Ugrás a tartalomhoz

Abelisaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abelisaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
A Abelisaurus comahuensis profilja.
A Abelisaurus comahuensis profilja.
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Ceratosauria
Család: Abelisauridae
Nem: Abelisaurus
Bonaparte & Novas, 1985
Fajok
  • A. comahuensis Bonaparte & Novas, 1985 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Abelisaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Abelisaurus témájú médiaállományokat és Abelisaurus témájú kategóriát.

Az Abelisaurus (jelentése 'Abel gyíkja') egy abelisaurida theropoda dinoszaurusznem, amely a késő kréta korban (a maastrichti korszakban) élt a mai Dél-Amerika területén. Két lábon járó húsevő volt, melynek hossza valószínűleg elérte a 7,4 métert,[1] azonban mindössze egy részleges koponya alapján ismert.

A nem neve Roberto Abelre, a példány felfedezőjére és az argentin Museum of Cipolletti (a leletet őrző múzeum) egykori igazgatójára utal. A név utótagja az ógörög σαυρος / sauros ('gyík') szó. Egyetlen ismert faja, az A. comahuensis az argentin Comahue térség után kapta a nevét, melyben a fosszíliát megtalálták. A nem és a faj nevét és leírását 1985-ben két argentin őslénykutató, Jose Bonaparte és Fernando Novas alkotta meg, akik a nemet az új Abelisauridae családba helyezték el.[2]

Osztályozás[szerkesztés]

Időközben sok más abelisauridát fedeztek fel, köztük az Aucasaurus, a Carnotaurus és a Majungasaurus szokatlanul teljes példányait. Egyes tudósok az Abelisaurust a bazális abelisauridák közé helyezték el, a Carnotaurinae alcsaládon kívül.[3][4] Mások kevésbé biztosak az elhelyezését illetően.[5][6] Az abelisauridák a rokonságukba nem tartozó carcharodontosauridákéval megegyező koponyajellemzőkkel rendelkeztek, de mivel az Abelisaurus csak egyetlen koponya alapján ismert, a jövőbeli felfedezések megmutathatják, hogy ez a nem valójában egy carcharodontosaurida.[7] Vannak azonban akik úgy vélik, hogy ez valószínűtlen.[6]

Anatómia[szerkesztés]

Az Abelisaurus koponyája

Az egyetlen ismert fosszilizálódott Abelisaurus koponya hiányos, főként a jobb oldalán. Emellett hiányzik a szájpadlása nagy része is. A hiányzó darabok ellenére 85 centiméter hosszú. Egyes más abelisauridákkal, például a Carnotaurusszal ellentétben nincsenek rajta csontos fejdíszek vagy szarvak, a pofán és a szemek felett levő durva redők azonban tarthattak szaruból álló fejdíszeket, amik nem konzerválódtak. Emellett a koponyán, sok más dinoszauruszéhoz hasonlóan a tömeg csökkentése érdekében igen nagy méretű nyílások (fenestrae-k) voltak.[2]

Felfedezés[szerkesztés]

Az Abelisaurus comahuensis lelőhelyei
Az Abelisaurus comahuensis művészi rekonstrukciója

Az Abelisaurus a Patagóniában talált számos dinoszaurusz egyike. Eredetileg azt írták róla, hogy az Allen-formációban fedezték fel, de a további kutatások során kiderült, hogy az Anacleto-formációban (a Neuquen Csoportban) találtak rá, az argentin Rio Negro tartományban. A dél-amerikai Anacleto-formáció a késő kréta kor campaniai korszakának végéről, 83–80 millió évvel ezelőttről származik.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Grillo, O. N.; Delcourt, R. (2016). „Allometry and body length of abelisauroid theropods: Pycnonemosaurus nevesi is the new king”. Cretaceous Research. DOI:10.1016/j.cretres.2016.09.001.  
  2. a b Bonaparte, J.F., & Novas, F.E. (1985). „Abelisaurus comahuensis, n.g., n.sp., Carnosauria of the Late Cretaceous of Patagonia” (spanyol nyelven) 21, 259–265. o.  
  3. Tykoski, R.S., & Rowe, T.. Ceratosauria, 2nd edition, Berkeley: University of California Press, 47–70. o. (2004) 
  4. Sereno, P.C., , Wilson, J.A., & Conrad, J.L. (2004). „New dinosaurs link southern landmasses in the Mid-Cretaceous”. Proceedings of the Royal Society of London: Biological Sciences 271, 1325–1330. o.  
  5. Sampson, S.D., Witmer, L.M., Forster, C.A., Krause, D.A., O'Connor, P.M., Dodson, P., Ravoavy, F. 1998. Predatory dinosaur remains from Madagascar: implications for the Cretaceous biogeography of Gondwana. Science 280: 1048–1051.
  6. a b Lamanna, M.C., , Martinez, R.D., & Smith, J.B. (2002). „A definitive abelisaurid theropod dinosaur from the early Late Cretaceous of Patagonia”. Journal of Vertebrate Paleontology 22 (1), 58–69. o.  
  7. Novas, F.E., , Currie, P.J. & Padian, K.P. (1997). „Abelisauridae”. Encyclopedia of Dinosaurs, San Diego, 1–2. o, Kiadó: Academic Press.  
  8. Leanza, H.A., , Apesteguia, S., Novas, F.E., & de la Fuente, M.S. (2004). „Cretaceous terrestrial beds from the Neuquén Basin (Argentina) and their tetrapod assemblages”. Cretaceous Research 25 (1), 61–87. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Abelisaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]