Alcáçovasi szerződés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az alcáçovasi szerződés leirata Sevilla városa részére, 1480. március 14.)

Az alcáçovasi szerződés a kasztíliai örökösödési háborút (14751499) lezáró békeegyezmény, amit Portugália, illetve az egységesülő Aragóniai Királyság és Kasztília képviselői hivatalosan 1479. szeptember 4-én kötöttek meg a portugáliai Alcáçovasban. Mivel a tárgyaláson a szerződő uralkodók nem voltak jelen, az egyezményt később írták alá:

A szerződésben V. Alfonz portugál király lemondott kasztíliai trónigényéről, I. Johanna kasztíliai királynő pedig a kasztíliai trónról, a spanyolok (pontosabban: ekkor még kasztíliaiak és aragónok) viszont elismerték Portugália addigi afrikai hódításait. Portugália lemondott a Kanári-szigetekre támasztott igényéről és kivonult La Gomeráról, a spanyolok viszont elismerték a portugál fennhatóságot az Atlanti-óceán többi szigetcsoportján (Azori-szigetek, Madeira-szigetek, beleértve a Selvagens-szigeteket is, Zöld-foki-szigetek).

Források[szerkesztés]

  • Liss, Peggy K.: Isabel the Queen: Life and Times, Oxford, Oxford University Press, 1992.
  • Sally O’Brian, Sarah Andrews: Kanári-szigetek. A Lonely Planet útikönyvsorozata alapján. Park Könyvkiadó, 2005. 302 p. ISBN 963-530-211-8 ISSN 1589-4665