Abram Jefimovics Arhipov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Abram Jefimovics Arhipov
Portrait of Arkhipov by Repin.jpg

Született 1862. augusztus 15.
Rjazanyi kormányzóság
Meghalt 1930. szeptember 25. (68 évesen)
Moszkva
Sírhely Vagankovói temető
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Abram Jefimovics Arhipov témájú médiaállományokat.
Emlékbélyeg és a művész arcképe

Abram Jefimovics Arhipov (oroszul: Абрам Ефимович Архипов; Orosz Birodalom, 1862. augusztus 15.Moszkva, 1930. szeptember 25.) orosz–szovjet realista festő.

Életútja[szerkesztés]

Jegorovo nevű kis faluban született egyszerű parasztcsaládban. Mivel nagyon szeretett rajzolni, taníttatták. A moszkvai Festészeti, Szobrászati és Építészeti Iskolában és a szentpétervári Cári Művészeti Akadémián folytatott képzőművészeti tanulmányokat. Vaszilij Grigorjevics Perov és Vaszilij Dmitrijevics Polenov voltak a mesterei. Életképeket, tájképeket, portrékat festett, számos képén igen kiváló kolorista. Az 1900-as években az Orosz Birodalom északi tájait is felkereste, ezekből az időkből valók az Északi-tenger, Jég volt, stb. képei.

A Szovjetunió megalakulása után elnyerte az Orosz Szocialista Szovjet Szövetségi Köztársaság népi művésze címet. A szovjet kurzus idején főleg népi ihletésű képeivel aratott sikert, paraszt- és munkásemberek ábrázolásával. Az 1917-es orosz forradalmak előtt is tájakról, egyszerű emberekről készített festményeiért részesült kedvező fogadtatásban. Nemcsak a szép orosz tájak, hanem az Orosz Birodalomban a 19. század második felében nyomasztóan ható tömeges nyomor ábrázolásának panorámája is egyben az ő festészete.

1887-ben Látogatás a betegnél című képével ezüstérmet nyert. Életképeivel a Vándorkiállítási Társaság egyik vezető alakja lett. Kiállításokon szerepelt 1890-1912 közt nyugat-európai országokban is (Franciaország, Németország, Olaszország, stb.), később 1922-ben Berlinben mutatta be munkáit az orosz művészek csoportos kiállításán. Legtöbb munkáját a moszkvai Állami Tretyjakov Galéria és a minszki belorusz Művészeti Múzeum őrzi. 2012-ben születésének 150. évfordulója alkalmából Oroszországban emlékbélyeget jelentettek meg tiszteletére.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adományokat gyűjtöttek az I. világháború elején megsebesült katonák számára.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Abram Jefimovics Arhipov témájú médiaállományokat.