Aba Finta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aba Finta
Született 13. század
nem ismert
Elhunyt 1282[1]
nem ismert
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
  • politikus
  • hadvezér
Tisztsége
SablonWikidataSegítség

Aba Finta (Aba nembeli Finta? – †1282) magyar főúr. Nádor 1280 júliusa és 1281 áprilisa között, előtte erdélyi vajda.

Élete[szerkesztés]

Apja Aba nembeli Dávid (meghalt 1280 után) ispán, az Aba nemzetség Amadé-ágának első ismert tagja volt, akinek rajta kívül még két fiáról (Aba Amadé nádor, kiskirály, Aba Péter országbíró) és egy lányáról tudunk. Finta a történeti forrásokban 1275 és 1282 között szerepel.

1277 végén és 1278 elején IV. László megbízásából harcolt a Szepességtől Erdélyig terjedő területet elfoglaló Márk fia Loránd és Geregye Gregen ellen, és végül legyőzte őket. 1278 ősze és 1280 nyara között erdélyi vajda, és 1279-ben érdemeiért Ung vármegyét kapta adományul. 1280 januárjában Fülöp pápai legátus elfogása miatt foglyul ejtette IV. Lászlót — a foglyokat kicserélték. Nádori méltósága mellett a kunok bírája, somogyi és soproni ispán is volt.

1281-ben vesztette el a király kegyét az uralkodó érdekeit sértő hatalmaskodásai miatt (elfoglalta egyebek közt Sáros vármegyei nemesek három birtokát és Ung vármegyei várjobbágyok földjeit), és ezért felségsértés vádjával megfosztották tisztségétől (Kristó). Finta fellázadt a király ellen, de ő az ellenállást a Várgede alatt megvívott csatában fegyveres erővel letörte, Finta fontosabb várait:

elfoglalta — ez utóbbi kettőt bizonyosan ostrommal. Ez onnan tudható, hogy a hadjárat után megjutalmazta egy hívét a „sub castro Pótok et sub castro Zalanch” (tehát: Patak és Szalánc alatt) harcolva tanúsított hősiességéért.[2] Az elfoglalt birtokokat és javadalmakat Finta öccsének, Aba Amadénak adta. Finta kisvártatva ismeretlen körülmények között meghalt, birtokait öccse, Amadé örökölte.

Ismeretlen nevű feleségétől egy lánya született, akit a Kán nembéli Siklósi Gyula vett feleségül. Gyermektelenül haltak meg még a századforduló előtt, ami abból tudható, hogy 1300-ban Gyula testvére és örököse, Kán nembéli Siklósi Péter fizette ki a Finta lányért járó hitbért és hozományt Aba Amadénak (Kristó).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2022. szeptember 19.)
  2. Várlexikon: Szalánc vára

Források[szerkesztés]