Aberdeen angus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy fekete angus Marylandban
Vörös angus csorda
Vegyes színű csorda

Az aberdeen angus skóciai eredetű, a világban széles körben elterjedt húsmarha fajta, amelyet napjainkban több típusban tenyésztenek. Elnevezése arra a két grófságra utal (Aberdeen és Angus), ahol ennek a fajtának a legfontosabb vonalait nemesítették. Kezdetben kistestű, korán érő fajta volt. A több évtizedes céltudatos szelekció és párosítás során azonban rendkívül korszerű és népszerű fajtává vált. A brit szigetek mellett elterjedt egész Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában.[1]

Története[szerkesztés]

Manapság széles körben használt fajta. Skócia területén található Aberdeen és Angus (korábban Forfarshire) megyéből származik. Nevét az eredeti földrajzi elhelyezkedéséről kapta. Feljegyzések szerint a fajta ősei már a XII. században, mások szerint a XV. században jelentek meg. Eleinte genetikailag szarvatlan volt, számos színváltozata létezett. Aberdeen-ben (Banff, Kincardine, és Angus) Skócia észak-keleti részén található a tengerparttal körülvett hegyes, dombos, mérsékelt éghajlatú terület, ahol jelentős mennyiségű a csapadék és rendkívül üde gyepterületek találhatók. Angus az egyik legtermékenyebb mezőgazdasági terület Skóciában. A fajta alapítójának három embert tekintenek: Hugh Watson (Angusból), William McCombie (Aberdeen shire-ből), George MacPherson-Grant (Banffshire-ből). Watson apja kiválasztotta a hat legjobb és legfeketébb tehenét és termékenyítette szintén fekete Bannantyne Sandy nevű bikájával. Később megvásárolt egy Tarinty Jock nevű bikát. A törzskönyvben az I-es számú tehén az Old Grannie 125, amelynek halálát 36 évesen, 1859-ben egy viharban kidőlt fa okozta. Élete során 29 borjút adott, számos kitüntetést és díjat nyert. 1858-ban 34 évesen elnyerte a Highland Show Aberdeen nagydíjat hosszú élettartama és rekordnak számító szaporasági tulajdonságai miatt. A törzsalapító bika Grey-Breasted Jock 113. Az utódjuk: Old Jock 126, amely Watson fia, William szerint a legjobb bika volt az addigi egyedek között.

Minden tisztavérű aberdeen angus származása visszavezethető a két törzsalapító egyedhez:

William McCombie minden termékenyítést feljegyzett a Cattle & Cattle Breeders nevű könyvébe, melyben felvetette azt is, hogy a beltenyészetnek vannak előnyei, de sokkal több a hátránya. Összeállított állományokat, törzseket, amelyekkel célpárosítást folytatott.

Egy másik híres állomány a Ballindalloch állomány, amelyet sir George Macpherson-Grant hozott létre, ez az állomány is nagyon fontos része az angus családfának. Az angol királynő fővédnöke volt a fajtának és saját gulyával rendelkezett Cathness partjánál, Skóciában.

A törzskönyvet 1862-ben alapították, 1879-ben sir George Macpherson-Grant létrehozta a Szarvatlan Szarvasmarhák Egyesületét, amely a mai Aberdeen Angus Egyesület elődje, és ő használta először az Aberdeen Angus nevet a fajtára.

Magyarországi tenyésztése[szerkesztés]

Hazánkban először az 1960-as években Horn Artúr és munkatársai tanulmányozták a gyakorlatban a fajta fekete színváltozatát, majd a 70-es évek elején importáltak a fajta vörös színváltozatából az akkori abonyi TSZ-be, amely a 70-es évek végére felszámolásra került.

A fajta újbóli meghonosítása a vörös színváltozattal a 80-as évek elejére tehető, a KSZKV a szécsényi Rákóczi TSZ részére több száz adag red angus spermát importált Amerikából. Elkezdődött egy állomány kialakítása fajtaátalakító keresztezéssel, amely állomány aztán az adonyi Március 21 TSZ-be került.

A 80-as évek közepén a Szövetkezet egy 60 egyedes fekete angus állományt importált Nagy-Britanniából. Ezt számos embrió és szaporítóanyag import követte Amerikából, Kanadából, Németországból, Ausztriából, Ausztráliából.

Napjainkban már Közép-Európa legjelentősebb állományai is megtalálhatók a fajta mindkét színváltozatából Magyarországon.

A brit fajták közül az egyik legelterjedtebb fajta a világon. Európai Angus Fórum néven létezik szervezete, melynek Magyarország 2003 óta tagja.

Meghatározó vonalak[szerkesztés]

80-AS ÉVEK 90-ES ÉVEK 2000-ES ÉVEK NAPJAINK
WILBAR SUPREME RED BRYLOR SAWYER SAV YOUNG JOCK GLENNO
PERRYVILLE EFFECTIVE RED OH SAWYER FGAF HOLLYWOOD WEDDERLIE EBSERVANT D750
JORROCKS ERIC OF EASTFIELD RED OH ICE BAR 5 AN MORE DIRECTION ARDROSSAN ADMIRAL
RIVER BEND MONITOR RED SSS BOOMER HI DIAMOND GREENSTORE
NIGHTINGALE PACEMAKER RED ROCK CREEK TRECK DMM TRACTION
WILM O POWERHOUSE RED SSS HIGH POWER GLACIER MARIAH
BANNER ESTON RED SSS BAR NONE LCHMN SHARPSHOOTER 1369H
DANUBE ELEK TRAVELER RED BAR 5 AR DYNAMITE
KYARTAN OF THE MOSS CONVERGENCE ROCKn D AMBUSH
NIGHTINGALE EVENTUALLY RED BASIN SENSATION RED U2 INFINITE 408P
HOFF POWER POUNDER RED WILD ROSE ROBINHOOD PARINGA IRON ORE
BC HOBO RED TEN-RONRANCHER FISHER RED BRUNO
LEACHMAN CHIEF RED BUF CRK DYNAMIC S THE MANIA RED LABEL
BASIN EZ RED GEI S PRIME RIB OAKCHURCH DICTATOR
CREEK SIDE COPPER GT MAINLAND
POWER POUNDER NETHERTON MR RADER
KJM SOMETHIN SPECIAL NETHERON MR BRAZILIAN

Jellemzői[szerkesztés]

Előnyei[szerkesztés]

A fajta kiemelkedő értéke kitűnő reprodukciós tulajdonságaiban rejlik. A húshasznú fajták közül a legkönnyebben ellő fajta, alacsony borjúsúlyokat örökít, ezzel együtt a borjú formája és testtömeggyarapodása is kedvező a könnyű ellés szempontjából. Tejtermelése jó, általában elegendő a borjú növekedési erélyének kihasználásához.

Hátrányai[szerkesztés]

Intenzív hizlalásnál súlygyarapodásban esetenként megverheti még a terminál fajtákat is, de 500 kg felett hizlalva erősen faggyúsodik.

Tisztavérben tenyésztve speciális márványozott steak minőséget lehet vele előállítani. Összehasonlítva a hereforddal, a takarmányozást és környezetet figyelembe véve, kissé igényesebb annál. Fő alkalmazási területe az anyai vonal kialakításában van árutermelő tenyészetek számára.

Küllemi jellemzői[szerkesztés]

Egységes fedett fekete vagy vörös szín, foltok nem megengedettek. Nemes, finom fej, izmos nyak, egyenes, izmolt hát, a far széles, izmolt, a mellkas mély, a has hengeres, lábállás szabályos, szügy izmolt, csontozat finom.

A világ angus állományát tekintve kb. 75% a fekete változat, és csak 25% a red vagy vörös változat. Ez azt is jelenti, hogy a feketének sokkal nagyobb a szelekciós bázisa. A két változat közt tulajdonságaikat tekintve nincs lényeges különbség.

Magyarországon az állomány kb. 50-50%-ban fekete, illetve vörös, aminek oka elsősorban az élőállat vevők színformalizmusában keresendő, ez azonban nem genetikai és fenotípusos különbség, hanem átmeneti piaci szempont.

Méretei[szerkesztés]

MEGNEVEZÉS TEHÉN BIKA
Kifejlett kori tömeg 400-600 kg 700-1000 kg
Csípőmagasság 125-130 cm 130-140 cm
Övméret 190-200 cm 220 – 240 cm
Mellkas mélység 95-105 cm 105 – 110 cm

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Britannic Rare Breeds – Angus Cattle. Britannic Rare Breeds . [2015. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Angus cattle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Aberdeen Angus
A Wikimédia Commons tartalmaz Aberdeen angus témájú médiaállományokat.