A tengerszemű hölgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A tengerszemű hölgy
Az első kiadás címlapja
Az első kiadás címlapja
Szerző Jókai Mór
Maurus Jokai Litho.jpg
Ország magyar Magyarország
Nyelv magyar
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Fővárosi Lapok
Kiadás dátuma 1889
Média típusa könyv
Oldalak száma 280 (1992)
ISBN963751953X
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben

A tengerszemű hölgy Jókai Mór regénye. Először a Fővárosi Lapok adta ki 1889-ben. A Magyar Tudományos Akadémia 1890-ben Péczely-díjjal jutalmazta. Az akadémiai jelentés szerint „írói erényei fényesen nyilatkoznak benne, s olyan elbeszélőt mutatnak, ki korunk egész irodalmának legjelesb prózai epikusai közé tartozik. Egyes rajzainak, jeleneteinek mély hangulatossága lángeszűségéből ered.” Az egyik kritikus pedig a regény költői prózáját Arany János versművészetéhez hasonlította.

Háttere[szerkesztés]

A 19. század második felében több olyan mű jelent meg az európai irodalomban, amely a korszak ellentmondásait női sorsokon keresztül mutatja be. Ebbe a vonulatba illeszkedik A tengerszemű hölgy is, amelyet Sőtér István „az aláhanyatlás, a kiszolgáltatottság, a könnyelműség és a zabolátlanság emberi-társadalmi tragédiájaként” aposztrofál. Ezzel szemben Fábri Anna a női önfeláldozás példáját látja a hősnőben, aki több Jókai-szereplőhöz hasonlóan (Politikai divatok, A kőszívű ember fiai, Börtön virága) a szabadság ügyéért kockára teszi női értékeit.

A regény bőséggel tartalmaz önéletrajzi elemeket is: a regénybeli Erzsike a komáromi Domonkos Lidi alakját idézi fel, az író bükki bujdosását néhány természetleírás idézi.

Történet[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]