Alma-folyó (Ukrajna)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alma-folyó
Közigazgatás
Országok Ukrajna
Földrajzi adatok
Hossz83 km
Vízhozam1,3 m³/s
Vízgyűjtő terület635 km²
ForrásBabuhaj-jajla
é. sz. 44° 40′ 24″, k. h. 34° 16′ 10″
TorkolatKalamita-öböl (Fekete-tenger)
é. sz. 44° 50′ 45″, k. h. 33° 35′ 38″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Alma-folyó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alma (ukránul: Альма) folyó Ukrajnában, a Krím félszigeten. A folyó neve a tatár alma (amely magyarul is alma) szóból ered, a folyó alsó folyásán található sok almafa alapján. A Krím félsziget második legnagyobb folyója.

A Krími-hegységben, a Babugan-jajla (krími tatár nyelven Babuğan Yayla) hegy északi oldalában ered. Szevasztopol és Jevpatorija között, a Kalamita-öbölben ömlik a Fekete-tengerbe. Hossza 84 km, vízgyűjtő területe 635 km². Átlagos vízhozama 1,3 m³/s. Átlagos esése 7,3 m/km, az esés a felső folyáson eléri a 23 m/km-t. Felső folyásán a folyó hegyvidéki, alsó folyásán síkvidéki jellegű.

Legnagyobb mellékfolyója a 18 km hosszúságú Bodrak-folyó. A folyó mentén több víztározó található. Az Alminszkei-víztározót 1924-ben építették. A folyón található legnagyobb víztározó az 1966-ban létrehozott Partizanszkei-víztározó, amely az öntözés mellett fontos szerepet játszik Szimferopol vízellátásában. Emellett több kisebb víztározó is található a folyón, amelyeket öntözésre használnak.

A folyó mellett zajlott 1854. szeptember 20-án a krími háború egyik csatája, az almai csata a franciabrittörök szövetséges, valamint az orosz csapatok között. A szövetséges csapatok győzelmének tiszteletére az Alma-folyóról nevezték el Párizsban a Szajna egyik hídját.

A folyóról kapta a nevét az 1894-ben felfedezett 390 Alma kisbolygó.

Források[szerkesztés]