A kapitány küldetése (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kapitány küldetése
(News of the World)
2020-as amerikai film
RendezőPaul Greengrass
Producer
  • Gary Goetzman
  • Gail Mutrux
  • Gregory Goodman
  • Tom Hanks
AlapműNews of the World
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneJames Newton Howard
OperatőrDariusz Wolski
VágóWilliam Goldenberg
Gyártás
Gyártó
  • Perfect World Pictures
  • Playtone
  • Pretty Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő118 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2020. december 25. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada)
  • 2021 (Németország)
További információk
SablonWikidataSegítség

A kapitány küldetése (angolul: News of the World) 2020-ban bemutatott amerikai western-filmdráma, melyet Paulette Jiles azonos című regényéből Paul Greengrass rendezett. A főbb szerepekben Tom Hanks és Helena Zengel látható.

Cselekmény[szerkesztés]

1870, USA

Jefferson Kyle Kidd egykori „kapitány” azzal keresi a kenyerét, hogy településről településre járva az újságokból híreket olvas fel az írástudatlan hallgatóságnak, akik ezért fejenként 10 centet fizetnek neki. Az amerikai polgárháború véget ért. Jefferson Kyle konföderációs tisztként a déliek oldalán harcolt, de ezen sikerült túllépnie (a történetben „északi”, kék ruhás katonák tartják fenn a rendet – a polgároknak tilos oldalfegyvert viselniük, illetve puskával is csak madarakra használatos lőszer van engedélyezve a számukra). Jefferson felesége áldozatul esett San Antionóban (Texas állam), de Jefferson nem ismeri a halálának körülményeit.

Jefferson Kyle az utazása során találkozik egy felborult lovaskocsival, aminek néger kocsisát felakasztották egy fára. Jefferson a közelben egy fiatal szőke lányt vesz észre, aki indián ruházatba van öltözve, és ész nélkül menekül előle. Amikor sikerül utolérnie, akkor a lány sikoltozás közben megharapja. Az ott hagyott tárgyak között Jefferson egy hivatalos iratot talál, ami szerint a lány neve Johanna Leonberger, akit a kajovák 4 éves kora óta neveltek (amikor ők a szüleit lemészárolták). A lány csak kajova nyelven beszél, amit Jefferson nem ért. Egy északi járőrcsapat parancsnoka szerint a lányt egy helyőrségbe kellene szállítani, ahol majd foglalkozni tudnak vele. Jefferson elindul a több hetes útra a lánnyal.

A helyőrségben azonban éppen nincs ott az indiánokkal kapcsolatot tartó személy, így Jeffersonnak vagy három hónapot kellene várnia, vagy a tiszt azt tanácsolja neki, hogy szállítsa el a lányt egy másik településre, ahol a lányt hivatalosan át tudják venni tőle. Jefferson gyanítja, hogy a lány szülei német származásúak lehettek, de a lány nem reagál a német szavakra. Később kiderül, hogy ezek túl fájdalmas emlékek számára. Ahogy tovább haladnak, az egyik városban három ex-konföderációs katona ajánlatot tesz a lány megvásárlására, amit Jefferson visszautasít. A katonák üldözik őket az úton, Jefferson és a lány szembeszállnak velük és Jefferson az esélyek ellenére sorban lelövi őket.

Feltartóztatják őket az úton egy szakadár állam fegyveresei. Kiddnek a fegyveresek vezetőjének saját újságját kellene felolvasnia, de ő ezt megszakítva egy bányaszerencsétlenségről ad hírt, ahol a munkások fellázadtak az elnyomó vezetőjük ellen, aki nem foglalkozott a biztonságukkal. A felolvasás nyugtalanságot kelt, így Jefferson jobbnak látja menekülni, azonban a parancsnok le akarja lőni, amit Johanna a parancsok lelövésével megakadályoz. A további út során egy erősen lejtős úton a kocsiból ki kell ugraniuk, az tönkremegy, és az útjukat gyalog kell folytatniuk. Homokvihar kapja el őket, ami után vándorló kajovákkal találkoznak. A lánynak sikerül egy lovat szereznie tőlük.

Kidd és Johanna eléri azt a farmot, ahol a lány nagynénje és nagybátyja él. Kidd hátrahagyja lányt, bár észreveszi, hogy az nem érzi ott jól magát. Kidd visszatér San Antonio-ba, ahol kiderül, hogy a felesége, Maria Luisa Betancourt Kidd kolerában halt meg 1865-ben.

Kidd visszavágtat a farmra, ahol a lányt hagyta. A lányt a lábához kötött kötéllel fogva tartották, mert „folyton megszökött, és nem akart dolgozni”. Kidd kiszabadítja a lányt, majd magával viszi.

Kidd a következő felolvasáson már a lány közreműködésével adja elő a felolvasását, és a lányt Johanna Kiddnek nevezi.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Jefferson Kyle Kidd kapitány Tom Hanks Kőszegi Ákos
Johanna Leonberger / Kabóca Helena Zengel Dolmány-Bogdányi Korina
Almay Michael Covino Király Attila
John Calley Fred Hechinger Kenéz Ágoston
Wilhelm Leonberger Neil Sandilands Kőrösi András
Merritt Farley Thomas Francis Murphy Epres Attila
Jane Mare Winningham
Ella Gannett Elizabeth Marvel Vándor Éva
Charles Edgefield Chukwudi Iwuji
Christopher John "C.J." Kidd Ray McKinnon Schnell Ádám
Willie Branholme Bill Camp Bezerédi Zoltán
Anna Leonberger Winsome Brown Ligeti Kovács Judit

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A kapitány küldetése magyar hangjai. ISzDb, 2021. február 11.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a News of the World (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]