Aberdeen angus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy fekete Angus Marylandban
Vörös Angus csorda
Vegyes színű csorda

Az Aberdeen Angus egy húsmarha fajta, mely Skóciából származik, és világszerte széles körben elterjedt. Jelenleg több típusban tenyésztik. A fajta neve a két grófságra utal (Aberdeenre és Angus), ahol a legfontosabb vonalakat nemesítették. Kezdetben kistestű és korán érő volt. Azonban több évtizedes szándékos szelekció és párosítás eredményeként rendkívül modern és népszerű fajtává vált. Elterjedt a brit szigeteken, valamint Európa, Észak- és Dél-Amerika, Új-Zéland és Ausztrália területén is.[1]

Története[szerkesztés]

A jelenleg széles körben használt fajta eredetileg Skóciából származik, az Aberdeen és Angus (korábban Forfarshire) megyékből. Neve az eredeti földrajzi elhelyezkedéséről származik. Feljegyzések szerint az ősei már a XII. vagy akár a XV. században is jelen voltak. Kezdetben genetikailag szarvatlanok voltak, és többféle színváltozatuk létezett. Az Aberdeenben (Banff, Kincardine és Angus) található terület Észak-kelet-Skóciában helyezkedik el, tengerparttal körülvéve, hegyes, dombos tájakkal és mérsékelt éghajlati viszonyokkal. Itt jelentős mennyiségű csapadék esik, és rendkívül üde gyepterületek találhatók. Angus Skócia egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területe. A fajta alapítóját három személynek tekintik: Hugh Watson (Angusból), William McCombie (Aberdeenshire-ből) és George MacPherson-Grant (Banffshire-ből). Watson apja hat kiváló minőségű, fekete színű tehén közül választott, majd ezeket a Bannantyne Sandy nevű fekete bikával termékenyítette. Később vásárolt egy Tarinty Jock nevű bikát is. Az I-es számú tehén az Old Grannie 125 volt a törzskönyvben, amely 36 éves korában, 1859-ben egy viharban kidőlt fa miatt hunyt el. Élete során 29 borjút hozott világra, és számos elismerést és díjat nyert. 1858-ban, 34 évesen elnyerte az Aberdeen Nagydíjat a Highland Show-n hosszú élettartama és rekordnak számító szaporasága miatt. A törzsalapító bika a Grey-Breasted Jock 113 volt. Az utódja, az Old Jock 126, Watson fia, William szerint a legjobb bika volt az addigiak között.

Minden tisztavérű aberdeen angus származása visszavezethető a két törzsalapító egyedhez:

William McCombie minden termékenyítést részletesen dokumentált a "Cattle & Cattle Breeders" című könyvében, amelyben felvetette a beltenyészet előnyeit és hátrányait, rámutatva, hogy a hátrányok meghaladják az előnyöket. Összeállított állományokat és törzseket, amelyekkel célpárosítást végezett.

Egy másik híres állomány a Ballindalloch állomány volt, amit Sir George Macpherson-Grant hozott létre. Ez az állomány is fontos része az Angus fajta családfájának. Sir George Macpherson-Grant a brit királynő fővédnöke volt a fajtának, és saját gulyával rendelkezett Skócia Cathness partjainál.

A törzskönyvet 1862-ben alapították, majd 1879-ben Sir George Macpherson-Grant megalapította a mai Aberdeen Angus Egyesület elődjét, és ő használta először az "Aberdeen Angus" nevet a fajtára.

Magyarországi tenyésztése[szerkesztés]

Magyarországon először az 1960-as években Horn Artúr és munkatársai kezdték tanulmányozni a fajta fekete színváltozatát. Később, a 70-es évek elején, importáltak vörös színváltozatot az akkori abonyi TSZ-be, azonban ez a gazdaság a 70-es évek végére megszűnt.

Az 1980-as évek elején kezdődött el újra a fajta meghonosítása a vörös színváltozattal. A KSZKV (Közép-magyarországi Szarvasmarha-tenyésztők Közös Vállalata) számos adag red angus sperma importálásával támogatta a szécsényi Rákóczi TSZ-t. Ezzel párhuzamosan elkezdődött egy állomány kialakítása keresztezéssel, amely az adonyi Március 21 TSZ-be került.

Az 1980-as évek közepén a Szövetkezet egy 60 egyedes fekete angus állományt importált Nagy-Britanniából. Később további importok történtek embriók és szaporítóanyagok formájában Amerikából, Kanadából, Németországból, Ausztriából és Ausztráliából.

Jelenleg Magyarországon megtalálható Közép-Európa legjelentősebb állománya mind a fekete, mind a vörös színváltozatú angus fajtából.

Az angus egyike a világon legelterjedtebb brit fajtáknak. Az Európai Angus Fórum nevű szervezet is létezik, amelynek Magyarország 2003 óta tagja.

Meghatározó vonalak[szerkesztés]

80-as évek 90-es évek 2000-es évek Napjaink
Wilbar Supreme Red Brylor Sawyer Sav Young Jock Glenno
Perryville Effective Red OH Sawyer FGAF Hollywood Wedderlie Ebservant D750
Jorrocks Eric of Eastfield Red OH Ice Bar 5 an More Direction Ardrossan Admiral
River Bend Monitor Red SSS Boomer HI Diamond Greenstone
Nightingale Pacemaker Red Rock Creek Treck DMM Traction
Wilm O Powerhouse Red SSS High Power Glacier Mariah
Banner Eston Red SSS Bar None LCHMN Sharpshooter 1369H
Danube Elek Traveler Red Bar 5 AR Dynamite
Kyartan of the Moss Convergence Rock D Ambush
Nightingale Eventually Red Basin Sensation Red U2 Ifinite 408P
Hoff Power Pounder Red Wild Rose Robinhood Paringa Iron Ore
BC Hobo Red Ten-Ronrancher Fisher Red Bruno
Leachman Chief Red Buf CRK Dynamic S The Mania Red LABEL
Basin EZ Red Gei S Prime RIB Ooakchurch Dictator
Creek Side Copper GT Mainland
Power Pounder Netheron Mr Rader
KJM Somethin Special Netheron Mr Brazilian

Jellemzői[szerkesztés]

Előnyei[szerkesztés]

Az angus fajta kiemelkedő értékét elsősorban kiváló reprodukciós tulajdonságaiban találjuk. Az angus az húshasznú fajták közül a könnyen ellő fajták közé tartozik, alacsony borjúsúlyokat örökítve, ezáltal elősegítve a könnyű ellést. Emellett a borjúk formája és testtömeg-gyarapodása is előnyös a könnyű ellés szempontjából. A fajta tejtermelése is jó, általában elegendő a borjú növekedési potenciáljának kiaknázásához.

Hátrányai[szerkesztés]

Az intenzív hizlalás során az angus fajta súlygyarapodásban néha még a terminál fajtákat is túlszárnyalhatja. Azonban amikor a testsúly meghaladja az 500 kg-ot, erőteljesen faggyúsodik.

Ha összehasonlítjuk a hereforddal, a takarmányozást és a környezeti feltételeket figyelembe véve, az angus kissé igényesebb lehet. Az angus fő alkalmazási területe az anyai vonal kialakítása, kifejezetten árutermelő tenyészetek számára.

Küllemi jellemzői[szerkesztés]

Az angus fajtára jellemző az egységes, fedett fekete vagy vörös szín. A fajta kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, nemes, finom fejjel, izmos nyakkal, egyenes és izmolt háttal, széles és izmolt farokkal, mély mellkassal, hengeres hassal, szabályos lábállással, izmolt szüggyel és finom csontozattal.

A világ angus állományának kb. 75%-a fekete változatú, míg csak 25%-a red vagy vörös változatú. Ez azt jelenti, hogy a fekete változatnak sokkal nagyobb a szelekciós bázisa. Tulajdonságaik tekintetében nincs lényeges különbség a két változat között.

Magyarországon az angus állomány kb. 50-50%-ban oszlik meg fekete és vörös között. Ennek az oka elsősorban az élőállat vásárlók preferenciáiban keresendő, azaz inkább a piaci igényekhez igazodik. Ez azonban nem jelent genetikai vagy fenotípusos különbséget, hanem inkább átmeneti piaci szempontból következik.

Méretei[szerkesztés]

Megnevezés Tehén Bika
Kifejlett kori tömeg 400-600 kg 700-1000 kg
Csípőmagasság 125-130 cm 130-140 cm
Övméret 190-200 cm 220 – 240 cm
Mellkas mélység 95-105 cm 105 – 110 cm

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Britannic Rare Breeds – Angus Cattle. Britannic Rare Breeds . [2015. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Angus cattle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Aberdeen Angus
A Wikimédia Commons tartalmaz Aberdeen angus témájú médiaállományokat.