (64 éves)
Rozsnyó
Állampolgárságaszlovák
Foglalkozása
  • pedagógus
  • helytörténész
SablonWikidataSegítség

Ambrus Ferenc (Rozsnyó, 1959. június 16. –) helytörténeti kutató, kultúraszervező, önkormányzati képviselő, lap- és könyvkiadó.

Élete[szerkesztés]

Rozsnyón érettségizett, majd 1982-ben a nyitrai Pedagógiai Fakultáson tanári képesítést szerzett. Jólészen és Dernőn tanított. Egy ideig az Új Szó vidéki munkatársa, majd a Csemadok járási titkára lett. Egyik alapítója és vezetője az 1993-ban alakult Pákh Albert Társaságnak, szervezője a rozsnyói Czabán Samu Napoknak, alelnöke a Gömöri-Kishonti Múzeumegyesületnek.

Írt a Gömöri Hajnalba, az Új Szóba, a Nőbe és a Honismeretbe. Szerkesztője a Csemadok JB és a Pákh Albert Társaság által kiadott honismereti füzeteknek. Az 1980-as évek végén a Rozsnyói járás magyar községeiről sorozatot írt a Gömöri Hajnalba, amely külön is megjelent. 1996-ban Rozsnyói Kalendárium címmel kiadványt állított össze. Szerkesztője volt a Rozsnyói Futár havilapnak.

Érdemei vannak Arany Adalbert László hagyatékának és a rozsnyói, illetve Rozsnyó környéki kulturális értékek megmentésében.

Művei[szerkesztés]

  • Vass László emlékezete; szerk. Ambrus Ferenc, Krausz Zoltán, ifj. Vass László; Pákh Albert Társaság, Rozsnyó, 1993 (Pákh Albert füzetek)
  • Prvých osem rokov - požiar na hrade Krásna Hôrka.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • A cseh/szlovákiai magyar irodalom lexikona 1918-1995. Főszerk. Fónod Zoltán. Pozsony, Madách-Posonium, 1997.
  • Szlovákiai magyar ki kicsoda. Főszerk. Balázs F. Attila. Pozsony, AB-ART Kiadó, 2001.
  • Tököly Gábor: Ki kicsoda Rozsnyón. Somorja, Méry Ratio, 1999.