A sötétség gyermekei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sötétség gyermekei
(Lords of Chaos)
2018-as brit film

A film magyarországi plakátja
A film magyarországi plakátja
RendezőJonas Åkerlund
ProducerKwesi Dickson
Danny Gabai
Jim Czarnecki
Erik Gordon
Jack Arbuthnott
Kō Mori
AlapműDidrik Søderlind és Michael Moynihan: Lords of Chaos
Műfaj
ForgatókönyvíróDennis Magnusson
Jonas Åkerlund
FőszerepbenRory Culkin
Emory Cohen
Jack Kilmer
Sky Ferreira
ZeneSigur Rós
OperatőrPär M. Ekberg
VágóRickard Krantz
Gyártás
GyártóVice Films
20th Century Fox
OrszágUSA, Svédország, Egyesült Királyság[1]
Nyelvangol
Játékidő118 perc
Költségvetés14,3 millió $[2]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Gunpowder & Sky
Egyesült Királyság Arrow Films
Magyarország Pannonia Entertainment
BemutatóUSA 2019. február 8.
Egyesült Királyság 2019. március 29.
Magyarország 2019. május 2.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel342 725 $[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A sötétség gyermekei (eredeti cím: Lords of Chaos) 2018-as angol-amerikai horror-thriller,[4] melyet Jonas Åkerlund rendezett, valamint Dennis Magnusson és Åkerlund írt. A főszereplők Rory Culkin, Emory Cohen, Jack Kilmer és Sky Ferreira. A film az 1998-as azonos című könyv adaptációja, amely az 1990-es évek eleji történetet meséli el a norvég Mayhem nevezetű Black metal zenekarról, melynek társalapítója Euronymous.

A film világpremierje a 2018-as Sundance Filmfesztiválon volt, az Amerikai Egyesült Államokban 2019. február 8-án adta ki a Gunpowder & Sky, az Egyesült Királyságban pedig 2019. március 29-én az Arrow Films. Magyarországon 2019. május 2-án mutatta be a Pannonia Entertainment.

A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, viszont polarizáló fogadtatásban részesült a metal közösség szemében.

Cselekmény[szerkesztés]

1987-ben, Euronymous fiatal gitáros létrehozza a Mayhem nevű black metal bandát társaival, Necrobutcher basszusgitárossal és Manheim dobossal. A műfaj első az országukban, Norvégiában. Hamarosan Manheim személyes okokból otthagyja a bandát, így kénytelenek Hellhammer-t felvenni helyette. Svédországból új énekest is felvesznek, aki önpusztító magatartást tanúsít, Dead névre hallgat. Metalion barátjuk által forgatott show-n a zenekar találkozik egy Kristian nevű rajongóval, akit Euronymous kezdetben lenéz.

Míg egyedül tartózkodik otthon, Dead öngyilkossági jegyzetet hagyva maga után, a saját késével felvágja az ereit és elvágja a torkát, majd Euronymous sörétes puskájával homlokon lövi magát. Euronymous hazaérve megtalálja a holttestet, de ahelyett, hogy a rendőrséget hívná, lefényképezi halott barátját, a kést és a puskát pedig elmozdítja. Miután Dead holttestét a hullaházba szállítják, Euronymous nyakláncokat ad a többi bandatagnak, amelyek állítása szerint Dead koponyájának darabjai; ez elundorítja Necrobutchert, ami a banda elhagyására készteti.

Ezek után Euronymous felveszi Kristian-t aki Varg művésznéven jétszik és a Burzum egyszemélyes projekt énekese. Varg és társai több fatemplomot is felgyújtanak, előttük döglött állatokat hagyva. Később a Mayhem egy tagja megöl egy homoszexuálist. Varg egy interjúban lebuktatja magukat és másnap őrizetbe veszik őket.

Amikor Kristian kijut az őrizetből egy félreértés miatt többször leszúrja Euronymous-t egy késsel aki ebbe belehal. A film végén Varg börtönbe kerül.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Øystein "Euronymous" Aarseth Rory Culkin Dér Zsolt
Kristian "Varg" Vikernes[5] Emory Cohen Ember Márk
Per Yngve "Dead" Ohlin[6] Jack Kilmer Hajdu Tibor
Jan Axel "Hellhammer" Blomberg Anthony De La Torre Miller Dávid
Ann-Marit Sky Ferreira Kókai Tünde
Bård Guldvik "Faust" Eithun Valter Skarsgård Gacsal Ádám
Jon "Metalion" Kristiansen Sam Coleman
Jørn "Necrobutcher" Stubberud Jonathan Barnwel
Varg sofőrje[7] Wilson Gonzalez Ochsenknecht
Stian "Occultus" Johannsen Lucian Charles Collier
Norvég hírszolgáltató Anette Martinsen
Gylve "Fenriz" Nagell Andrew Lavelle
Kjetil Manheim James Edwin
Csihar Attila Arion Csihar
Önmaga Jason Arnopp Bodrogi Attila

További magyar hangok: Tasnádi Bence, Szántó Balázs, Vilmányi Benett, Takács Tibor, Böröndi Bence, Törköly Levente, Gáspár András, Lengyel Benjámin, Németh Gábor, Petridisz Hrisztosz , Csuha Lajos

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2019. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 27.)
  2. Stars, money migrate to DVD premieres Lerman, Laurence; Hettrick, Scott. Variety, suppl. DVD EXCLUSIVE®; Los Angeles (Jul 2005): 6.
  3. Lords of Chaos (2019) - Financial Information. The Numbers . (Hozzáférés: 2019. április 25.)
  4. Bradshaw, Peter: Lords of Chaos review – distressingly violent black-metal horror, 2019. március 28.
  5. This is how the character is credited in the film. It doesn't matter that Varg no longer uses the "Kristian" name. This is how it's credited in the film.
  6. Although Dead's real first name was "Per" the film credit uses his nickname "Pelle" and the name "Per" is not mentioned once in the film only "Pelle" and "Dead" therefore "Pelle" is the correct term for the cast listing.
  7. Credited as "Varg's Driver" for legal reasons and not named at any point in the film. The correct credit is Varg's Driver which should be listed on here not "Blackthorn".

További információk[szerkesztés]