Alexander Brener

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander Brener
(Александр Давидович Бренер)
Született 1957 (61 éves)[1][2]
Almati
Állampolgársága orosz
Foglalkozása

Alexander Davidovič Brener (oroszul: Александр Бренер; Alma-Ata, 1957 –) orosz-zsidó performanszművész. Performanszai közé tartozik, hogy megrongálta Vincent van Gogh festményét a Moszkvai Szépművészeti Múzeumban, valamint a nevéhez fűződik a szex az utcákon és egyéb vandál művészeti tevékenység.

1997-ben letartóztatták, mert egy zöld dollárjelet festett Kazimir Malevich festményére, a Szupermatizmusra. A börtönben így magyarázta tettét:


A kereszt a szenvedés jelképe, a dollárjel a kereskedelemé. Jézus Krisztus tanításai humanitárius szempontból fontosabbak, mint a pénzé. Amit tettem, azzal nem a festménynek akartam ártani – tettemet úgy tekintem, mint párbeszédet Malewitzcel.

– Brener

Börtönbüntetésre ítélték, a börtönben megírta obosani pistolet című művét, melyben elmagyarázza hitét és összefoglalja tetteit.

Barbara Schurzcal együtt írta a BUKAKA SPAT HERE, Tattoos auf Gefängnissen és a Anti technologies of resistance című műveket.

Irodalom[szerkesztés]

  • Brener, Alexander - Barbara Schurz: Mit tegyünk? A kulturális ellenállás negyvenöt technológiája a késői kapitalizmus hatalmi viszonyai ellen (Artpool)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  2. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]