Alternatív Közgazdasági Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alternatív Közgazdasági Gimnázium
Alapítva 1988
Hely Magyarország, Budapest III. kerülete
Típus
OM-azonosító 035454
Elhelyezkedése
Alternatív Közgazdasági Gimnázium (Budapest)
Alternatív Közgazdasági Gimnázium
Alternatív Közgazdasági Gimnázium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 44″, k. h. 19° 02′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 44″, k. h. 19° 02′ 29″
Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium weboldala

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium középiskola Budapesten. Az iskolában 7, illetve 5 éves képzések érhetők el, melyeken összességében mintegy 650 diák vesz részt. Az iskola különlegessége, hogy mind pedagógiai, mind oktatási rendszere alternatív, tehát nem a régi, „poroszos” rendszert alkalmazza.

Képzési rendszer[szerkesztés]

Az iskolában hét évfolyamos és öt évfolyamos párhuzamos képzés működik.

7–10. év

Alsó középfokú kultúraközvetítő szakasz. Lényegében ugyanaz, mint bármelyik másik középiskola képzése 13–16 éves gyerekek számára. Differenciált képzésnek tekinthetőek egyes elemek, mint például az epochális rendszer, azon belül a kisepocha, valamint a témahetek, melyek egy adott téma, mint a fogyatékosság, több aspektusból való vizsgálatát jelenti, a diákokból alkotott csoportok segítségével. Fontos része a képzés sajátosságának a patrónusi rendszer, a nyitás, valamint az osztályok megkülönböztetése a diákok által választott névvel, hogy az személyesebb élményt nyújtson egy puszta „A” osztály, „B” osztály jellegénél. Ezeket az osztályokat, mivel funkciójukat tekintve azok, kupacoknak nevezik. Egy évfolyamon átlagosan két kupac van, melynek a feje a patrónus, kupaconként három-három csibével. A képzés részének tekinthetőek az alkotókörök és a szakkörök egész sora, melyekből évente egy óra felvétele kötelező, a 10. év végéig.

11. év (nyelvi, kommunikációs képzés)

A kommunikációs képzés lényege egy második idegen nyelv elsajátítása. Cél a tanév végére elérni a választott idegen nyelvből a B2-es, középfokú nyelvvizsga szintjét. A kommunikációs év során heti 18 órában tanulják a diákok a választott idegen nyelvet, mely lehet francia, spanyol vagy német. A heti 18 órába beépülnek az anyanyelvi órák, anyanyelvi tanárok vezetésével. A képzés az adott nyelv országának kultúrájával kapcsolatos, a tananyagba beépítve, kulturális ismereteket is nyújt. A nyelvi órák mellett heti két médiaismeret és testnevelés óra is helyet kap, akárcsak heti két, szinten tartó angolóra. Természetesen a különórák, alkotókörök és szakkörök is jelen vannak, ám választható opcióként, nem úgy, mint az előző években.

12–13. év

Úgymond hagyományos képzési rendszer, az iskola sajátosságaival. Az epochális rendszer megszűnik, helyét a hagyományos, 45 perces órák veszik át. Továbbra is marad a csibefoglalkozás és a patrónus mint iskolai apa/anya. Ám a kupacok szerepüket vesztik, és szimpla tanteremként szolgálnak tovább. Az év során a diákok fakultációt választhatnak az érettségi tantárgyakból, ezen felül plusz tantárgyakat vehetnek fel, ki-ki a maga ambíciója szerint. Lényegében javallott valamelyik plusz tantárgy felvétele.

Projektfeladatok[szerkesztés]

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban gyakran kapnak a diákok projektfeladatokat, amelyeket esetenként csoportban, néha azonban egyénileg kell elvégezniük.

Eleinte ezek a feladatok egy-egy epochát, témahetet vesznek igénybe, és valamelyik tantárgyhoz kötődnek, például egy tudós laboratóriumának modellezése vagy egy versgyűjtemény összeállítása, valamilyen, a diák által kitalált szempont alapján, vagy falukutatást végezni egy adott témában, és ennek tapasztalatát leírni 8-10 oldalon.

Az iskola alatt van 2 egész éves projekt is. Az első (általában a 10. évre esik) a diák családtörténet megírása.

A második egész éves projekt témája szabadon választott, célja az önálló alkotómunka, az egy témában való elmélyülés, a pályaorientáció, az előadó, szintetizáló képesség fejlesztése, bemutatása. Ehhez a diák segítséget kap, mindenkinek van egy mentora, aki jártas a témában, és segíti a projekt lebonyolításában. Az egész éves munka végső eredménye az év végi prezentáció, de az értékelésnél fontos szempont még, hogy mennyire volt folytonos a munka, és hogy mi a tényleges teljesítmény. Az egész éves projekt elkészítése feltétele a 12. évfolyamba lépésnek.

Kisepocha[szerkesztés]

Az AKG-ban azokat a témaköröket, melyek nem tartoznak szorosan egy adott tantárgy témakörébe, vagy nem igényelnek egy egész témahetet (pl. fogyasztóvédelem, tanulásmódszertan, elsősegély), kisepochákban tanítják. A kisepocha egy hétig tart, az adott témakörrel egy hétig ismerkednek a diákok, minden nap az első vagy második epochális óra keretén belül. Körülbelül öthetes periódusonként van egy kisepocha.

Források[szerkesztés]