Aix-Marseille Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aix-Marseille Egyetem
(Université d'Aix-Marseille)
Alapítva2012
HelyFranciaország,
MottóSocialement engagée
Típus
  • francia egyetem
  • állami fenntartású kutatóegyetem
  • nyílt hozzáférést biztosító kiadó
Tanulólétszám66 378 (2023)
Hallgatói létszám78000
RektorYvon Berland
Tagság
  • Mediterranean Universities Union
  • Európai Egyetemek Szövetsége
  • Európai Kutatási Tanács
  • Renater
  • Coordination of French research universities
  • French Excellence Initiative
  • Udice French Research Universities
  • Német–francia Egyetem
  • Agence universitaire de la Francophonie
  • Coalition for Advancing Research Assessment
Elhelyezkedése
Aix-Marseille Egyetem (Franciaország)
Aix-Marseille Egyetem
Aix-Marseille Egyetem
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 43° 17′ 37″, k. h. 5° 21′ 28″Koordináták: é. sz. 43° 17′ 37″, k. h. 5° 21′ 28″
Térkép
Az Aix-Marseille Egyetem
weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Aix-Marseille Egyetem
témájú médiaállományokat.

Az Aix-Marseille Egyetem (AMU, franciául: Université d'Aix-Marseille) állami kutatóegyetem a dél-franciaországi Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban, melyet az Aix-Marseille-I., az Aix-Marseille-II. és az Aix-Marseille-III. egyetem összevonásával 2012. január 1-jei hatállyal alapítottak.[1] Főbb kampuszai Aix-en-Provence-ban és Marseille-ben találhatók, de számos más helyen is van kampusza.

Ismertetése[szerkesztés]

Az AMU rendelkezik a legnagyobb költségvetéssel a francia nyelvű világ összes akadémiai intézménye közül, 750 millió eurót tesz ki.[2]

Az AMU számos figyelemre méltó diplomát hozott létre a jog, a politika, az üzleti élet, a tudomány, az akadémia és a művészetek területén. Az egyetem végzettjei és oktatói között négy Nobel-díjas is van:[3]

Története[szerkesztés]

Az Aix-Marseille Egyetem az egykori Provence-i grófság fővárosában, Aix-en-Provence-ban alapított egyetemből fejlődött ki. A Provence-i Egyetemet 1409-ben alapította II. Anjou Lajos, Provence grófja, V. Sándor ellenpápa jóváhagyásával. A studium generalen kezdetben teológiát és jogot oktattak. Az intézmény kancellárja Aix-en-Provence érseke volt, felügyelete mellett az egyetemet a rektor irányította.[4]

A működés nehézkesen indult, mert a provence-iak Aix helyett Avignon híres, 1303-ban alapított egyetemét részesítették előnyben. Provence grófjai az aix-i intézmény védelmében komoly bírságokkal fenyegették az „idegen” egyetemet választókat.[5]

1486-ban a Provence-i grófságot a Francia Királysághoz csatolták, és Aix-ben 1501-ben parlament alakult. Az új történelmi helyzet és az új jogi intézmény a 16. században a joghallgatók, illetve a jogi doktorok számának növekedéséhez vezetett, és a jogi kar az egyetemen belül kiváltságos helyzetbe került, a rektort csakis jogászok közül választották.

1557-ben megalakult az orvosi fakultás, az első orvosdoktori címet 1562-ben adták ki.[6]

1603-ban IV. Henrik („a jó René király”) Aix-en-Provence-ban újabb felsőoktatási intézményt, Collège royal de Bourbon-t alapított, mely a régi egyetemnek konkurenciát támasztott. Itt egy faculté des arts (bölcsészet, grammatika és logika) fakultás is alakult, de 1621-ben eltünt, miután a jezsuiták átvették az irányítást, és csak a jezsuiták távozása után, 1764-ben alakult meg újra, amikor a Collège de Bourbont az egyetemhez csatolták. 1769-ben XIV. Lajos bevezette a francia jog francia nyelvű oktatását (a hagyományos római és kánoni jog mellett).[7][8]

Az egyetemet a francia forradalom idején feloszlatták, az ország többi egyetemével együtt. A forradalmárok számára az egyetemek is csak a megdöntött rend bástyáinak számítottak.

Aix egyike volt annak a tizenkét városnak, ahol Napóleon jogi iskolát nyitatott fel. Az aix-i iskola megnyitóját 1806-ban nagy ünnepség keretében a városházán tartották meg. 1810-re a város felújíttatta a régi egyetemi épületet, de az szűkösnek bizonyult, mert a teológiai kar is ott kapott helyet. 1832-ben a kereskedelmi jognak, 1835-ben az államigazgatási jognak nyílt tanszéke. A bölcsészkart (faculté des Lettres) 1846-ban hozták létre.

Az orvosképzést azonban nem Aix-ben indították újra, hanem Marseille-ben. 1818-ban csak orvosi középiskola (?) alakult, amely 1875-ben vált teljes képzésű iskolává (Ecole de plein exercice). A természettudományi kart is Marseille-ben alapították meg 1854-ben.

1896-ban a már két városban működő egyetem Aix-Marseille-i néven az állam által finanszírozott regionális önigazgatású egyetemek egyike lett. Az egyre növekvő intézménynek a 20. század második felében új épületeket emeltek, illetve elvégezték a régiek bővítését, felújítását.

1968 májusát követően az egyetemeket kisebb egységekbe szervezték, de multidiszciplináris alapon. Az Aix-Marseille Egyetemet három önálló, különböző szakirányú intézményre osztották:

  • a Provence-i Egyetem (Aix-Marseille I.) bölcsészettudományra és idegen nyelvekre szakosodott;
  • az Aix-Marseille II. (1994-től Mediterrán Egyetem) orvostudományokat és természettudományokat oktatott.
  • 1973-ban csatlakozott hozzájuk – részben azok átszervezésével – az Aix-Marseille III. (2004-től Paul Cézanne Egyetem), amely jogi és közgazdasági tárgyakra specializálódott.

2011-ben e három intézményből alakult meg az egységes Aix-Marseille-i Egyetem, hivatalosan 2012. január 1-jén.[9]

Híres tanítványok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Décret n° 2011-1010 du 24 août 2011 portant création de l'université d'Aix-Marseille
  2. Exclusif : l'université Aix-Marseille décroche un financement estimé à 750 millions d'euros
  3. Aix-Marseille Université dans les 150 meilleures universités mondiales
  4. 1409–2009 „Une Université, une ville, une histoire” (francia nyelven) pp. 34. univ-cezanne.fr. [2011. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 23.) (archív)
  5. Odyssée – Histoire de l'université (francia nyelven) pp. XVe siècle/2.. univ-amu.fr. (Hozzáférés: 2023. december 27.)
  6. Odyssée – Histoire de l'université (francia nyelven) pp. Création de la faculté de médecine en 1557. univ-amu.fr. (Hozzáférés: 2023. december 27.)
  7. Une Ville, une Université une histoire pp. 37. [2012. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 23.)
  8. Odyssée – Histoire de l'université (francia nyelven) pp. L’université sous l’Ancien Régime. univ-amu.fr. (Hozzáférés: 2023. december 27.)
  9. Aix-Marseille University. Britannica . [2020. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 27.)

További információk[szerkesztés]