Almudena Grandes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Almudena Grandes
Almudena Grandes.jpg
Élete
Születési név Almudena Grandes Hernández
Született 1960. május 7. (60 éves)
Madrid
Nemzetiség spanyol
Házastársa Luis García Montero (1994–)
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) próza
Kitüntetései
  • Premio La Sonrisa Vertical (Lulú korszakai, 1989)
  • Calamo Awards (Gli anni difficili, 2002)
  • Sor Juana Inés de la Cruz Prize (2011)
  • National Novel Prize
Almudena Grandes aláírása
Almudena Grandes aláírása
Almudena Grandes weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Almudena Grandes témájú médiaállományokat.

Almudena Grandes (Madrid, 1960. május 7. –) spanyol írónő.

Élete[szerkesztés]

A Madridi Complutense Egyetemen földrajzot és történelmet tanult. Tanulmányai befejeztével írni kezdett, egy ideig mint megbízott „árnyékíró” (közismert írók által megbízva, az ő nevük alatt) is dolgozott. Nevét Lulú korszakai című regénye tette ismertté, amiért megkapta a Függőleges Mosoly-díjat.

Főbb művei[szerkesztés]

Las edades de Lulú (1989)– Lulú korszakai, lásd a „Magyarul megjelent”-paragrafust

Te llamaré Viernes (1991) – Magányos szereplők szomorú története, akik korlátaikat próbálják legyőzni. Utalás Robinson Crusoe magányára.

Malena es un nombre de tango (1994) – Meg is filmesítették. Egy spanyol nő története, gyermekkorától érett felnőtté válásáig. Taglalja a gyermek Malena viszonyát nagyapjával és Magda nagynénjével, akire felnéz. Ebben a részben fontos szerepet kapnak az érzések és az érzelmek. Az egész mű összefoglalható egy mondatban, amit a pszichiáternő mond Malenának, miután az elmesélte az életét: „Az átok maga a szex. Nincs más, nem is volt és soha nem is lesz.”

Modelos de mujer (1996) – Eddigi egyetlen novella-gyűjteménye. Nyolc rövid történet, melyek azelőtt magazinokban jelentek meg. Mindegyiknek nő a főszereplője, különböző korúak és eltérő körülmények között élnek, de eljön az idő, amikor mindannyian rendkívüli tettekkel szembesülnek. Ezen mű megjelenése után könyvelték el a feminista irodalom képviselőjének.

Atlas de geografía humana (1998) – Stílusának és munkásságának remekműve. Négy kolléganő története, akik egy földrajzi atlasz nyomdájában dolgoznak. A regény alapján elkészült filmet 2007 márciusában mutatták be.

Los aires difíciles (2002) – Két idegen, Juan és Sara, szomszédok lesznek a tengerparton, ahová azért mentek, hogy újrakezdjék az életüket.

Castillos de cartón (2004) – "Kártyavárak", lásd a „Magyarul megjelent”-paragrafust.

El corazón helado (2007) – Két család története a spanyol polgárháborútól (19361939) napjainkig.

Las tres bodas de Manolita (2014)

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Las edades de LulúLulú korszakai (fordította Nagy József, kiadta a Maecenas Könyvkiadó 1994-ben). Erotikus regény, 19 nyelvre fordították le és filmváltozata is elkészült Bigas Luna rendezésében, sokak nem kis felháborodására. Egy 16 éves lány szexuális fejlődése, aki szociális rabszolgává válik. A nemiséget több szempontból vizsgálja, meghökkentő közvetlenséggel.
  • Castillos de CartónKártyavárak (fordította Vajdics Anikó, kiadta a Geopen Könyvkiadó 2006-ban.

Egy telefonhívás felébreszti María José emlékeit és ő gondolatban újra Madridban jár a nyolcvanas években, amikor is ellenállhatatlanul vonzotta Marcos, egy félénk és magányos fiú. Hamarosan mindketten felismerik, hogy kapcsolatuk úgy kap értelmet, ha beleavatják Jaime-t is, aki ösztönös és lehengerlő stílusú. Mindhárman szeretik a művészetet, kísérleteznek a szerelemmel, legyőzik félelmeiket és boldogok.. amíg csak egyikük sikeres nem lesz s az élet árnyékos oldalát is megtapasztalják…

  • Megdermedt szív; ford. Cserháti Éva; Scolar, Bp., 2013

Díjak[szerkesztés]

  • 1989 – Függőleges Mosoly-díj (Lulú korszakai)
  • 2002 – Salambó-díj, a Los aires difíciles mint az év regénye

Források[szerkesztés]