Aucasaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aucasaurus
Evolúciós időszak: késő kréta 83 Ma
Az Aucasaurus rekonstrukciója
Az Aucasaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Ceratosauria
Család: Abelisauridae
Alcsalád: Carnotaurinae
Nemzetség: Carnotaurini
Nem: Aucasaurus
Coria, Chiappe, Dingus, 2002
Fajok
  • A. garridoi Coria, Chiappe, Dingus, 2002 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aucasaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aucasaurus témájú médiaállományokat és Aucasaurus témájú kategóriát.

Az Aucasaurus (jelentése 'Auca-gyík', a lelőhely mapucse nevére, Auca Mahuevo-ra utalva[1]) egy közepes méretű, húsevő theropoda dinoszaurusznem, amely Argentínában élt a késő kréta korban. Egyetlen faja ismert, melyet felfedezője, Alberto Garrido után neveztek el.

Anatómia[szerkesztés]

Az Aucasaurus és az ember méretének összehasonlítása

Körülbelül 5,5–6,1 méteres testhosszával[2][3] kisebb volt a rokonságába tartozó Carnotaurusnál. A holotípus csontváza teljes a tizenharmadik farokcsigolyáig, így a nem aránylag jól ismert, és az eddig talált legteljesebb abelisauridának számít, amelyről leírás készült. A koponyája megsérült, egyes őslénykutatók úgy vélik, hogy egy olyan harc során, ami rövid idővel az állat pusztulását megelőzően történt. A koponya hosszabb és alacsonyabb a Carnotarurusénál, a rajta levő szarvak helyén pedig csak kisebb dudorok láthatók. A további különbségek közé tartoznak az aránylag hosszabb mellső lábak, a kevésbé fejlett hollócsőrnyúlvány valamint a fejlettebb ujjpercek.

Felfedezés[szerkesztés]

A holotípust Alberto Garrido fedezte fel 1999 márciusában, Patagónia területén, az argentin Neuquén tartományban levő Rio Colorado-formáció campaniai korszakhoz tartozó rétegében,[1] egy fosszilizálódott sauropoda tojásokat és embriókat nagy mennyiségben tartalmazó lelőhelyen.[4][5] A lelet a medencéje körül lágy szövetek lenyomataival együtt őrződött meg.[6]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

Ez a dinoszaurusz szerepel a Discovery Channel Dinoszauruszok bolygója című sorozatában, melyben falkában vadászik a sauropodák közé tartozó Saltasaurusra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Coria, R. A., Chiappe, L. M. & Dingus, L. (2002). „A new close relative of Carnotaurus sastrei Bonaparte 1985 (Theropoda: Abelisauridae) from the Late Cretaceous of Patagonia” (PDF). Journal of Vertebrate Paleontology 22 (2), 460–465. o. [2011. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 17.)  
  2. Paul, G.S., 2010. The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press. p. 79
  3. Grillo, O. N.; Delcourt, R. (2016). „Allometry and body length of abelisauroid theropods: Pycnonemosaurus nevesi is the new king”. Cretaceous Research. DOI:10.1016/j.cretres.2016.09.001.  
  4. Chiappe, L. M., , R. A. Coria, L. Dingus, F. Jackson, A. Chinsamy, and M. Fox (1998). „Sauropod dinosaur embryos from the Late Cretaceous of Patagonia”. Nature 396, 258–261. o.  
  5. Chiappe, L. M., , L. Dingus, F. Jackson, G. Grellet-Tinner, R. Aspinall, J. Clarke, R. A. Coria, A. Garrido, and D. Loope. Sauropod eggs and embryos from the Upper Cretaceous of Patagonia. Isona, Spain, 23–29. o. (2000) 
  6. DinoData – Aucasaurus garridoi [sG [T]]. (Hozzáférés: 2009. június 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aucasaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]