A védelmező 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A védelmező 2.
(The Equalizer 2)
2018-as amerikai film
RendezőAntoine Fuqua
ProducerTodd Black
Jason Blumenthal
Denzel Washington
Alex Siskin
Steve Tisch
Antoine Fuqua
Mace Neufeld
Tony Eldridge
Michael Sloan
AlapműThe Equalizer
Műfaj
ForgatókönyvíróRichard Wenk
FőszerepbenDenzel Washington
Pedro Pascal
Ashton Sanders
Bill Pullman
Melissa Leo
ZeneHarry Gregson-Williams
OperatőrOliver Wood
VágóConrad Buff IV
DíszlettervezőNaomi Shohan
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő121 perc
Költségvetés62-79 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Sony Pictures
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóMagyarország 2018. augusztus 16.
USA 2018. július 20.
KorhatárUSA R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel190,5 millió dollár[2]
Kronológia
ElőzőA védelmező (2014)
KövetkezőA védelmező 3.
Kapcsolódó műsorA védelmező (sorozat)
További információk
SablonWikidataSegítség

A védelmező 2. (eredeti cím: The Equalizer 2) 2018-ban bemutatott amerikai akció-thriller, melyet Antoine Fuqua rendezett. Ez a folytatása a 2014-ben bemutatott A védelmező című filmnek. A főszereplők Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Melissa Leo és Bill Pullman.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. július 20-án mutatták be, míg Magyarországon egy hónappal később szinkronizálva, augusztus 16-án az InterCom Zrt. forgalmazásában. Ez a negyedik együttműködése Washingtonnak és Fuquának, a Kiképzés (2001), A védelmező (2014) és A hét mesterlövész után.

A film általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól; néhányan dicsérték Washington színészi játékát és az akciójeleneteket, de a film ütemezését és a cselekmény mellékszálainak mennyiségét kritizálták. A Metacritic oldalán a film értékelése 43% a 100-ból, ami 560 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Védelmező 2 51%-os minősítést kapott, 176 értékelés alapján.[4] A film világszerte összesen 190,5 millió dollárt tudott gyűjteni, amely a 62 milliós költségvetésével szemben jó eredmény.

A film forgatása 2017 szeptemberében kezdődött Boston, valamint Massachusetts állam környékén. Washingtonnak ez volt az első, folytatást kapó szerepe. Tárgyalnak a Védelmező harmadik részének elkészítéséről, amely hét hónappal az első film eseményei előtt játszódna. Fuqua kifejezte érdeklődését a közvetlen visszatérés iránt. A projektet hivatalosan 2015 áprilisában jelentették be.

Rövid történet[szerkesztés]

Az előző film főhőse, Robert McCall nyugalmazott Egyesült Államokbeli tengerészgyalogos és ex-DIA ügynök ezúttal egy közeli barátjának megölése ügyében nyomoz.

Cselekmény[szerkesztés]

A visszavonult tengerészgyalogos és a védelmi hírszerző ügynökség kémje, Robert McCall (Denzel Washington) mostanra Massachusetts városának egyik lakóparkjában éli életét. Lyft-sofőrként dolgozik, emellett segít a kevésbé szerencsésnek tűnő jó barátjának, Susan Plummernek (Melissa Leo). McCall névtelenül elutazik vonattal Isztambulba egy helyi könyvesbolt-tulajdonos lányának az érdekében, mivel elrabolta őt az apja. Valamint segítséget nyújt egy idős holokauszt-túlélőnek, Sam Rubinsteinnek, aki hosszú idők óta a nővére egyik festményét keresi; a két testvért elválasztották, amikor a nácik külön-külön táborba szállították őket, de időközben a festményt megtalálták, és hamarosan el akarják árverezni, ám Sam nem tudja bizonyítani, hogy a portré őt illetné. Miután felfedezi albérlete udvarának feldúlását, McCall elfogadja a fiatal művész, de hátrányos helyzetű lakó, Miles Whittaker ajánlatát, aki átfesti az összefirkált falat.

Egy napon Susan-t és McCall egykori csapattársát, az operatív Dave York DIA ügynököt (Pedro Pascal) felkérik, hogy vizsgálják meg egy brüsszeli ügynök és felesége látszólagos öngyilkosságát. Nem sokkal később egy telefonhívás elválasztja kettejüket a szálloda liftjénél, és Susant meggyilkolják a szobájában. Ahogy McCall megkapja a hírt, elkezdi kivizsgálni mind a halálát, mind pedig azt az ügyet, amiben Susan nyomozott. A lift biztonsági felvételeinek megtekintése után a férfi megállapítja, hogy a támadókat felbérelték Susan megölésére, mivel előre tudták a 16. emeleten található szobájának hollétét. Azt is megerősíti, hogy Susan esete valójában egy gyilkosság volt, amely kapcsolódik a halálesetekhez. McCall tájékoztatja York-ot az információkról.

McCallt munkája során egyik utasa megtámadja az autójában. Sikerül megölnie a támadót, majd információkat tölt le róla, hogy megtudja a forrását. A katonai besorolásuk titkosítása alapján McCall felfedezi, hogy a háttérben York áll, és ő ölte meg a haldokló Susant. York beismeri, hogy megtette, mivel Susan kitalálta volna, hogy ő áll a brüsszeli gyilkosság mögött is, York társaival ugyanis magánmegrendelésre követnek el bérgyilkosságokat. McCall találkozik York csapatának többi tagjával – Resnik, Ari és Kovač –, akiket a megölésükkel fenyeget meg. Aznap éjjel Resnik és Ari Susan házához mennek, hogy megöljék a férjét, Briant. McCall azonban ezt már előre tudja, így elviszi a férfit, mielőtt a csapat megtalálná. Később York és Kovač beszivárognak McCall lakásába, elfogják Milest és kikövetkeztetik McCall hollétét.

Amikor hurrikán erejű vihar kerekedik, McCall visszatér tengerparti szülővárosába, és felkészül York és csapata ellen. A várost kiürítették és lezárták, de York végez az állami rendőrrel, hogy átjusson a hídon. Kovač, Ari és Resnik McCall keresésére indulnak, míg York elfoglalja mesterlövészi helyét a város őrtornyában. Kovač belép egy felszerelésboltba, ahol egy szigonyfegyverrel McCall megöli. Ari a tengerpart felé indul, ám megzavarják Susan fotói, melyeket a házfalak mentén lát; McCall hirtelen felbukkan és közelharci tudását latba vetve halálosan megsebesíti egy szablyával. Ezután belép felesége régi pékségébe, hogy Resniket odacsalogassa, akit végül egy előre elkészített csapda öl meg. A feldühödött York kocsija csomagtartója felé lő, amelyben a túszként használt Miles van megkötözve, hogy McCallt csapdába ejtse, ám McCall megmenti a fiút, majd Yorkhoz indul. A vihar egyre nagyobb, végül McCall felmegy a toronyba és a két férfi összecsap, melyből McCall kerül ki győztesen: lelöki Yorkot a toronyból.

Ismét Massachusettsben, Sam nővérének festménye segítségével McCall újraegyesítette Samet rég elvesztett testvérével. Miles befejezte a lakópark átfestését, és ismét visszatér az iskolába, hogy a művészetre összpontosítson. Miután visszatért a régi házába, McCall a mostanra nyugodt tenger felé tekint.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[5]
Robert McCall Denzel Washington Kálid Artúr
Dave York Pedro Pascal Schmied Zoltán
Miles Whittaker Ashton Sanders Ember Márk
Brian Plummer Bill Pullman Laklóth Aladár
Susan Plummer Melissa Leo Csere Ágnes
Sam Rubinstein Orson Bean Fodor Tamás
Resnik Jonathan Scarfe Király Attila

A film készítése[szerkesztés]

2014. február 24-én, hét hónappal a Védelmező kiadása előtt bejelentették, hogy a Sony Pictures és a Escape Artists folytatást tervez, amihez Richard Wenk megírja a forgatókönyvet.[6][7] 2014. októberének elején Antoine Fuqua kijelentette, hogy a film folytatása csak akkor készül el, ha a közönség és Denzel Washington is azt akarja. A rendező elmondta, hogy Washington karaktere rendkívül érdekes, amiképp a film folytatásainak nemzetközi íze lehet.

2015. április 22-én a Sony hivatalosan is bejelentette a folytatást, Washington ismét visszatért Robert McCall karakterének bőrébe.[8] Fuqua visszatérését még nem erősítették meg. 2016 szeptemberében, a producer Todd Black feltárta, hogy a film forgatókönyve teljes, és hogy Fuqua is visszatér, valamint a forgatás megkezdésére 2017 szeptemberében került sor.

2017. augusztus 21-én Pedro Pascal-t egy meghatározatlan szerepre választották meg. Két nappal később, Melissa Leo és Bill Pullman megerősítést nyert, hogy újra felveszik szerepüket az első filmből, mint Susan és Brian Plummer, és arról számoltak be, hogy a filmet Jason Blumenthal, Black, Washington, Steve Tisch, Mace Neufeld, Alex Siskin és Tony Eldridge készíti. 2017. augusztus 24-én Ashton Sanders csatlakozott a filmhez, hogy eljátsszon egy olyan karaktert, aki McCall apa alakját veszi figyelembe. 2018. március 25-én kiderült, hogy Sakina Jaffrey is felkerült a színészek stábjához.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A védelmező 2.. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. november 28.)
  2. The Equalizer 2. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. november 28.)
  3. A véđelmező 2. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. november 28.)
  4. A VÉDELMEZŐ 2. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. november 28.)
  5. Szinkronhangok: A VéDeLmEzŐ 2. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. Sneider, Jeff. „Sequel to Denzel Washington Thriller ‘Equalizer’ Moves Forward as Sony Brings Back Writer Richard Wenk”, TheWrap, 2018. november 28. (Hozzáférés: 2018. november 28.) 
  7. Chitwood, Adam: Sony Developing THE EQUALIZER 2 Following Positive Test Scores; Denzel Washington Expected to Return. Collider. Complex Media, 2018. november 28. (Hozzáférés: 2018. november 28.)
  8. Washington visszatér. „Denzel Washington’s ‘The Equalizer’ to Get Sequel”, [[Variety (magazin)|]], Penske Business Media, 2018. november 28. (Hozzáférés: 2018. november 28.) 

További információk[szerkesztés]